fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Сочен безглутенов кекс с тиква и мед, който ще ви очарова с приятната си ненатрапчива сладост и прекрасен аромат.


Каква закуска предпочитате солена или сладка? Ако сте сред почитателите на сладката закуска, този безглутенов меден кекс с тиква ще ви хареса. Той е мек и сочен. Има деликатна сладост и божествен аромат на мед и канела. Добавете чаша билков чай, топло кокосово мляко с какао или горещ шоколад и неделната закуска за малки и големи е готова.

Този кекс не съдържа глутен, млечни продукти и рафинирана захар. Подходящ е и за вегетарианци.

Безглутенов кекс с тиква и мед

Какви са необходимите продукти за този кекс с тиква и с какво може да ги заменим?

За да приготвите този здравословен кекс с тиква са ви необходими оризово брашно, сварена или изпечена тиква, мед, кокосово масло и микс от подправки.

Оризово брашно

Оризовото брашно може да бъде заместено с всяко друго безглутеново брашно, с изключение на кокосово. Кокосовото брашно има свойството да абсорбира големи количества течност и това го прави неподходящо. Имайте предвид, че ако използвате брашно различно от оризово, може да е необходимо да коригирате количеството.

Тиква

Най-добре е да използвате печена тиква или сварена на пара. Печената тиква обикновено не е толкова водна. Ако тиквата е прекалено водниста, ще се наруши съотношението между сухите и мокрите съставки в рецептата. Това може да е причина за недобър краен резултат. Освен това при печене естествените захари в нея се карамелизират и тя става по-сладка. Това е причината в торти и сладкиши да предпочитам да използвам печена тиква.

Мед

Медът добавен към сладкиши им придава божествен аромат. След нагряване медът губи полезните свойства. Ако си от хората, които избягват да влагат мед в печива, спокойно можеш да го заместиш с друг течен подсладител по твой вкус. Това може да е кленов сироп, агаве (който не харесвам особено), кокосов сироп (прави се от кокосовия цвят), петмез от рожков, сироп от фурми и други.

Подправки

Подправките са финалният щрих, който прави този лесен кекс с тиква толкова неустоим. Сладкият аромат на канелата и пикантните кардамонови нотки се съчетават прекрасно. Индийското орехче добавя още малко магия към вкуса. Ако ви липсва кардамон или индийско орехче, пропуснете ги, но не се лишавайте от канелата.

Здравословен кекс с тиква и мед без глутен и без млечни продукти

Допълнителни насоки

Формата ми за кекс е с диаметър 25-26 см. От количеството продукти посочено по-долу се получава кекс с височина около 4 см.

Ако формата ви за кекс е с по-малък диаметър, кексът ще стане по-висок. Може да му е нужно по-дълго време за изпичане. Наблюдавайте го и пробвайте с клечка за зъби дали е готов.

Рецепти за десерти с тиква без захар

Здравословен кекс с тиква и мед без глутен и без млечни продукти

Безглутенов кекс с тиква и мед

Сочен безглутенов кекс с тиква и мед, който ще ви очарова с приятната си ненатрапчива сладост и прекрасен аромат.
Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Ingredients
  

  • 3 яйца
  • 220 г пълнозърнесто оризово брашно
  • 160 г печена тиква
  • 170 г мед
  • 110-120 мл вода
  • 60 мл разтопено кокосово масло
  • 1 ч.л. лимонов сок ябълков оцет 
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2/3 ч.л. канела
  • щипка смлян кардамон
  • щипка индийско орехче
  • щипка сол

За декорация

  • 50 г черен шоколад
Makes: 25cm round

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 170 градуса в режим с вентилатор.
  • В купа смесете брашното, подправките, содата и бакпулвера. Разбъркайте, докато се смесят добре.
  • В кухненски робот (използвайте купата с s-образен нож) разбийте яйцата заедно с тиквата, меда, водата и кокосовото масло. Всички продукти трябва да са със стайна температура. Кокосовото масло ще се втвърди, ако яйцата или тиквата са току що извадени от хладилника или водата е прекалено студена.
  • Прибавете течните съставки към сухите и разбъркайте, докато се получи еднородна смес. Накрая прибавете лимоновия сок и отново разбъркайте.
  • Изсипете сместа в кексова форма, която предварително сте намазали с малко кокосово масло.
  • Сложете кекса във фурната и печете около 20 минути. След това намалете фурната на 160 градуса и печете още около 10 минути. Наблюдавайте кекса по време на печене, защото в зависимост от фурната и формата за печене, нужното време може да бъде различно. Провете с клечка за зъби дали е готов.
  • Извадете готовия кекс с тиква от фурната. Оставете го да се охлади, след което го извадете от формата. По желание може да декорирате с разтопен черен шоколад.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за безглутенов кекс с тиква и мед? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Пълнени тиквички с телешка кайма

Станка Стоянова

Шоколадови пастички (палео, без глутен)

Станка Стоянова

Крем супа от царевица и карфиол

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече