fbpx

Двойно шоколадови елхички (без глутен)

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Двойно шоколадови елхички (без глутен)

Безглутенови шоколадови елхички

След шоколадовото брауни с нахут и орехи ви предлагам да забъркаме и малко безглутенови шоколадови елхички, гарнирани с щедра доза шоколад и обилно поръсени с кокосови стърготини. Красиви са, нали?

Това е трето ми предложение за коледни сладки за тази година. За подслаждане на двойно шоколадовите елхички използвах фурми. Нямат хрупкавия и леко пясъчен вкус на коледните бисквити, но са чудесно допълнение към всеки сладък коледен микс.

Безглутенови шоколадови сладки

Какви брашна да използваме

Харесвам вкуса и текстурата на бадемовото брашно и смлените бадеми, но реших да приготвя двойно шоколадовите елхички с брашно от ориз и елда. Не съм почитател на елдата, заради по-специфичните й аромат и вкус, но смесена с ориза, те изобщо не се усещат.

Елдата и оризът са много по-достъпни ценово и по-лесно се намират в магазините. От друга страна оризовото брашно е доста високовъглехидратно. Ако режимът ви на хранене изисква консумацията на по-нисковъглехидратни храни, може да го замените с бадемово брашно. За съжаление, любимото ми кокосовото брашно не е сред най-подходящите за приготвяне на сладки и бисквити. Ако търсите сладки с него, погледнете коледните медени звезди и меденките с тиква, които имат доста по-мека и влажна текстура.

Двойно шоколадови елхички (без глутен)

Подслаждане и аромати

Както споменах в началото, за подслаждане избрах фурми, които разбих до гладък крем с едно яйце. Ако обичате по-сладки храни, добавете още 2-3 фурми. Шоколадовата глазура също ще добави нотка сладост, която за мен е напълно достатъчна.

Ако ви се намира етерично портокалово масло, подходящо за кулинарна употреба, добавете 4-5 капки към тестото. Не забравяйте предварително да го разредите в кокосовото масло, за да сте сигурни, че ще се разпредели равномерно в тестото.

Двойно шоколадови елхички (без глутен)

Как да приготвим елхичките

С готовото тесто се работи много лесно, но му е необходим едночасов престой в хладилника, за да може да стегне. След като маслото стегне достатъчно, тестото става лесно за разточване. За най-добри резултати го разточете между два листа хартия за печене. Така то няма да полепва по точилката. Изрежете елхичките, изпечете ги за около 10 минути в загрята фурна. Щом станат готови, извадете ги от тавата и ги сложете върху решетка да се охладят, след което ги тунквайте в шоколад и поръсете с кокосови стърготини. Най-добри са в първите 2-3 дни след приготвяне. Съхранявайте ги в затворен съд за няколко дни. Имайте предвид, че с времето леко ще започнат да омекват.

Двойно шоколадови елхички (без глутен)
Двойно шоколадови елхички (без глутен)

Двойно шоколадови елхички (без глутен)

5 от 1 оценка
Prep Time 2 hrs
Cook Time 1 hr
Total Time 3 hrs
Тип ястие Десерт, Печива

Ingredients
  

  • 100 г пълнозърнесто оризово брашно
  • 100 г брашно от елда
  • 15 бр фурми без костилка
  • 30 мл портокалов сок (или вода)
  • 50 г меко кокосово масло
  • 20 г какао
  • 1 бр голямо яйце (60 г)
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 5-6 капки етерично портокалово масло (по желание)

За декорация

  • 50 г черен шоколад (минимум 70% какао)
  • 50 г кокосови стърготини

Instructions
 

  • В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре.
  • В кухненски робот смелете фурмите заедно с яйцето и портокаловия сок. Щом добият кремообразна консистенция, добавете кокосовото масло и етеричното масло и блендирайте за кратко.
  • Добавете яйчената смес към сухите съставки и разбъркайте, докато се оформи тесто. Не се притеснявайте, ако не се събира на хубава топка.
  • Сложете тестото в хладилник за 1-2 часа.
  • Извадете тестото от хладилника и работете с него бързо. Ако започне много да омеква, отново го сложете за кратко в хладилник.
  • Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор.
  • Разточете тесто на лист с дебелина 5-6 мм между два листа хартия за печене.
  • Изрежете елхичките и ги подредете върху плитка тава, застлана с хартия за печене.
  • Изпечете ги за около 10 минути в загрята фурна, след което ги охладете върху решетка.
  • Разтопете шоколада на водна баня и декорирайте охладените елхички с него. Поръсете с кокосови стърготини.
Ключова дума Без глутен, Без млечни
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за безглутенови сладки

Споделете рецептата за двойно шоколадови елхички с приятели и близки, за които ценят вкусната и полезна храна. Благодаря!

Още рецепти

Суров крем от авокадо и смокини

Станка Стоянова

Морковена торта (без глутен, палео)

Станка Стоянова

Печени смокини

Станка Стоянова

2 коментари

Виктория декември 15, 2022 at 21:01

Здравейте, тъй като детето ми не би трябвало да консумира млечни, яйце и глутен, с какво би могло да се замени яйцето? Още не съм започнала режим, тъй като от съвсем скоро открихме тези непоносимости. Сега съм на фаза „събиране на идеи“, всичко е толкова ново и стресиращо.

Отговор
Станка Стоянова декември 15, 2022 at 22:18

Здравейте,
Много съжалявам, че се налага да преминете през това. По принцип има различни заместители на яйцето, но трябва да се тества кое би сработило и кое не. Може би с ленено яйце, което се приготвя от смляно ленено семе и вода, биха станали сполучливи. За съжаление без да съм тествала, не мога да кажа категорично.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече