fbpx

Пържен патладжан с доматен сос | Berenjenas con salsa de tomate

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Когато слънцето напече безмилостно и навън не може да се диша, месото на трапезата се измества от плодовете и зеленчуците. Ако към това богатство добавим бучка хубаво краве сирене и къс топъл домашен хляб, става страхотия :))

Обожавам всички храни, които успешно се комбинират с домати и сирене. Пържените зеленчуци (и не само те), не са никак здравословни, но като му се дояде на човек какво да направи. Опитвам се да се ограничавам доколкото е възможно, но напоследък никак не ми се получава. Е, все някога ще вляза пак в правия път.

Една от първите рецепти, която публикувах в блога беше за любимите у дома чушки с доматен сос, които баба ми приготвя. Тази за пържен патладжан не се различава по нищо от нея, освен по вида на основния зеленчук. Навъртането край котлона, в най-голямата жега, не е много приятно, но пък сауната е полезна и почти безплатна 😀

Всеки знае как да изпържи патладжан или какъвто и да е друг зеленчук. Приготвянето на доматен сос също не е някакъв висш пилотаж в кухнята, но е всеизвестен факт, че простите и лесни неща са най-вкусни. :))

Но не можах да устоя на изкушението да споделя и тази, защото е още едно от традиционните ястия, които са на особен почит вкъщи. Пък и се постарах да го снимам :))

Други рецепти с патладжан

Пържен патладжан с доматен сос

Пържен патладжан с доматен сос | Berenjenas con salsa de tomate

Все още няма оценки
Prep Time 30 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 20 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 4-5 бр патладжана
  • брашно 
  • олио за пържене
  • сол

за доматения сос

  • 1 кг домати
  • 4-5 бр глави лук
  • олио 
  • пресен магданоз
  • 1-2 щипки захар
  • сол

Instructions
 

  • Обелете патладжана и го нарежете на парчета. Предпочитам да го режа по дължина, но може и на кръгчета. Дебелината на резените също е въпрос на лични предпочитания – при мен са доста тънички (5-6мм), защото обичам патладжана почти да хрупа, когато се изпържи.
  • Нарязаните патладжани подредете в купа, посолете ги добре (поръсете със сол всеки ред, който сложите в купата) и ги оставете настрана за около 30-40 мин., за да си пуснат горчивия сок.
  • Докато изчаквате патладжаните да си пуснат горчивината, обелете и настържете доматите и ги сложете да се изварят. Поръсете с щипка захар, за да убие киселия им вкус.
  • Измийте резените патладжан под течаща вода , за да отмиете черния сок, който са пуснали. Овалвяйте ги в брашно, в което предварително сте добавили малко сол, и ги изпържете от двете страни в сгорещената мазнина. Отцедете добре патладжаните от мазнината. Най-добре да я попивайте с кухненска хартия. Подредете ги в подходяща чиния, за предпочитане дълбока.
  • Обелете лука. Нарежете го на едри парчета и го задушете в мазнина, докато стане прозрачен и крайчетата леко започнат да придобиват златист загар. Прибавете готовия лук към доматения сос, посолете, добавете ситно нарязан магданоз, разбърквайте и соса е готов. Изсипете доматения сов върху изпържените резени патладжан. По желание поръсете с още магданоз. Поднасете ястието топло, в компанията на бучка сирене.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Допълнителни насоки

За да не се напълни мазнината с прегоряло брашно, след като се оваля в брашно, всяко парченце патладжан се топва за хилядна от секундата в купа с вода и след това се поставя в тигана да се пържи. По този начин брашното се намокря и полепва по зеленчука. Този метод си иска малко техника, защото ако се прекали със задържането във вода или не се отцеди добре, мазнината започва да пръска неприятно. Не е толкова сложно колкото звучи. :))

Другият вариант е да се овалят в брашно всички нарязани парченца. Докато чакат реда си да влязат в тигана, брашното само се овлажнява.

Diré un truco que he aprendido del foro bg-mamma y exitoso pongo en práctica. Ningun le gusto la harina quemada en el aceite. Por esta razón haga esto – enharina cada rebanada de berenjena, pasela por el agua del cuenco, sólo metela u saquéla rápidamente. Escurrála un poco y echela en el aceite caliente.
No es tan dificíl como Ud. crea.
En otro lado puede enharinar todas las rebanadas de berenjena y esperar un poco para se humectar.

Добър апетит! Buen provecho!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за пържен патладжан с доматен сос? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Гуакамоле

Станка Стоянова

Сурова сладоледена торта с ягоди и боровинки

Станка Стоянова

Суров крем от авокадо и смокини

Станка Стоянова

11 коментари

Moni юли 30, 2011 at 21:36

Танче, неустоимо вкусно изглежда, а снимките ти са прекрасни!:-))) Поздравления!
Спокойна нощ и хубаво утре!

Отговор
Tanya юли 31, 2011 at 04:45

Да, да, наистина е много вкусно, но няма какво да обяснявам. Сигурно няма човек, който да не го е опитвал. Наистина качих рецептата заради снимките, защото много си ги харесвам. За непрофесионалист, който не разбира от фотография, мисля че са добре :)) Хубав ден и на теб! :))

Отговор
КАТЕРИНА юли 31, 2011 at 06:02

Вкусно и красиво!Поздрави!

Отговор
traiana юли 31, 2011 at 07:51

Наистина тази рецепта е класика в жанра!
Хубав уикенд:)

Отговор
Аелис юли 31, 2011 at 09:22

Ех, че вкусни изглеждат тези патладжани!
Поздрави!

Отговор
Леви юли 31, 2011 at 12:52

Вкусно, вкусно, вкусно!
Обожавам този зеленчук, а ти си направила такава презентация, че….!

Сърдечни поздрави!

Отговор
Magiosnika юли 31, 2011 at 22:57

Чудесен е патладжана поднесен така! 🙂
Обичам я тази комбинация! 🙂
Между другото, направих las magdalenas със зехтин и станаха чудесни! Никой не повярва, че не са с масло! :)))
Поздрави! 🙂
Миро

Отговор
Lety август 1, 2011 at 06:32

Много вкусно!
Обичам патладжани а ти си го поднесла невероятно апетитно 🙂
При мен имаш награда, Таня, заповядай 🙂
Поздрав и хубава нова лятна седмица!

Отговор
Tanya август 1, 2011 at 08:25

Благодаря ви!

Миро, много се радвам, че са ви харесали Las magdalenas. Следващият път и аз ще се престраша да ги направя със зехтин, както трябва да са си 🙂

Лети, много много благодаря за наградата! След малко отивам да си я получа. Видях, че пак показваш нещо адски изкушаващо, но нямах време да прочета поста.

Усмихната, слънчева и изпълнена с много настроение нова седмица!

Отговор
Еликсир август 2, 2011 at 09:43

Таня,и при мен имаш наградка,мини да си я вземеш!
Изобщо седмицата започва с награди,което си е супер тонизиращо!
Снимките ти са прекрасни!Бучвам си обаче само едно патладжанче,да не прекаля с калориите :))!

С пожелание за хубав и спокоен ден!
Роси

Отговор
Tanya август 3, 2011 at 04:42

Роси, много ти благодаря за тази свежа награда! Изминалата седмица я завърших с награди, тази я започвам с такива – много повдигат духа, особено, ако си в процес на броене на дните до отпуската и все ти се струва, че е ужасно далеч. :)))
Бодвай смело патладжанче, калориите ще намериш начин да ги изгориш :))
Хубав ден!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече