fbpx

Планиране на седмично меню – често задавани въпроси

Instant Pot Duo Whisper Quiet

В статията за планиране на седмично меню, подробно ви разказах за 7-те стъпки, които да следвате, когато създавате вашето семейно меню. В тази статия, ще отговоря на някои от най-често задаваните въпроси по темата.

Как да планирам седмично меню - на хартия или приложение

Планиране на хартия или в приложение?

Днес има много опции как да планирате меню. Старомодният метод с писалка и хартия (тефтер, хвърчащ лист) все още е актуален и работи за много хора. Други предпочитат да попълват шаблон на компютъра или мобилното си устройство. Трети пък използват някое от многобройните мобилни приложения, които обещават да направят планирането на меню по-лесно. Няма едно универсално решение, което да е удобно за всеки. Трябва да опитате, за да прецените кой е най-удобният за вас начин на планиране.

Преди 3 години, когато започнах да планирам нашето меню, го правех на лист хартия. Окачвах го с магнит на хладилника, за да е винаги пред погледа ми. Тогава менюто беше „по-свободно“ и не фиксирах ястията по дни и хранения. Подобен вариант на меню, дава повече свобода и вариативност. То е за хора, на които им е трудно да кажат в кой ден от седмицата какво ще им се яде и за всички, които тепърва започват да планират меню.

От началото на настоящата година, използвам проста електронна таблица в Google Drive, в която за всеки ден от седмицата планирам закуска, обяд и вечеря. Електронната таблица ми дава възможност лесно и бързо да размествам и променям вече планирани хранения, ако излязат непредвидени ангажименти или пък ни се прияде нещо различно. Недостатъкът е, че менюто не е непрекъснато пред погледа ми в кухнята. От друга страна, имам лесно достъпен архив със седмични менюта, които мога да използвам отново.

Шаблон седмично семейно меню

Какъв е седмичният бюджет?

Балансирано и разнообразно седмично семейно меню може да се планира и с 20 и с 200 лева. Всяко семейство разполага с различен бюджет за храна. Възможно е да се планира седмично меню дори и ако разполагате с много ограничени финансови средства. Дори е препоръчително да имате такова, ако случаят ви е такъв.

Планирането на седмичното меню помага много да се придържате към предвидения бюджет за храна. Когато имате такова, вероятността да похарчите излишни пари за готова храна или поръчка от ресторант, е минимална.

Храни на промоция

При ограничен бюджет е добре да планирате менюто около храни, които са на промоция. Нямам предвид нискокачествени такива. Много често има изгодни оферти за качествени продукти. Придържайте се към правилото да планирате и купувате само храни, които наистина бихте използвали и консумирали с удоволствие. Промоциите винаги са изкушаващи, но е безсмислено е да разхищавате храна и да пилеете пари за нещо само, защото е с ниска цена.

Повече сезонни продукти

Включете повече рецепти със сезонни и локални продукти в менюто си. Освен, че са с по-добри вкусови качества, съдържат повече витамини и минерали, обикновено и цената им е много по-ниска. Кои са сезонните храни за всеки месец от годината, можете да проверите в моя сезонен календар. Календарът за всеки месец е придружен от разнообразни идеи за сезонни ястия.

Планиране на седмично меню с ограничен бюджет

Избягвайте рецепти със скъпи или специфични продукти

Някои рецепти изискват специфични продукти, които може да нямате в наличност. За да прецените дали си струва да купите тази съставка, задайте си следните въпроси „Колко струва тя?“, „Какво количество е?“, „Мога ли да я използвам и в други рецепти преди да й изтече срока на годност?“. Ако ще я ползвате само веднъж, може би е безсмислено да я купувате. Пригответе ястието без нея или я заместете.

Също така, подбирайте ястия, за чието приготвяне не се нуждаете от огромен брой съставки. Погледнете статията какво да сготвим с малко продукти за идеи за ястия, които може да включите в менюто си.

Планирайте поне няколко вегетариански ястия седмично

Помислете за по-бюджетни източници на протеин, които са съвместими с вашите хранителни предпочитания и режим. Яйцата, бобовите храни, дори консервираната риба, са чудесни и вкусни източници на протеин на много добра цена. Всички обичат пържоли, но не подценявайте и по-евтините парчета месо. Рагуто, например, е идеално за приготвяне на супи, а може да се вложи и в различни яхнии.

В статиите как да оптимизираме разходите за храна и скъпо ли е здравословното хранене, ще откриете още съвети как да се храним с пълноценна и разнообразна храна, дори при ограничен бюджет.

Трудно спазвам меню, защото ми се прияждат други неща

Това е напълно нормално и не бива да бъде причина да се откажете от планиране на седмично меню. Случва се да се променят плановете, да ви излезе непредвиден ангажимент, да ви се прияде нещо различно от планираното. На мен също ми се случва. Повече бих се притеснявала, ако не се случваше.

Дайте шанс на планирането и вижте дали можете да го нагодите към вашия ритъм. Не е задължително да правите фиксирано по дни и хранения седмично меню, ако се притеснявате, че не знаете в кой ден от седмицата точно какво ще ви се яде. Може първо да опитате с меню, което ви дава повече свобода. За целта си запишете на един лист различни ястия, които бихте искали да приготвите през седмицата. В течение на седмицата, вземайте решение ден за ден кое ястие да сготвите. Бъдете гъвкави и знайте, че не сте сами.

Аз също често правя корекции в готовото меню. Понякога в последния момент решавам да приготвя с наличните продукти съвсем различно от планираното ястие, да разместя някои от ястията или просто да прехвърля някое от тях за следващата седмица. За останалите дни обаче имам готови идеи и не се налага тепърва да мисля какво точно да сготвя.

Как да планирам меню, когато всички у дома обичат различни неща / аз спазвам определен режим?

Всеки от нас е различен и е нормално да харесваме различни ястия. Разбира се, най-добре е вкусовете ни да съвпадат, но това е възможно само в един много идеален свят. Да съставиш меню, което да се харесва от хора с коренно различни хранителни предпочитания и/или хранителни режими, е малко по-сложно, но не и невъзможно. Ето няколко малки трика, които прилагам при планиране на нашето седмично меню, и които може би ще ви помогнат да се справите с това нелеко предизвикателство.

Първо може да започнете с добавяне на допълнителни редове към вашето меню, в които да вписвате различните ястия предвидени за конкретен член на вашето семейство. В нашето меню има такъв ред за закуската и обяда на дъщеря ми. Тези хранения често са различни от нашите. Изпращам й храна за обяд за училище. Съответно има ястия, които не са подходящи за целта. Освен това, като всяко дете, си има своите капризи – например не обича кисело зеле, тиквички и гъби, но пък ние не искаме да се лишаваме от тези храни. Обикновено за тези хранения, измислям някое много лесно и бързо ястие, което да приготвя за нея. Имам колекция от рецепти за подобни случаи.

Фокусирайте се първо върху храните, които всички в семейство харесват и/или консумират и изградете менюто върху тях. Като добавка прибавете по-специфичните/различни храни. Старайте се да има баланс между сложността на подбраните рецепти и времето за приготвянето им. Не е нужно да стоите около котлона 4 часа, за да сготвите различен обяд за всеки член на семейството. Подбирайте ястия, които лесно може да надграждате и съобразявате с различните вкусове и хранителни режими с помощта на различни добавки.

Ако някой от семейството е веган или вегетарианец, включете в менюто повече ястия без животински продукти, към които лесно може да добавите печено и/или варено месо, риба или яйца. Обикновено печеното месо не изисква вашето непрекъснато внимание. Докато то се готви, може да се заемете с приготвяне на зеленчуковото ястие, което ще послужи за основно за веган/вегетарианците и гарнитура за месоядните членове на семейството.

Когато преминахме на безглутенов режим на хранене, беше по-лесно да избирам и включвам в менюто ястия, които не съдържат глутен и всички у дома харесват. Повярвайте ми има много варианти за такива. Дори яхниите не е нужно да сгъстявате с брашно. Може да ги сготвите по-гъсти и с повече зеленчуци, може да добавите пасиран сварен картоф, морков или в краен случай да уплътните соса с малко безглутеново брашно.

Ефективно планиране на седмично семейно меню

Мога ли да приготвя предварително цялата храна за седмицата?

Не е необходимо да приготвяте всичко предварително. За да го направите трябва да имате подходящо място и условия, където да съхраните готовата храна. В хладилник, готовата храна ще издържи 2-3 дни. Някои продукти биха могли да бъдат годни за консумация и малко по-дълго, но не е нужно да поемате излишни рискове, защото може да се сдобиете с хранително натравяне.

Фризерът е добро решение, но трябва да познавате свойствата на различните храни. Не всички храни са подходящи за замразяване. Например ястия с картофи и ориз, не е добре да се замразяват, но пък месо, кюфтета, наденици, хлебни изделия, някои крем супи могат да се замразяват без проблем.

В зависимост от вашия график, може да предвидите 2 или 3 дни в седмицата, в които да отделяте по няколко часа, за да приготвите храната за следващите дни. Най-удобно е един от тези дни да бъде през уикенда или ден, в който не сте на работа, защото тогава разполагате с повече свободно време.

Преди, когато работех от понеделник до събота, бях запазила късния неделен следобед за готвене. В рамките на 3-4 часа, с помощта на съпруга ми, приготвях заготовки за салатите и ястията планирани до сряда. В сряда вечер отделях още час-два, за да сготвя до края на седмицата. Тъй като в момента съм вкъщи, готвя доста по-често. Обикновено през ден, но понякога и всеки ден.

Планирането на седмично меню е умение, което като всяко друго, се нуждае от малко практика, за да бъде усвоено в детайли и да се изучат тънкостите му. С практиката обаче става все по-лесно и интуитивно. Никой не познава по-добре от вас хранителните навици на вашето семейство. Само след няколко седмици, ще забележите кое работи за вас и кое не. Ще изградите собствена система за планиране и организация в кухнята, която е ефективна за вас и семейството ви.

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията посветена на често задаваните въпроси за планирането на седмично семейно меню? Споделете я с близки и приятели, за които също би била полезна.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Ревю: Instant Pot Duo

Станка Стоянова

От къде да купя безглутенов хляб?

Станка Стоянова

Ревю: Instant Vortex Plus Dual ClearCook 7,6 л

Станка Стоянова

4 коментари

Мария април 11, 2020 at 22:28

Привет Станка,
много благодаря за споделената информация! До преди да се роди синът ми (в момента на 9м.) не бях от ежедневно готвещите жени и нямам много опит. Сега, когато всички сме вкъщи по цял ден, ми се налага да готвя много и постоянно изпитвам доза стрес какво, кога и как да се приготви. Ще се опитам да планирам седмично меню 🙂
Във връзка със замразяването на храните пишеш, че не всички храни са ОК за замразяване. Аз често замразявам крем супи в бурканчета, които да консумираме, когато не съм успяла да приготвя друго. Би ли могла да споделиш малко повече по темата?
Благодаря! Бъдете здрави!
Поздрави,
Мария

Отговор
Станка Стоянова април 13, 2020 at 11:36

Здравей, Мария 🙂

Някои храни много си променят текстурата след замразяване и затова не са подходящи. Различни крем супи съм замразявала съвсем успешно. Спокойно можеш да продължиш с тази практика. Ще подготвя по-обширно инфо по темата.

Поздрави,
Станка

Отговор
Мария април 16, 2020 at 22:01

Благодаря, Станка!
Блогът е чудесен и ми помага много в усвояването на кулинарни умения 🙂
Поздрави,
Мария

Отговор
Станка Стоянова април 17, 2020 at 12:39

Благодаря, Мария! Радвам се, че ти е полезен! 🙂

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече