fbpx

Как да се храним здравословно с ограничен бюджет

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Здравословно хранене

Скъпо ли е здравословното хранене

Често чувам, че здравословното хранене е скъпо, безвкусно и не е по джоба на всеки. Всъщност в тези думи няма много истина. Ако влезем в един произволно избран магазин, лесно ще забележим, че пакет чипс или кутия бисквити струват колкото килограм картофи, краставици или домати. Една вафла струва колкото 1-2 яйца. Да, белият хляб е около левче, но реално той носи ситост на организма, без да дава на тялото ни нужните му ценни вещества. Колбасите в магазина изобщо не искам да ги коментирам. Нужно ли е да давам още примери?

На края на месеца, ако теглим чертата и направим сравнение между разходите за храна на едно семейство, което определя себе си като здравословно хранещо се и едно семейство, което се храни „традиционно“, няма да има особена разлика. Вярвам, че всеки от нас, в определен момент от живота си осъзнава, че храната не е само онова нещо, което пълни стомаха и носи удолствие, а има ключова роля за нашето здраве, енергия и дори емоционално състояние.

Митът, че здравословното хранене е скъпо удоволствие се подхранва от факта, че има определени продукти, някои наречени супер храни, кокосово и какаово масло, ядки и ядкови тахани и безглутенови брашна, които са с относително висока цена. Реално погледнато обаче, в ежедневното хранене голяма част от тези продукти не намират приложение и можем да се храним здравословно и без те да присъстват в менюто ни. Вижте разбирането ми за здравословното хранене. Ако не сте страстен почитател на десертите и не приготвяте торти и сладкиши почти ежедневно, разходите ви за някои от гореизброените продукти, на месечна база, няма да възлизат на повече от 40-50лв. Повечето от скъпите продукти са такива, които просто внасят някакво разнообразие, особено в храненето на хора, които поради здравословни причини не консумират определени групи храни, но реално може да се храним вкусно, здравословно, разнообразно и пълноценно и без тях.

Здравословно хранене с ограничен бюджет. Възможно ли е?

15 съвета как да се храним здравословно с ограничен бюджет

Нека все пак да видим как можем допълнително да оптимизираме бюджета за храна.

  1. Определете бюджет за храна

Определете бюджет за храна на база на доходите, с които разполагате и броя членове в домакинството. Придържайте се към него. Не е лесно, защото често се случва да се изкушим от нещо в магазина, особено ако е на промоция, но все пак определянето на бюджет е много важна стъпка.

  1. Планирайте седмично меню

Веднъж в седмицата изгответе списък с ястията, които ще приготвите за идните дни. Планирайте разумно и съставете списък с необходимите продукти. Когато съставяте менюто и списъка, проверете фризера и шкафовете за продукти, които имате в наличност и може да използвате. Използвайте максимално и оптимално всички продукти, с които разполагате. Например, ако сте планирали печено пиле за вечеря, използвайте остатъците от него за приготвяне на пилешка супа.

  1. Пазарувайте със списък

Съставете списък за пазаруване и се придържайте към него, когато пазарувате. Не се презапасявайте с повече продукти, отколкото са ви необходими. Презапасяването може да доведе до изхвърляне на неупотребени продукти. Изготвяйте списъка на база на изготвеното седмично меню.

  1. Пазарувайте по график

Изберете един или два дни през седмицата, в които да пазарувате. Така ще намалите шанса да се изкушите да купите нещо, от което нямате нужда.

  1. Не пазарувайте, когато сте гладни

Когато сте гладни, има голяма вероятност да се поддадете на импулсни покупки. Отклонявайки се от списъка за пазаруване, ще нарушите и определения бюджет. На пазар винаги се ходи сит.

  1. Пазарувайте разумно

По възможност, купувайте продуктите с по-голям срок на годност като зехтин, кокосово масло, ядки, семена, варива и други в големи количества, ако ги използвате и ви се налага често да пазарувате такива. Обикновено цената им е по-ниска в сравнение с малка разфасовка от същия продукт. Все пак не прекалявайте с количествата. Освен това често цената на насипните продукти е по-ниска от тази на пакетираните от същия вид. Например, винаги си купувам кокосово масло в разфасовка от 1 литър, която ми стига за около 2 месеца.

  1. Хранете се сезонно и локално

Избирайте сезонни продукти, отгледани в близост до района, в който живеете. Цената на сезонните продукти е по-ниска от тази на вносните и на онези, които не са в сезон. Освен това някои зеленчуци са по-евтини от други, защото се търсят по-малко, отглеждат се по-лесно или дават по-голям добив – например моркови, ряпа, цвекло, тикви, зеле, тиквички, земна ябълка и други. Опитайте се да включите повече от тези зеленчуци в менюто си.

  1. Гответе у дома

Много по-евтино е да се храните у дома, отколкото в заведение. Изградете си навик да готвите у дома, вместо в последния момент преди вечеря да купувате храна от близкото заведение. Изберете честотата на готвене и сложността на ястията според вашия опит и седмичен график. Дори и готвенето да не е вашето нещо, има безброй лесни и бързи рецепти, с които съм убедена, че ще се справите перфектно.

  1. Гответе по-големи количества

Готвенето на ястия в по-големи количества може да ви спести време и пари. Остатъците от вечерята са идеални за обяд на следващия ден.

  1. Носете си храна за обяд от дома

Скъпите обедни менюта на заведенията са сериозен разход. Носете си храна за обяд, за да спестите пари и да сте сигурни в храната, която консумирате, както и в качество й. Прочетете моите съвети и рецепти как да се храним с качествена храна, дори когато сме навън.

  1. Купувайте по-евтино месо

Качествените риба и месо може да бъдат доста скъпи. Запазете пържолите за специални случаи. В месарския магазин избирайте месо с по-ниска цена. Обикновено това са месата, които са подходящи за приготвяне на различни яхнии, супи и т.н. Тези меса са подходящи за приготвяне на по-големи количества ястия, които ще ви стигнат за по-дълго време. Избирайте местни видове риба. Забелязала съм, че цената им е много по-ниска, особено на някои черноморски видове, спрямо тази на отглежданите в развъдници, вносни риби.

  1. Заместете месото с друг източник на протеин

Яденето на по-малко месо е добър начин да спестите пари. Не казвам да преосмислите изцяло начина си на хранене. Опитайте се в 1-2 дни от седмицата да замените месото с други източници на протеин като органно месо (черен дроб, сърце, език, далак, воденички и др.), яйца иливарива (ако консумирате и нямате храносмилателни проблеми). Те са евтини, пълни с полезни вещества и лесни за приготвяне. Освен това съдържат много ценни вещества.

  1. Отглеждайте сами плодове и зеленчуци

Ако разполагате с време и възможност, направете си градина и отглеждайте в нея плодове и зеленчуци. Помислете за малка билкова градина на терасата. Посадете в саксии основните подправки, които най-често използвате. Цената на пресните подправки често е неренетабилна, особено ако са ни нужни само 1-2 стръка от подправката за дадено ястие. Остатъкът често се случва да отиде на боклука.

  1. Бъдете гъвкави и креативни

Научете се да заменяте едни продукти с други. Това ще ви помогне да се придържате към определения бюджет, ако изненадващо се окаже, че цената на някои от продуктите във вашия списък за пазаруване е повишена. Ако ви липсва съставка за някое ястие, проявете креативност и я заменете с друга. Например, допаднала ви е тази рецепта за киноа със спанак и печени чери домати, но нямате киноа. Заместете я с ориз или просо. Единствено при печивата е добре да се придържате точно към рецептата, особено ако сте начинаещ кулинар, защото там всеки грам е важен.

  1. Замразявайте

Когато плодовете и зеленчуците са в сезон, замразете малки количества от най-често използваните от вас. Така ще имате в наличност и ще може да ги използвате, когато не са в сезон. Вижте как да замразите плодове за зимата и кои са най-подходящи за целта.

Вижте още съвети за начините, по които можете да оптимизирате разходите за храна.

Здравословно хранене с ограничен бюджет – мисията е възможна. Успях ли да ви убедя? Споделете кои са вашите трикове, които използвате, за да оптимизирате бюджета за храна.

Помогнете ми да популяризираме тази статия, като я споделите в социалните мрежи. Използвайте бутоните и я споделете с вашите близки и приятели в любимата ви мрежа.

Още рецепти

Автоимунен палео протокол (АИП)

Станка Стоянова

Замразяване на зеленчуци

Станка Стоянова

Как да започнем с АИП? Примерно АИП меню

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече