fbpx

Какво да сготвим с малко продукти?

Instant Pot Duo Whisper Quiet

В извънредната ситуация, в която в момента се намираме, се налага да бъдем креативни и пестеливи. Вкъщи сме ограничили сложните и засукани ястия и се старая в седмичното ни меню да присъстват повече икономични ястия, т.е. такива, които се приготвят с малко продукти. Това е ефективен начин да се редуцира броя на излизанията от вкъщи за снабдяване с храна.

Затова днес искам да ви споделя няколко идеи за различни ястия, които се приготвят с малко на брой продукти. Рецептите, които ще видите по-долу отговарят на следните критерии:

  • Приготвят се с 5 или по-малко основни продукта. В този брой не влизат подправките и мазнината, но предполагам, че всеки разполага с такива. Освен това винаги можем да заменим подправката с друга. Това ще доведе до леки промени във вкуса и аромата на ястието, но пък това е възможност да открием нови вкусове;
  • Необходимите продукти са с по-голяма трайност;
  • Продуктите са лесно достъпни – Намират се в почти всеки дом и магазин;
  • Някои от основните продукти лесно могат да бъдат заменени с други. Например спанак може да заместите с коприва, лапад или друг зеленолистен зеленчук;
  • Повечето от ястията могат да се приготвят както с пресни, така и със замразени или консервирани зеленчуци. Например замразени спанак, зелен боб, броколи, карфиол лесно се намират във всеки магазин, дори и в кварталните магазинчета.
Какво да сготвим с малко продукти - рецепти с 5 съставки

Какво да сготвим с 5 продукта?

Закуска

Закуската често затруднява мнозина. В България традиционно закуската е основно тесто, под формата на баници, кифли, палачинки и т.н. Яйцата, приготвени по най-различни начини, в комбинация със зеленчуци също са добър вариант за закуска. Особено за почитателите на солената такава.

Салати

Идеи за салати, които може да приготвите с минимален брой продукти. Вкъщи обядът и вечерята винаги са придружени от салата. Дори и в извънредни условия, като настоящите, не я пропускаме. По-долу споделям няколко идеи, но не забравяйте, че салата може да приготвите от всякакви зеленчуци, които ви се намират.

Не забравяйте добре познатата ни картофена салата, която може да се обогати с кисели краставички и/или маслини, различните вариации на салати със зеленолистни зеленчуци, ако има от къде да се снабдите с такива. Помислете и за салати, в чиято основа са различни варива – боб, нахут, леща. Салатите с варива могат дори да заместят обяда или вечерята.

Основни ястия без месо

Когато заговорим за основни ястия, особено в контекста на ограничен набор от продукти, първите ястия, за които се сещаме обичайно са боб, леща яхния и печени картофи. Различни видове паста също са вариант, на който биха заложили мнозина. С малко на брой продукти можем да приготвим различни супи, яхнии, запеканки. Надникнете за идеи по-долу.

Основни ястия с месо

Печеното месо е лесно за приготвяне и винаги е добра идея, ако се поднесе с подходяща салата. Ето още няколко идеи за ястия с месо, за които са ви нужни не повече от 5 продукта.

Десерти

Обикновено за приготвянето на вкусен десерт са нужни повече продукти, но винаги има вариант да се измисли нещо, дори и когато сме ограничени в продуктите. Подбрала съм няколко по-интересни рецептив карето по-долу. Не забравяйте за печената тиква, която може да поднесете с тахан, мед или орехи.


Ако съветите и рецептите в тази статия са ви били полезни, споделете ги с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Как да започнем с АИП? Примерно АИП меню

Станка Стоянова

Рецепти за Великден

Станка Стоянова

Планиране на седмично меню

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече