fbpx

Дърпано пилешко месо в мултикукър Instant Pot

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Здравословно, крехко и невероятно вкусно дърпано пилешко, сготвено в мултикукър. Лесна рецепта, която може да приготвите предварително и да използвате през седмицата като основа за много вкусни ястия.


Дърпаното пилешко месо не е толкова популярно колкото дърпаното свинско, но е не по-малко вкусно. Приготвя се много по-бързо и все така универсално. Може да се поднесе в безброй варианти. Може да го приготвите в неделя и да го използвате като основа за различни ястия за вечеря през седмицата.

Дърпано пилешко месо с варени картофи и барбекю сос

Какви продукти са необходими

За приготвянето на вкусно дърпано пилешко се нуждаете от следните продукти:

Пилешко месо

За тази рецепта използвам месо от гърди. Ако сте купили цяло парче гърди, така наречената пеперуда, порционирайте я на 4 парчета.

Барбекю сос

Тайната на вкусното дърпано месо се крие в барбекю соса, който се използва за овкусяването му. Той е богат на вкусове и аромати.

Препоръката ми е да използвате домашен барбекю сос. Много лесно и бързо можете да го приготвите у дома, ако имате нужните съставки. Можете да го приготвите предварително и да го съхранявате в хладилник.

Разбира се и барбекю сос от магазина ще свърши работа, просто изберете марка с добър състав.

Пилешки бульон

Пилешкият бульон ще дообогати вкуса на месото. Ако не разполагате с такъв, може да използвате домашен зеленчуков бульон или вода.

Подправки

Допълнителните подправки, които използвам са само сол и дафинов лист. Нищо повече не е необходимо, защото барбекю соса има достатъчно богат вкус.

Как да приготвим дърпано пилешко в мултикукър

Приготвянето на дърпано пилешко в мултикукър под налягане е много лесно и просто. От вас се иска само да надърпате месото така че да стане на конци след като се свари.

Сложете пилешкото във вътрешния съд за готвене на уреда. Добавете бульона, дафиновия лист и солта. Накрая сложете барбекю соса. Разпределете го върху гърдите. Не го смесвайте предварително с бульона, защото е възможно да загори.

Включете уреда за 15 минути на високо налягане. Изчакайте 10-тина минути налягането да спадне само, след което ръчно го изпуснете.

Извадете готовите пилешки гърди върху дъска за печене и с помощта на две вилици хубаво раздърпайте месото, за да стане на конци. Прехвърлете месото в купа или кутия. Добавете част от бульона, в който се е готвило пилето и разбъркайте, за да се овкуси. Прибавям само част от бульона, а не целия, защото не обичам дърпаното месо да е прекалено водно, но вие може да сложите и цялото количество. Също така, може да добавите още 2-3 с.л. барбекю сос, за доовкусяване.

Дърпано пилешко месо в Instant Pot мултикукър
Дърпано пилешко месо в Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer 8l

Как и колко време можем да съхраняваме

Приберете дърпаното пилешко месо в добре затворена кутия и го съхранявайте в хладилник. Ще издържи до 5 дни и можете да го използвате като основа за приготвяне на различни ястия за вечеря през седмицата. Преди поднасяне просто го затоплете в тиган.

Може да приберете пилешкото в плик с цип и да го замразите във фризера. Размразете го в загрят тиган и поднесете както ви харесва.

С какво да поднесем дърпаното пилешко

Дърпаното пилешко месо може да бъде поднесено в безброй варианти. Това е чудесна възможност да разнообразявате менюто си.

  • Сервирайте пилешкото върху цели сварени картофи;
  • Добавете към паста;
  • Използвайте го като плънка на тако, тортиля или бурито;
  • Гарнирайте с него любимите ви сандвичи;
  • Поднесете го в комбинация с любима гарнитура от сезонни зеленчуци, печени картофи
Дърпано пилешко месо
Чиния: INDY от malltohome.bg

Други рецепти за мултикукър Instant Pot

Дърпано пилешко месо в Instant Pot мултикукър

Дърпано пилешко месо в Instant Pot

Здравословно, крехко и невероятно вкусно дърпано пилешко месо, което може да сготвите за 20 минути в мултикукър. Лесна рецепта, която може да приготвите предварително и да използвате през седмицата като основа за много вкусни ястия.
Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 30 mins
Тип ястие Основни ястия
Servings 4 порции

Equipment

  • Instant Pot или друг уред за готвене под налягане

Ingredients
  

  • 700 г пилешки гърди
  • 300 мл пилешки бульон
  • 250 мл барбекю сос
  • 1 бр дафинов лист
  • ½ ч.л. сол

Instructions
 

  • Ако разполагате с цели пилешки гърди, разрежете ги на 4 парчета.
  • Сложете пилешките гърди на дъното на съда за готвене на вашия мултикукър.
  • Добавете дафиновия лист, солта и пилешкия бульон.
  • Накрая сложете барбекю сос. Разпределете го върху гърдите. Не го смесвайте с бульона, за да загори.
  • Включете уреда в режим Pressure Cook/High Pressure за 15 минути. След като изтече указаното време, изчакайте 10-12 минути естествено да се понижи налягането (Natural release/NR), след което го освободете ръчно.
  • Извадете месото от съда за готвене. С помощта на две вилици го раздърпайте така че да стане на конци.
  • Залейте го с част от бульона, в който се е готвило и разбъркайте. Ако желаете, може да добавите още 50-60 мл барбекю сос.
Ключова дума Есен, Зима, Лято, Пролет
Tried this recipe?Let us know how it was!

Промокод Instant Pot

До 10.02.2022 може да поръчате мултикукър Instant Pot или комбиниран уред (Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER / PRO CRISP + AIR FRYER) с 10% отстъпка, като използвате промокод KNOWHOW. Промокодът не важи за продукти на промоционална цена, за еър фрайъри Vortex, аксесоари и резервни части.

Instant Vortex Plus Air Fryer е на промоционална цена до 23.01.2022 г (без промокод). Вижте повече тук.

Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.


*Рецептата е адаптирана от Gimme Some Oven

Още рецепти

Двойно шоколадови елхички (без глутен)

Станка Стоянова

Амарети – италиански бадемови сладки

Станка Стоянова

Пухкави безглутенови палачинки с праскови

Станка Стоянова

3 коментари

Д.В. декември 10, 2023 at 20:47

Привет, количеството бульон наистина ли е 300мл? При нас течността изцяло покри пилешкото месо и стана като манджичка. Нямаше площ, която да остане за запичане.

Отговор
Станка Стоянова декември 10, 2023 at 22:22

Здравейте,
Да, количеството бульон е 300 мл. Течността не покрива месото поне в 7,6л мултикукър. Ако е 5,7л. е възможно да се е получило леко покриване на месото, но това не е проблем, защото след приключване на готвенето месото се изважда от бульона. Само малко част от него се добавя към пилето, след като е раздърпано. Количеството не е уточнено, защото всеки има различни предпочитания за сочност на дърпаното месо. В рецептата няма запичане. :))

Поздрави,
Станка

Отговор
Д.В. декември 27, 2023 at 11:05

Благодаря за уточнението:) Иначе точка 4 създава впечатление, че барбекю сосът трябва да е над бульона с цел загар.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече