Обяд в кутия

Всички имаме мечти – и аз, и ти… Някои мечти са по-големи, други по-малки. Мечтая за много неща… за повече свободно време, за уютна къща сред природата, за едномесечна почивка на екзотичен остров. Наред с тези простички мечти имам и една друга, която преди няколко години ми изглеждаше невъзможна, но сега съм убедена, че съвсем скоро ще стане реалност.

Мечтая в България работните ни места, в учебните заведения – училища и университети, да предлагат подходяща среда и условия, където спокойно да можем да се насладим на обяда си. Обяд, който сме приготвили у дома и сме взели със себе си. Мечтая се да се обособят специални кътове, където да се случва това, защото храненето е ритуал. Храненето не е нещо, което трябва да се случва между другото, бързо и на крак. То е спокойно занимание, което заслужава цялото ни внимание.

Обяд в кутия - пресни печени картофки и зелена салата

Знам, че за някои хора носенето на храна в офиса е бреме, защото им се струва трудоемко. За други (най-често в ученическа възраст) това е повод за присмех, нападки и социално разделение. От позицията на човек, който от няколко години приготвя кутия с обяд за себе си, мъж и дете мога да заявя, че това е осъзната отговорност към себе си и собственото си здраве. Храненето е основна човешка потребност, която трябва да бъде задоволена по най-добрия начин.

Без значение дали спазваш определен хранителен режим или не, най-доброто нещо, което можеш да направиш за себе си, е да си носиш качествена храна за обяд. Дали ще бъде в кутия, плик, термос или буркан… няма значение. Важната в случая е вкусната и полезна, домашно приготвена храна, която да хапнеш в обедната почивка, в паузата между 2 лекции или когато пътуваш.

Обяд в кутия - кюфтета на фурна (пролетна версия)

Знам, че времето не стига и приготвянето на обяд изисква време. Не е нужно да приготвяш нещо специално, което да сложиш в кутията. Остатъците от снощната вечеря бързо и лесно се трансформират във вкусен обяд. С добавка на сезонни зеленчуци – сурови, печени или варени, обядът е готов. Вкусен, качествен и здравословен.

Преди да пристъпя към рецептите, искам да ти споделя защо за мен е важно да си нося храна за обяд.

Какво печеля, носейки си обяд в кутия?:

  • спестявам финансови средства – по-евтино е да си нося храна от вкъщи, отколкото да обядвам заведение за бързо хранене
  • храната е с ясен произход
  • храня се с повече сезонна храна
  • знам какво има в кутията ми – всяка една съставка и подправка
  • храната е съобразена с хранителния ми режим и моите нужди – не изпадам в ситуация да стоя гладна, защото в близките заведения няма подходяща храна за мен. Повярвай ми, случвало ми се е и е изключително неприятно.

За тези 2 години, в които си нося храна за обяд, съм изпробвала много варианти. Някои работещи, някои – не толкова.

Храна за обяд в буркан

Бурканът е най-подходящ за носене на салата или дресинг. Бурканът става и за супа, но при положение, че има къде да се затопли. Няколко пъти опитвах да стопля буркан със супа в купа с гореща вода и последният опит завърши зле – със спукан буркан, с разлята супа и без обяд. Което наложи купуването на термос.

Веднъж седмично си нося в малък буркан дресинг, който използвам за овкусяване на салатите. По този начин ябълковия оцет и зехтина са в правилни пропорции и лесно да се добавят различни подправки – сухи или свежи. С няколко разклащания имам перфектно хомогенизиран дресинг, готов да овкуси салатата ми.

Ако решиш да използваш буркан, за да си носиш салата, ето няколко съвета. На дъното на буркана често слагам дресинга, ако знам че ще се наложи да хапвам салатата директно от буркана. След това слагам всички по-твърди зеленчуци – например краставици, моркови, гулия, чушки, след това е ред на ферментиралите зеленчуци и по-меките такива като авокадо и домат (които всъщност са плодове), най-отгоре слагам зеленолистните зеленчуци и зелените подправки. Така подредена салатата в буркана, няма опасност да се смачка и да се превърне в пихтиеста смес, докато стане време за обяд. Преди консумация, разтърсвам няколко пъти буркана, за да се овкуси салатата с дресинга и готово.

Храна за обяд в термос

Термосът е идеален за носене на супа или друго ястие със сос, което е добре да се консумира топло. Този тип термос се различава от познатия ти за кафе и чай по широкото гърло. Затоплям ястието сутринта, слагам го в термоса и знам, че ще е топло поне 6 часа, а понякога горещо. Времето, през което ястието остава топло е в пряка връзка с температурата, до която е затоплено.

Храна за обяд в кутия

В началото, когато започнах да си нося храна, използвах само кутии. Първо пластмасова, с няколко отделения. Мразех я, защото пластмасата отделя токсини в храната, но ми беше трудно да се снабдя с други. Преди няколко години пазарът не беше толкова отворен и беше трудно да се намерят хубави кутии за храна от друг материал.

След това стъклените кутии станаха много достъпни – има ги в почти всеки магазин и цената им е добра. Прекрасно, но трябва да си много внимателен с тях. Миг невнимание, случайно изпусната или ударена чанта и оставаш без обяд. Друго, което не харесвам в тях е, че са много тежки. За употреба у дома са най-удобното нещо, но не са най-добрия избор за носене на храна за навън.

Преди няколко месеца случайно попаднах на кутия от неръждаема стомана при това на много достъпна цена. Не мога да опиша каква радост и въодушевление изпитах в този миг. Ако ме следиш във фейсбук, може би си видял емоционалната ми публикация. Отдавна мечтаех за кутия от неръждаема стомана. Бях виждала подобни кутии в чужди сайтове, но цената им ме възпираше.

Използвам кутията вече няколко месеца и съм много доволна от нея. Лека и удобна за носене. Не се притеснявам, когато си изпусна чантата. Има 2 отделения, което я прави много добър вариант за комбиниране на няколко храни. Обичам цветовете и изобилието в чинията (кутията), но не и всичко да се смеси в тотален миш маш. Обикновено по-голямото отделение на кутията е пълно със салата (подреждам я на същия принцип, както я подреждам в буркан без да слагам дресинг), а по-малкото с някакъв източник на протеин и сготвени зеленчуци. Кутията се затваря с капак, който прилепва много добре и няма опасност да се отвори непредвидено. Малкият недостатък на кутията е, че не е подходяща за по-течни храни или такива със сос, но за това си имам термос. 🙂

Кутията от неръждаема стомана, която по настоящем използвам, е от „Без опаковка“.

Вече имаш кутия за обяд, но идеите с какво да я напълниш са се изчерпали? Виж предложенията ми. Знам, че обяда в кутия понякога е предизвикателство, затова събрах на едно място всички рецепти за ястия, които са подходящи за обяд – салати, супи и ястия.

1 2 3 4 5 7 8 9 10

Ако ти е харесала тази статия, сподели я с важни за теб хора, за които вкусната и полезна храна е от значение. Нека добрата храна да достигне до повече хора. Благодаря!

*Публикацията е в партньорство с bezopakovka.com и gush.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top