fbpx

Шоколадова овесена каша

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Предполагам, че рецептата за шоколадова овесена каша ще ви изненада, защото хората, които не консумират глутен, не ядат и овесени ядки. Различни проучвания по темата показват, че някои хора, които имат непоносимост към глутен, толерират овесени ядки и не получават храносмилателни проблеми при консумацията им. Повече по темата съдържат ли глутен овесените ядки има в статията кои храни съдържат глутен.

Покрай бременността преоткрих овесените ядки. Често ми се прияждат и ги върнах в менюто си. За моя радост, не изпитвам дискомфорт и рязък спад на енергията след консумацията им и от време на време си ги хапвам на закуска. Припомням, че наскоро споделих статия за промените в начина ми на хранене през бременността. Вижте я, ако сте я пропуснали.

Шоколадова овесена каша

Какви продукти са необходими?

За приготвянето на шоколадова каша с овесени ядки са ви необходими безглутенови овесени ядки (виж по-долу за алтернативи), конопено семе, чиа, малко количество смлени бадеми, кокосово мляко, банан, какао, сусамов тахан и щипка канела.

Кои продукти можем да заменим и с какво?

Шоколадовата овесена каша търпи всякакви импровизации. Почти всички продукти могат да бъдат заменени с други. Всички зависи от личния ви вкус и с какво разполагате. Някои идеи и предложения от мен.

Овесени ядки

Овесените ядки може да бъдат заменени с пресовани ядки от елда, от киноа или ориз. Подходяща алтернатива са също сварена и добре отцедена киноа, просо или елда.

Сусамов тахан

Изборът от продукти, с които може да замените сусамовия тахан е огромен. Лешников, орехов, бадемов, слънчогледов – използвайте вашия любим.

Семена

В последно време често добавям към различни ястия конопено семе и чиа. Добавям ги, както заради полезните им свойства, така и за обогатяване на текстурата на кашата. Обичам да има нещо хрупкаво. В големите населени места е лесно да си набавим чиа и конопено семе, но не и в малките такива. Имате няколко възможни варианта – да ги пропуснете или да ги замените със ситно накълцани ядки по ваш избор. Добър избор са лешници, орехи, бадеми.

Кокосово мляко

Харесвам вкуса и аромата на кокосово мляко. Ако това не е вашия вкус, използвайте предпочитано от вас растително мляко. Вариантите са много – бадемово, соево, оризово, конопено. Животинско мляко също би било подходящо, ако нямате проблем с консумацията му.

Овесени ядки с банан, какао и кокосово мляко
Овесени ядки с банан, какао и кокосово мляко

Шоколадова овесена каша

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins
Servings 1 порция

Ingredients
  

  • 2 с.л. овесени ядки за възможни алтернативи, вижте текста по-горе
  • 1-1 1/2 ч.л. чиа семена
  • 1 ч.л. конопено семе
  • 120 мл кокосово мляко
  • 1 банан среден размер
  • 1 с.л. какао
  • 1 с.л. сусамов тахан
  • щипка канела

За гарниране

  • 1 ч.л. смлени бадеми за поръсване
  • няколко парченца банан по желание
  • няколко парченца черен шоколад по желание

Instructions
 

  • Загрейте кокосовото мляко на котлона. Не е нужно да завира, достатъчно е да се затопли.
  • Прехвърлете топлото кокосово мляко в блендер.
  • Добавете обеления банан, какаото, тахана и канелата. Пасирайте до получаване на хомогенна смес.
  • В подходяща купа сложете овесените ядки, чиата и конопеното семе. 
  • Изсипете шоколадавата смес към ядките. Разбъркайте добре.
  • Оставете шоколадовата каша да престои около 20-30 минути, за да омекнат овесените ядки и да набъбнат чиа семената. Можете да приготвите кашата от вечерта. Сутринта я оставете за няколко минути на стайна температура, за да се отпусне мазнината на кокосово мляко.
  • Преди сервиране гарнирайте с продукти по желание.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Идеи за солени закуски

Идеи за сладка закуска

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за шоколадова овесена каша? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Супа от спанак и картофи с варени яйца

Станка Стоянова

Сурови кокосови трюфели с лайм

Станка Стоянова

Салата от боб с домати

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече