fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Рецептата за пълнени тиквички с кайма и кафяв ориз не е нещо супер иновативно, но пък е вкусно. В Instagram и facebook групата на Know How to Cook често споделям какво хапвам през деня. Винаги получавам въпроси за рецептите. Дори и на по-познати ястия. Именно затова ви споделям и тази рецепта. Все пак всеки е с различен опит в кухнята и вярвам, че и рецепти като тази има на кого да са полезни.

Вкъщи се ядат огромни количества тиквички през лятото. Харесваме ги. Много. Ако и вие ги харесвате, непременно вижте нашите любими 20+ рецепти с тиквички.

20+ рецепти с тиквички

Какво е специалното в тази рецепта

Това не е рецепта достойна за лъскав ресторант. Това е ястие, което всяко българско семейство ще сложи на трапезата си. Онова семейство, което го е грижа каква храна слага на масата си. Онова семейство, което се храни разнообразно и сезонно, но и пази спомена за вкуса на бабините гозби.

Това ястие ми напомня на детство. На кухнята на баба. А подправките в кухнята на моята баба се броят на пръстите на едната ръка. Когато баба готви, често използва само една подправка – сол.

Именно за това, когато приготвям пълнени тиквички с кайма и ориз, използвам минимум подправки. Искам ястието максимално да се доближава по своя вкус до сготвеното от баба. Искам с всяка хапка да усещам вкуса  на всеки един от продуктите,  използвани за приготвянето му.

В тази рецепта обожавам сладкия и нежен вкус на тиквичките, който много добре си хармонира с ореховите нотки на кафявия ориз и вкуса на месото.

Какви продукти са необходими за приготвяне на пълнени тиквички с кайма и ориз

За тази рецепта не са ви необходими непознати и трудно достъпни продукти. Дори подправките са сведени до минимум. Знаете, че обичам да използвам различни комбинации от подправки. Някои от тях доста интересни. Точно това ястие обаче, овкусявам само със сол, черен пипер и пресен магданоз.

Освен подправките са ви нужни още тиквички, кафяв ориз, смляно месо и един пресен домат. По-добре е тиквичките да са по-едри, за да събират повече плънка, но ястието ще се получи и с по-дребнички.

Кафявият ориз е добре да го накиснете за няколко часа. Обикновено 8 са достатъчни. Може да съобразите накисването на ориза с това кога ще приготвите рецептата. Ако готвите сутрин, може да го накиснете във вода от предната вечер. Ако обикновено готвите вечер, може да го накиснете сутринта.

Не веднъж съм казвала, че каймата е най-добре да бъде приготвена пред очите ви. Повтарям се сигурно за стотен път, но сама така може да сте сигурни, че каймата ви е от месо и в нея липсват скрити съставки. Вече в почти всички месарници могат да ви смелят месо. Напълно безплатно при това. Какво месо ще използвате е въпрос на вкус. Тази рецепта за пълнени тиквички може да приготвите със смляно свинско месо, с телешко месо или с комбинация от двете.

Пълнени тиквички с кайма и кафяв ориз

Как се приготвя рецептата

Вероятно сте приготвяли пълнени тиквички поне веднъж в живота си. Ако е така, може да пропуснете следващите няколко абзаца. Ако сте начинаещ кулинар и за първи път ще готвите пълнени тиквички, продължете да четете.

Първата стъпка е да сварим ориза. На кафявия ориз му е нужна по-дълга термична обработка, затова винаги го варя предварително. Сложете тенджера със студена вода на котлона и изчакайте да заври. През това време отцедете накиснатия ориз и го измийте под течаща вода. След това го сложете във врящата вода и го сварете до пълна готовност. След като ориза се свари отцедете водата, в която се е варил, и го оставете настрани.

Подгответе тиквичките, докато ориза се вари. Измийте ги под течаща вода. Отрежете дръжките и разполовете тиквичките по дължина. Трябва да получите две лодки. С помощта на лъжица (чаена или супена) изгребете вътрешността на тиквичките. Не изхвърляйте вътрешността. Запазете я за друго ястие – например някоя крем супа или зеленчуков пастет.

Подредете издълбаните тиквички в тава. Във всяка лодка сложете тънко резенче масло. Ако не консумирате млечни продукти, заместете маслото с предпочитана от вас мазнина. Поръсете със сол и черен пипер. Налейте вода в тавата, колкото да покрие дъното й. Сложете тиквичките в загрятата на 170-180 градуса фурна, за да се запекат и омекнат. Нужни са им около 30-40 минути в зависимост от фурната и големината на тиквичките.

Докато тиквичките се пекат, пригответе плънката. Обелете лука и го нарежете на ситно. Задушете го в малко мазнина и вода. След това добавете каймата. Гответе, докато побелее. Обелете домата и го настържете на едро ренде или просто го смелете в чопър. Добавете го в тигана и разбъркайте. Прибавете ориза и гответе за няколко минути. Овкусете със сол и черен пипер. След като отместите готовата плънка от тигана, прибавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте.

Разпределете плънката в лодката от тиквички и ги върнете обратно във фурната, за да се запекат за 10-15 минути. Вашите пълнени тиквички с кайма и кафяв ориз са готови.

Как да приготвим пълнени тиквички с кайма и ориз на фурна
Как да приготвим пълнени тиквички с кайма и ориз на фурна

Пълнени тиквички с кайма и кафяв ориз

Все още няма оценки
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
за накисване на ориза 8 hrs
Total Time 9 hrs
Servings 5 порции

Ingredients
  

  • 1200 г тиквички
  • 200 г кафяв ориз
  • 400 г кайма
  • 80 г домати 1 малък домат
  • 60 г кромид лук 1 средна глава
  • предпочитана мазнина краве масло, патешка маса или растителна мазнина
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол
  • черен пипер по желание

Instructions
 

  • Измийте кафявия ориз под течаща вода. Накиснете го за 8 часа в хладка вода. След това го отцедете, измийте го отново и го сварете във вряща вода до готовност. Отцедете го от водата, когато е готов.
  • Включете фурната да загрява на 170-180 градуса.
  • Измийте тиквичките. Отрежете дръжките им. Разполовете тиквичките по дължина така че да се получат лодки. Издълбайте сърцевината им с помощта на лъжица. Запазете сърцевината. Когато приготвям тази рецепта не влагам издълбаната сърцевина в плънката, но може да добавите част от нея, ако желаете. Издълбаната част от тиквичките може да използвате за приготвяне на крем супа или зеленчуков пастет.
  • Подредете издълбаните тиквички в подходяща тава. На дъното й налейте вода, колкото да го покрие. Във всяка тиквичка сложете тънко парче масло или малко количество от предпочитаната от вас мазнина. Поръсете със сол и черен пипер (по желание). Сложете ги в загрятата фурна и печете около 30 минути, докато омекнат. 
  •  Пригответе плънката, докато тиквичките се пекат. Обелете лука и го нарежете на ситно. Обелете домата и го настържете на едро ренде или го смелете в чопър.
  • Задушете лука под капак в малко мазнина и вода. Щом стане прозрачен, добавете каймата. Гответе, докато каймата промени цвета си.
  • Прибавете домата. Разбъркайте всичко.
  • Добавете отцедения ориз и гответе плънката още няколко минути, за да се смесят вкусовете. Подправете на вкус със сол и черен пипер (по желание). Ако плънката започне да залепва по дъното на съда, добавете съвсем малко вода.
  • Отместете готовата плънка от котлона. Прибавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте.
  • Напълнете поомекналите лодки с приготвената плънка.
  • Върнете тиквичките за още 10-тина минути във фурната, колкото плънката леко да се запече.
  • Поднесете тиквичките топли, поръсени с нарязан на ситно магданоз.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за пълнени тиквички

Още рецепти

Кладница с гхи и мащерка на фурна

Станка Стоянова

Салата от червено зеле с ряпа, ябълки и лешници

Станка Стоянова

Аспержи с прошуто

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече