Кюфтенца от карфиол - Know How To Cook

Кюфтенца от карфиол

Кюфтета от карфиол
20 кюфтенца
45 minutes
Тези кюфтенца от карфиол са идеални за обяд или вечеря, а също и за носене в кутия за храна. Хрупкава коричка отвън и сочни отвътре, могат да бъдат поднесени и като предястие. Не забравяйте да им добавите млечен или таханов сос.
Публикувано от на 16 октомври 2024

Карфиолът в последните години се оказа, че може да се превъплъщава в ориз, пица, дори сладолед. Така че карфиолените кюфтенца не са изненада.

Кюфтенцата от карфиол са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. Идеални са за лека вечеря, като предястие или дори за обяд в кутията за храна. А най-хубавото е, че можете да експериментирате с добавките и подправките, за да ги направите точно по ваш вкус.

Ако се вгледате по-добре в снимките, ще забележите, че част от кюфтенцата са бели, а другите – жълти. Това е така, защото са с различни подправки. Вкъщи не можем да постигнем единодушие кои са по-вкусни, затова ги споделям в двата варианта. Жълтите са с добавени куркума и кимион.

Повечето рецепти за кюфтета от карфиол, на които ще попаднете са със сварен такъв, но вкъщи ги предпочитаме със суров, защото така имат много приятна текстура след изпичане.

Карфиолени кюфтенца

Какви продукти са необходими

  • Карфиол – Използвайте свеж и твърд карфиол, за да получите най-добри резултати. Нарежете го или го настържете на ситно, докато получите ситни трохи, подобни на ориз. Вижте как да приготвите карфиолен ориз по два начина.
  • Яйца – Яйцата служат за свързване на сместа. Те помагат кюфтенцата да запазят формата си след изпичане. Ако избягвате яйца, можете да ги замените с „ленено яйце“ (ленено семе и вода). Имайте предвид, че не съм ги приготвяла с ленено яйце и ще трябва малко да експериментирате с количеството.
  • Бадемово и оризово брашно – За да получа перфектната консистенция, използвам комбинация от бадемово и оризово брашно. Бадемовото брашно им придава деликатен ядков вкус, а оризовото спомага за обиране на част от излишната течност.
  • Чесън и подправки – Чесънът придава на кюфтенцата много аромат и леко пикантен вкус. За допълнителен вкус, добавям пресен магданоз и щипка сол. Ако предпочитате по-екзотичен аромат, опитайте с кимион и куркума. За мен, с последните стават още по-вкусни.

Как да съхраните ястието

Кюфтенцата от карфиол без проблем могат да се съхраняват в хладилник до 3 дни. След като ги изпечете, изчакайте да се охладят и ги приберете в херметически затворена кутия. Ако искате да ги съхраните за по-дълго, можете да ги замразите. Не забравяйте да надпишете плика, за да знаете кога сте ги сложили във фризера. След това просто ги затоплете в загрята фурна, еър фрайър или на тиган, за да върнете тяхната хрупкавост.

Вкусни и лесни кюфтета от карфиол

С какво да поднесете кюфтенцата от карфиол

Кюфтенцата от карфиол са леки, ароматни и се комбинират чудесно с различни сосове. Може да заложите на класически млечен сос с чесън. Ако избягвате млечните продукти, може да поднесете със сос от заквасено мляко от кашу или пък таханов сос.

Още рецепти с карфиол

Кюфтета от карфиол
Порции: 20 кюфтенца

Кюфтенца от карфиол

Тези кюфтенца от карфиол са идеални за обяд или вечеря, а също и за носене в кутия за храна. Хрупкава коричка отвън и сочни отвътре, могат да бъдат поднесени и като предястие. Не забравяйте да им добавите млечен или таханов сос.
Подготовка: 15 minutes
Готвене: 30 minutes
Общо: 45 minutes

Необходимо oборудване

Необходими продукти
  

  • 400 г карфиол (накълцан на ситно, като ориз)
  • 2 бр. яйца (общо 120г с черупката)
  • 1 стрък зелен лук
  • 4-5 стръка магданоз
  • 20 г бадемово брашно
  • 50 г оризово брашно
  • 1 ч.л. чесън на прах (непълна)
  • 1 ч.л. сол (или на вкус)
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. кимион

Начин на приготвяне
 

  • Наситнете карфиола като го накълцате с s-образния нож на кухненския робот или го нарежете с остър нож.
  • Изсипете карфиола в купа. Добавете подправките (оставете солта за по-късно) и ситно нарязаните лук и магданоз.
  • Прибавете яйцата и разбъркайте добре. Накрая добавете брашната и солта. Омесете сместа добре (с лъжица).
  • Загрейте незалепващ тиган и леко го намаслете. Включвам котлона на 7-ма от 9 степени.
  • С ръка оформете малки кюфтенца. Сложете непълна супена лъжица от сместа в едната си ръка, леко стиснете, след това сплескайте кюфтенцето и го поставете в сгорещения тиган. Не се притеснявайте, ако в ръката ви не изглежда добре споено. Ако е необходимо, след като го сложите в тигана, може леко да го дооформите с лъжицата. Може да ги сипвате и направо с лъжицата в тигана, но после ще трябва повечко да ги пооформяте.
  • Изпечете до златисто от всяка страна. Около 3-4 минути на страна са достатъчни.

Допълнителна информация

От това количество се получават около 20-22 кюфтенца. Зависи от размера, в който ще ги приготвите, но препоръчвам да не ги правите големи.
Можете да ги поднесете с млечно-чеснов или таханов сос и салата.

Хранителна информация

Serving: 1кюфтеКалории: 28kcalВъглехидрати: 3gБелтъчини: 1gМазнини: 1gSaturated Fat: 0.2gPolyunsaturated Fat: 0.1gMonounsaturated Fat: 0.2gTrans Fat: 0.002gCholesterol: 19mgSodium: 130mgPotassium: 77mgFiber: 1gSugar: 0.5gVitamin A: 50IUVitamin C: 10mgCalcium: 11mgIron: 0.3mg
Сезони и празници: Есен
Приготвихте ли тази рецепта?Тагнете @know.how.to.cook в Instagram, за да я видя.

Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Shopping Cart
Scroll to Top