fbpx

Веган тарт без печене с лиофилизирани ягоди и касис

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Харесвате ли плодови десерти? Макар да съм истински шокохолик, не мога да отрека, че и десертите с плодове имат своя магия и очарование. Омагьосват те със своя фин и свеж вкус и с ненадмината красота.

Безглутенов тарт с ягоди и касис, веган freeze dried

Този красив веган тарт с ягоди и касис е подходящ за всеки специален случай, както и когато искате да изненадате любим човек. Това е един от онези десерти, чиято красота те пленява.

За приготвянето му не са ви нужни специални умения, но търпение няма да ви е излишно. Уверявам ви, че дори и да сте начинаещ в кухнята, ще се справите с рецептата и ще оберете всички овации.

Веган тартът с лиофилизирани ягоди и касис не съдържа глутен, млечни продукти и рафинирана захар. Не изисква и печене.

Защо тарт с лиофилизирани ягоди и касис?

Тартът е класическо френско печиво, което се състои от основа и пълнеж. Той може да се приготви, както в сладък, така и в солен вариант. В наше време тартът най-често е с плодов крем и или плодове.

Избрах да модернизирам този десерт и да го приготвя с хрупкава сурова коричка от бадеми и фурми, нежен ягодов крем и желе от касис. Тъй като лятото е далеч и хубави ягоди и касис няма как да намеря по това време на годината, за приготвянето на този летен тарт, използвах лиофилизирани плодове от FreezeDried.bg

Ако нямате форма за тарт, не се отказвайте от приготвянето на този десерт. Направете го във формата на торта, мини тартове или дори купички.

Какво представляват лиофилизираните храни?

Лиофилизацията, или сушенето чрез замразяване, е процес на дехидратация при ниска температура, който включва замразяване на продукта, понижаване на налягането, и след това отстраняване на леда чрез сублимация. Процесът е противоположен на дехидратацията, при която за изпаряване на водата от продуктите се използва топлина. За производството на 1 кг лиофилизиран продукт са необходими 10-12 килограма пресен продукт.

Така обработени, продуктите съдържат минимално количество вода (между 1-4%), което ги прави много по-лесни за съхранение и транспортиране. Лиофилизацията е един от най-добрите методи за продължително съхранение на продукти. Опаковани в херметически затворени опаковки, без достъп на кислород и влага, тези продукти могат да бъдат съхранявани в продължение на години, без за това да са необходими специални условия.

Най-важното, при процеса на лиофилизация, храните запазват ценните вещества, които съдържат.

При контакт с вода (или друга течност) лиофилизираните храни буквално за минути възвръщат първоначалния си вид, цвят, вкус и аромат.

Тъй като лиофилизацията сама по себе си е скъп процес, този метод на преработка се използва основно за продукти с висока стойност. Пример за такива продукти са сезонни плодове и зеленчуци, които са налични за много кратък период от време, лесно се развалят, изискват специфични условия на съхранение и други.

Освен плодове и зеленчуци, много други храни, дори цели ястия, могат да бъдат подложени на сушене чрез замразяване във вакуумна среда. Такива храни може да си купите от БАН.

Лиофилизираните храни са познати още и като космически храни или храна за космонавти. Такива храни се използват още от спортисти, алпинисти, участници в различни далечни експедиции, при които пренасянето на тежка и бързо разваляща се храна е невъзможно.

freeze dried лиофилизирани ягоди лиофилизиран касис

Как се работи с лиофилизирани продукти?

Лиофилизираните продукти може да се използват директно в сух вариант за приготвяне на различни печива – палачинки, кекс, мъфини. Може да ги добавяте дори към бял шоколад и разбити белтъци, за да им придадете цвят и плодов вкус.

Другият начин на употреба е чрез предварителна хидратация. Може да рехидратирате лиофилизираните плодове и зеленчуци във вода, прясно мляко, растително мляко (например кокосово мляко, бадемово мляко и други), или в кисело мляко.

Колко време да съхраняваме тарта?

Съхранявайте тарта в хладилник за 4-5 дни. Най-добре е да го покриете с капак или фолио, за да не абсорбира миризми и да не изсъхва.

С какво да декорираме тарта?

Тартът не е нужно да бъде декориран. Но ако искате да постигнете още по-празнична визия, може да използвате пресни плодове, лиофилизирани плодове на прах или целувки. Имайте предвид, че целувките бързо се овлажняват от желето. Затова ги аранжирайте върху тарта непосредствено преди поднасяне.

Безглутенови тарталети с ягоди и касис

Веган тарт без печене с лиофилизирани ягоди и касис

Все още няма оценки
Prep Time 40 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 55 mins

Ingredients
  

За основата

  • 300 г бадеми
  • 200 г меки фурми без костилка
  • 50 мл разтопено кокосово масло
  • 2-3 капки ванилов екстракт
  • щипка сол

За ягодовия крем

  • 400 мл пълномаслено кокосово мляко
  • 70 г лиофилизирани ягоди на прах Freeze Dried
  • 50 г мед или друг подсладител
  • 50 мл студена вода (за разтваряне на агар агара)
  • 5 г агар агар Freeze Dried (~1 1/4 мерителна ч.л.)

За желето от касис

  • 25 г лиофилизиран касис Freeze Dried
  • 450 мл гореща вода
  • 40 г мед или друг подсладител
  • 50 мл студена вода (за разтваряне на агар агара)
  • 4 г агар агар Freeze Dried (~1 мерителна ч.л.)
Makes: 28cm round

Instructions
 

  • Смелете бадемите в кухненския робот. Използвайте купата с s-образния нож.
  • Добавете към тях фурмите, кокосовото масло, солта и ванилията. Блендирайте всичко, докато се получи лепкава смес.
  • Разпределете готовата смес във форма за тарт с падащо дъно. Приберете в хладилник и изчакай поне час, за да стегне.
  • Залейте лиофилизирания касис с горещата вода. Покрийте съда с чиния и оставете да се рехидратира.
  • Затоплете леко кокосовото мляко на котлона. Прибавете към него меда и лиофилизираните ягоди. Разбъркайте и изчакайте няколко минути, за да се рехидратират ягодите. След това пасирайте сместа с ръчен пасатор, ако са се образували бучки.
  • Разтворете агар-агара във водата. Прибавете го към ягодовото мляко и разбъркайте.
  • Върнете сместа на котлона и я кипнете при непрекъснато бъркане. Изчакайте 2-3 минути, след което я отдръпнете от котлона. Оставете я на стайна температура да се охлади до около 40 градуса, като често разбърквате. С охлаждането, сместа ще започне да се сгъстява. Трябва ни сгъстена, но не напълно стегнала. За да проверите дали сместа се е охладила достатъчно, проверете с кухненски термометър или като потопите върха на кутрето си. Ако можете да издържите да преброите до 13, сместа е охладена достатъчно. 
  • Извадете блата от хладилника. Бързо и равномерно изсипете сместа. При допира със студения блат, кремът веднага ще стегне. Няма да имате възможност за заглаждане. Приберете тартът в хладилника и се заемете с желето.
  • Пасирайте рехидратирания касис. След това го прецедете през сито или цедка, за да отстраните пулпата и люспите.
  • Сложете сока от касис на котлона. Добавете меда и разбъркайте, докато се разтвори. 
  • Разтворете агар агара във водата. Прибавете го към сока от касис. Кипнете сместа, след което изчакайте да се охлади. Вижте т.7
  • Извадете тартата от хладилника. Разпределете желето и я прибере за още половин час в хладилника. На този етап всички слоеве трябва да са добре желирани и тартът е готов за поднасяне.
  • Ако желаете да декорирате тарта, направете го непосредствено преди сервиране.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти за десерти с плодове

*Тази рецепта е в партньорство с FreezeDried.bg

Още рецепти

Рулца от тиквички със сирене

Tanya

Пълнени чушки с кайма и карфиол

Tanya

Необикновени бонбони

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече