Моята философия за храната и здравословното хранене

Instant Cold Brewer

Есенни зеленчуци

Моята философия за храната и здравословното хранене

Най-вероятно вече сте чели или чували част от философията ми за здравословното хранене, а много е вероятно и да не сте. Затова реших да събера на едно място моите убеждения за храната. Опитвам се с всяка рецепта да споделям частица от това, в което вярвам, за да покажа моята гледна точка за нещата и моят свят.

Забелязали ли сте, че избягвам употребата на думите здравословно и здравословно хранене? А чудили ли сте се защо? Заради хаоса и разнопосочността, с която са заредени тези думи. Всеки от нас има различна гледна точка по темата що е то здравословно хранене. Често думата здравословна храна се описва с епитети като скъпа, модерна, безвкусна, странна, непозната, а това е далеч от истината. Мнозина имат погрешна представа за здравословното хранене.

Всяко споменаване на думите здравословно и здравословно хранене неизбежно предизвикват полемика и се започват едни безкрайни спорове, в които трудно се достига до консенсус. И това е нормално. Нормално е, защото всеки има своя гледна точка, своя истина и това, което е здравословно за един, може да бъде отрова за друг.

Въпреки това искам да споделя с вас, отново, моите размисли и това, в което вярвам. Не искам и не настоявам това да бъде и вашата истина. Искам само да се замислим за храната, която ежедневно консумираме и за храната, с която храним децата си.

Не съм медицинско лице, диетолог или нутриционист и не желая да бъда.  Аз съм просто жена, майка и съпруга, която вярва в силата на храната и нейното значение за това да сме здрави, енергични и щастливи. Жена, която е запленена от магията и силата на храната, от нейната красота и привлекателност. Жена, която обича да готви и да радва с храна. Красивите снимки на полезна и вкусна храна са моят начин да изразя себе си, да споделя това, в което най-силно вярвам и да ви провокирам да приготвите същата тази храна.

Продукти - пълнена печена тиква

Вярвам в сезонната храна. Вярвам, че това, което природата е решила да ни даде във всеки един от сезоните е точно онова, от което се нуждаем, за да си набавим всички необходими за тялото ни ценни вещества – витамини, минерали, ензими… Вярвам и се опитвам 80% от храната, която слагам на масата ни да е с локален произход и да е характерна за нашите географски ширини. За да ти помогна да се храним със сезонна и локална храна, всеки месец споделям списък с продуктите, които са характерни за него. Всички публикувани списъци, ще откриеш в раздел Сезонен календар.

Не отричам супер храните, както и продукти, характерни за други географски ширини като цитрусови плодове, авокадо, киноа, фурми и други, но ги използвам като варианти за разнообразяване на храненето и менюто ни, а не като негова основа.

Вярвам, че храната трябва да се отглежда с любов и внимание, в пръст и под слънчеви лъчи. Да не се третира с пестициди, хербициди и прочие отрови, да не се тори с изкуствени торове. Въпреки това се научих да не изпадам в паника, ако ми се наложи да купя продукт, от пазар или магазин, в чистота на чийто произход не съм сигурна.

Как да приготвим броколи

Вярвам, че трябва да се храним с домашно приготвена храна. Храна, приготвена с мисъл и любов. Храна, приготвена от истински продукти и натурални (сушени или пресни) подправки, която отговаря поне на 90 % на по-горе описаните ми вярвания.

Обичам да ходя на ресторант, но не си го позволявам често, защото за съжаление рядко попадам на такива, в които храната е приготвена с отношение, с мисъл за клиента и наслада, а не просто с цел печалба. Защото няма какво да се лъжем, повечето заведения пестят като купуват по-евтини и нискокачествени продукти и ни сервират храна доволно поръсена с натриев глутамат, фиксове и други „магически“ изкуствени добавки, целящи да подлъжат мозъка ни.

Вярвам, че трябва да осигурим на тялото си най-добрата възможна храна. Ако сме здрави – пълноценно, разнообразно хранене, без да се лишаваме или прекаляваме от никоя хранителна група, но като подбираме пълноценни, нерафинирани, преминали пълен процес на зреене, ферментация и т.н. техни представители. Какво ще рече това – квасен хляб от пълнозърнесто брашно, пълномаслени нехомогенизирани млечни продукти – кисело мляко, кефир, зрели сирена и кашкавали, пасищно месо, яйца от свободни кокошки… Също така знам, че понякога това не е толкова лесно постижимо и в тези случаи е важно да направим най-добрия възможен избор към този момент.

Вярвам, че ако тялото ни е болно и страда и някоя храна или група храни му вреди, то трябва да я изключим от менюто си. Виж моята история. Без значение колко ни е вкусна тя и дали можем или не можем да си представим менюто си без нея. Това е начинът да помогнем на себе си и на тялото си. Важно е да се вслушваме в него и в сигналите, които то ни дава, а не да си затваряме очите и да замитаме проблемите под килима.

Вярвам, че зеленчуците трябва да преобладават в чинията ни и да запълват минимум половината от нея при всяко хранене. Колкото е по-цветна и пъстра храната пред нас, толкова насладата за всички сетива е по-голяма. Защото на първо място се храним с очите.

Сурова торта с райски ябълки

Вярвам, че десертите и всички сладки изкушения са празнична храна. Храна, с която да отбележим и да споделим радостта от дадено събитие. Десертите носят насладата от живота. Вярвам, че десертите трябва да се приготвят с качествени продукти. Растителната сметана, бялото брашно, бялата захар и изкуствени оцветители не спадат в тази категория. 

Вярвам, че дори и извън дома, можем да се храним с качествена храна. Липсата на обособено помещение за хранене в офиса или подходящи условия, когато пътуваме или сме на разходка сред природата не са извинение. Ако има желание, има и начин. Ако темата представлява интерес за вас, вижте статията ми Обяд в кутия.

Вярвам, че всеки от нас трябва да търси и да намери баланса. Да слуша тялото си и да се води по сигналите му. То е най-верният ориентир. Теории за храненето има много, всички те са колкото верни, толкова и грешни. Няма една единствена, която да е най-вярна, но въпреки всичко е важно да чуем всяка една от тях и да извлечем максималното за себе си. Да открием нашата истина.

Хумус със сушени домати - необходими продукти

Моята цел е да ви накарам да се замислите за храната, която консумирате. Да се запитате „Знам ли как е произведена, транспортирана и приготвена храната ми?“. Да ви покажа, че дори, когато се наложи цели хранителни групи да отпаднат от менюто, можем да се храним с вкусна, разнообразна и красива храна. Да ви дам идеи за ястия и комбинации от продукти, които да приготвите у дома без значение какви етикети си слагаме. Да ви покажа, че здравословната полезна храна е навсякъде около нас. Само трябва да се огледаме и да отворим очите си за нея.

Здравословната храна не е непременно някоя нова модерна супер храна с висока цена, пропътувала хиляди километри, за да стигне до нас. Здравословната и полезна храна е до нас и около нас – това са семплите тиквички, пренебрегваната земна ябълка и дори лука, на който никой не обръща внимание и го приема за даденост. Здравословното хранене е възможно дори и с ограничен бюджет.

Пълнени сушени чушки с боб за Бъдни вечер

Вярвам, че крайностите не носят полза на никого. Лично се уверих в това през годините. Чувството за вината може да бъде голям враг, който руши психиката. Понякога е по-добре да направим осъзнат лош осъзнат избор и да му отпуснем края. Ако веднъж хапнем малко храна, заклеймена като лоша и вредна, светът няма да свърши, нито ще се провалим в опитите си да се храним здравословно. (Изключвам случаите, в които малко прегрешение може да е животозастрашаващо или да ни върне месеци и години назад в опитите да подобрим здравословното си състояние. Какъвто е моят случай с глутена.) По-важно е през останалото време да се храним с качествена и разумно подбрана и приготвена храна.

Обичайте и уважавайте храната. Подбирайте я разумно и осъзнато. Ще ви се отблагодари по най-добрия възможен начин, като ви дари здраве!

Тук, в Know How To Cook, говоря за храната, която приготвям за себе и за семейството си и споделям моята истина, която може да не е непременно вашата истина, но ви благодаря, че сте тук и четете всяка статия, приготвяте рецептите, които споделям и отделяте от времето си, за да оставите коментар или да ми напишете писмо. Благодаря ви, че сте част от моя свят!

 

Shopping Cart
Scroll to Top