fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Бърза лятна гарнитура – тиквички с масло

Лятото е онзи сезон, в който никак не ни се стои дълго в кухнята, затова днешната рецепта за тиквички с масло и копър е точно в десятката. Бърза и лесна. Приготвя се буквално за минути. Освен това е идеалната лятна гарнитура към печено месо и различни кюфтета. Заслужава си да я пробвате, ако обичате тиквички.

Тези тиквички са чудесна гарнитура към:

Тиквичките с масло са най-вкусни, ако се консумират непосредствено след приготвянето им. Може да ги съхранявате в хладилник за 2-3 дни, но непременно ги метнете за няколко минути в горещ тиган преди да ги сервирате.

Тиквички в масло - бърза и лесна гарнитура

Как да приготвим тиквички с масло

Както отбелязах още в началото, рецептата е много лесна. Всичко, което ви е необходимо са тиквички, масло (може да използвате друга мазнина, ако не консумирате млечни продукти), сол, черен пипер и свежа подправка по избор. Приготвяла съм тази рецепта както с пресен копър, така и със свежа мента. Харесва ми и в двата варианта. Може да експериментирате с вкуса като добавяте различни продукти.

Тиквичките може да нарежете на пръчици или на кубчета. Важното тук е, докато се готвят, да ги разбърквате много внимателно. Тиквичките са деликатен зеленчук и по-агресивното разбъркване може да ги направи на каша. Най-удачно е да не използвате бъркалка, а да ги разбърквате с разклащане на тигана. Сложно е само първия път. С малко тренировка бързо ще схванете точното движение.

Друга особеност при приготвянето на тиквички е, че овкусяването им трябва да става едва в края на готвенето им, а не в началото. Ако посолите тиквичките в началото, те ще пуснат соковете си и буквално ще се сварят в тях. За някои рецепти това може да е търсен ефект, но не и тук. Овкусяването се прави накрая. Отмествате тигана от котлона, поръсвате със сол, черен пипер (по желание) и ситно нарязана свежа подправка. Разбърквате и е готово за сервиране.

Количеството тиквички в тигана също е от значение. За да се сготвят равномерно и парченцата да запазят формата си, тиганът не трябва да е препълнен. Слагайте толкова тиквички, колкото са нужни, за да покрият дъното на тигана. Ако искате да приготвите по-голямо количество, сгответе ги на части.

Лесна гарнитура с тиквички

Какво друго да приготвим с тиквички?

Сезонът на тиквичките е в разгара си. Възползвайте се. Разгледайте колекцията ми от 20+ рецепти с тиквички, където съм събрала някои от най-любимите ни рецепти с тиквички. Ще откриете лесни и вкусни рецепти за салати, супи и разнообразни ястия, които да приготвите с тях.

20+ рецепти с тиквички

Тиквички в масло с мента
Тиквички в масло с мента

Тиквички с масло

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins
Servings 2 порции

Ingredients
  

  • 500 г тиквички
  • 1 с.л. краве масло гхи или друга предпочитана мазнина
  • сол
  • свежа мента копър или друга подправка
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за тиквички с масло с познати и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато. Помогнете на вкусната и добра храна да достигне до повече хора. Благодаря!

Още рецепти

Грах с тиквички и моркови в масло

Станка Стоянова

Салата от моркови с магданоз

Станка Стоянова

Пълнени яйца с авокадо и магданоз

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече