fbpx

Моят микробиомен паспорт

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Защо си направих микробиомен паспорт

През изминалите две години животът ми се промени в много аспекти. Един от тях, за мое най-голямо съжаление, беше храненето. Случи се постепенно и неусетно, но имаше много предпоставки за това.

Бременността ми не беше лека. Почти 2/3 от нея прекарах на легло. Нямах никакъв апетит. Нямах възможност сама да приготвям храната си и не исках да съм в допълнителна тежест на съпруга ми, който работеше и се грижеше както за мен, така и за всичко вкъщи. За повече информация вижте статията Храненето ми през бременността – какво се промени и защо?.

След раждането влязох във вихрушката на майчинството. Кърмене, накъсан сън, стрес, пропускане на хранения, преместване в ново жилище, пандемия,… Всичко това даде своето отражение и някои от симптомите на лошо храносмилане, започнаха да се завръщат. Към тях добавям и проблеми с кожата, концентрацията, паметта, повишен апетит за сладко, влошени показатели на щитовидната жлеза (отчасти дължащи се и на бременността и раждането).

Мислех, че ще ми е много по-лесно да се върна към предишния си начин на хранене, но не е. Причините са комплексни и съм наясно с тях.

Една нощ с болки в стомаха, преди няколко седмици, беше поредният сигнал, че няма какво повече да отлагам да се погрижа за себе си. Още от 2016 г, след елиминационната диета, обмислям да си направя ДНК тест, но по ред причини така и не го направих. Ето че му дойде времето. След проучване реших да изследвам количеството и видовете микроорганизми, които живеят в червата ми, т.нар. микробиом.

През август тази година си направих т.нар. микробиомен паспорт, за да проверя какво е състоянието на чревния ми микробиом.

Какво представлява микробиома

Микробиомът е съвкупността от всички микроорганизми, които населяват храносмилателния ни тракт. В червата на всеки от нас се съдържат между 500 и 1000 вида различни микроорганизми. Той се формира още при раждането ни и оказва пряко влияние върху нашето здраве. Микробиомът има важна роля при храносмилането на храната, която консумираме. Чревните ни микроорганизми:

  • участват в синтеза на витамини В и К;
  • спомагат за по-лесното усвояване на мастните киселини от храната;
  • подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и K, които попадат в тялото ни с храната;
  • участват в разграждането на скорбялата, фибрите и някои захари, които се съдържат в храните, които консумираме;
  • оказват въздействие върху имунната ни система;

Какво е микробиомен паспорт

Микробиомен паспорт е неинвазивен тест, при който се прави анализ на видовете и количеството на микроорганизмите, които живеят в червата на човека и съставят неговия чревен микробиом.

микробиомен паспорт
Графика: NMGenomix.com

Как се взима пробата за изследването

Вземането на пробата е лесно. Комплектът за взимане на проба съдържа подробни инструкции как да я вземете правилно. Най-важното е, че това става в комфорта на дома и в удобно за вас време.

Къде се изследва пробата?

Пробата се изпраща за изследване в специализирана лаборатория в Австрия.

За колко време се получават резултатите?

Резултатите са готови в срок от 4 до 6 седмици след изпращане на пробите. Получават се в дигитален вариант на английски и на български език. Файлът е с обем 52 страници.

Какви са резултати от моя тест

За моя най-голяма изненада, резултатите от теста ми са много добри. Казвам изненада, защото през последните две години хранителният ми режим е променен, сънят ми не е достатъчно качествен и не отработвам добре стреса. Все пак грижите, които съм положила за микробиома си през годините са дали резултат.

Резултатите са обособени в 3 раздела – Микробен състав, Диета и усвояване на храната и Здраве. По-долу ще се спра на някои отделни моменти от анализа.

Панел: Микробен състав

Този първи раздел ни дава информация за видовото богатство, разнообразие и баланса на микроорганизмите, които населяват стомашно-чревния ни тракт.

Разнообразие и видово разпределение

Според теста, 268 вида различни бактериални видове населяват стомашно-чревния ми тракт. Разнообразието от микроорганизми е добро, но видовото разпределение не е оптимално. Нужно е да поработя върху подобряване на баланса между тях.

Панел: Диета и усвояване на храната

Този раздел дава информация за нашия ентеротип, калориен прием, метаболизиране на белтъчини, мазнини, въглехидрати и някои витамини.

Ентеротип

Ентеротипът се развива през първите години от живота. Той е се определя от нашите гени и хранителни навици и няма общо с пол, възраст или местоживеене. Всеки ентеротип е доминиран от различен бактериален щам. Ентеротипът влияе върху производството на енергия от храната, както и върху производството на витамини.

Има 3 ентеротипа:

  • Ентеротип 1 – Специфичен за хора, които често ядат месо. В него преобладава бактериалният тип Бактероиди. Bacteroides е специализирана в производството на енергия от полизахариди, животински протеини и наситени мастни киселини.
  • Ентеротип 2 – Специфичен за хора, които ядат веганска или вегетарианска храна. Доминиращият бактериален тип е Prevotella.
  • Ентеротип 3 – Специфичен за хора, които предпочитат балансирана диета. При тях доминират бактериите от тип Ruminococcus.

На база направения анализ научих, че аз съм ентеротип 3. Този ентеротип се среща най-често при хора, които имат много балансирана диета. Доминиращият бактериален род е Ruminococcus, който бързо и ефективно превръща храната в енергия. Бактериите Ruminococcus произвеждат ензими, които разграждат несмилаеми въглехидрати, като целулоза, и след това ги превръщат в енергия.

Метаболизиране на макронутриенти и витамини

Тялото ми се справя много добре с метаболизирането на въглехидрати, мазнини и белтъчини. Както споменах по-рано, микробиомът участва и в метаболизирането и производството на някои витамини. При мен производството на витамин К не е оптимално и е нужно да работя в подкрепа на това.

Панел: Здраве

В този раздел се изследват чревна лигавица, синдром на раздразнените черва, връзка черва-мозък, връзка черва-сърце, връзка черва-черен дроб, връзка черва-кожа, метаболитен синдром, инсулинов баланс, камъни в бъбреците, камъни в жлъчката, здраве на ставите.

За разлика от предишните два панела, тук резултатите ми не са съвсем оптимални. Отчита се дисбаланс на някои от бактериалните видове, които са свързани с метаболитния синдром и баланса на инсулина.

Метаболитен синдром

Повечето от чревните микроорганизми, които доказано са свързани с напълняване, са в нормална популация, но някои от протективните бактерии (Bacteroides fragilis) са с намалена численост.

Инсулинов баланс

Инсулиновият баланс е друго, на което е нужно да обърна внимание. Чревните бактерии
влияят върху усвояването и оползотворяването на захарта, приемана с храната, и по този начин и върху нивата на кръвната ни захар.

Бактериите от микробиома ми, отговарящи за тази задача са с нормални нива, с лек дисбаланс в количеството на Erysipelotrichaceae бактериите.

Какви препоръки получих

Начинът, по който се храним, оказва най-голямо влияние върху нашия микробиом. Нашата храна е и тяхна храна. Кои са най-добрите храни за микробиома прочетете тук. С цел запазване на доброто здраве и разнообразие на чревния ми микробиом получих следните препоръки след индивидуална консултация с нутрициониста Панко Станчев:

  • Балансиран хранителен план – равномерно разпределение на белтъчини, въглехидрати и мазнини в диетата. Приемът на протеини да бъде балансиран от животински и растителни източници;
  • Увеличаване на приема на фибри – препоръчително е да приемам 30 г фибри дневно от пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци;
  • Увеличаване на приема на ненаситени мастни киселини, чрез консумация на сурови ядки, зехтин, авокадо и други, за сметка на наситените мастни киселини (от животински и растителен произход);
  • Увеличаване на физическата активност с цел подпомагане на регулацията на инсулиновия ми баланс.
  • Ограничаване на простите въглехидрати – консумиране на повече сложни въглехидрати и храни с нисък гликемичен индекс;
  • Прием на разнообразни пробиотични храниферментирали зеленчуци, кисело зеле, кефир, комбуча, кисело мляко и други, с цел поддържане на богатството и многообразието на микробиома ми;
  • Прием на вит. Д под формата на добавка – нива на витамин Д ще спомогнат за оптимизиране на инсулиновата ми чувствителност. Доказано е, че клетките на панкреаса имат нужда от витамин Д, за да освобождават нормално инсулин.

Къде може да се направи микробиомен паспорт

Моят микробиомен паспорт заявих в NMGenomix. От тях получих сета за вземане на проба и пълни инструкции за нейното взимане и съхранение до предаването й на куриера.

*Тази публикация е в партньорство с NMGenomix, който ми предоставиха теста.

Още рецепти

Честита Коледа!

Tanya

Какво да сготвим с малко продукти?

Станка Стоянова

Какво да приготвим с останалите яйца от Великден?

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече