fbpx

Свинско бонфиле на фурна мариновано с меласа и джинджифил

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Празниците са време за семейството и време за приятни разговори край масата. Вкусната храна ни събира, но не е нужно да прекараме цял ден в кухнята, за да я приготвим. Затова днес ви предлагам рецепта за свинско бонфиле мариновано с меласа и джинджифил. Готви се бързо, изглежда феноменално и е много сочно и вкусно. Уверявам ви, че само изглежда сложно за приготвяне.

Сочно свинско бон филе на фурна

Какви продукти са необходими

Свинско бонфиле – съобразете количеството с броя на гостите. Подберете приблизително еднакви по размер бонфилета, за да се сготвят едновременно.

Меласа – дълбокият й сладък вкус с опушени нотки е прекрасен. Обожавам я за мариноване на месо. Ще я откриете в био и здравословните магазини, както и онлайн. Едно бурканче ще ви стигне за няколко месеца. Може да я заместите с друг течен подсладител или захар, но ще се изгуби част от богатия вкус на маринатата.

Джинджифил – малко пресен джинджифил ще добави пикантни екзотични нотки. Типична сгряваща зимна подправка, която много добре се комбинира с меласа и месо.

Лимонов сок – за допълнителни свежи нотки. Благодарение на киселината в месото, то става по-сочно и крехко.

Пушен червен пипер – никога не са излишни още малко опушени нотки.

Свинско бонфиле за Коледа

Трикове за сочно свинско бонфиле

Мариноване

Първата стъпка за приготвяне на вкусно, сочно и крехко месо е неговото мариноване. Никога не я пренебрегвайте. Мариновайте месото най-малко за 2 часа. Спокойно може да го оставите да престои в маринатата до 24 часа, разбира се, на студено в хладилник.

Готвене

Другата важна стъпка е самото готвене на свинското бонфиле. Честа грешка е месото да се пече повече от необходимото, поради което става сухо и тричаво. Най-добрият и безпогрешен начин да разберете дали бонфилето е готово, е да използвате термометър за месо. Не е скъп. Предлага се в почти всеки магазин за домашни потреби.

Минималната вътрешна температура, която трябва да достигне свинското месо, за да сте сигурни, че е изпечено и безопасно за консумация е 63 градуса. Тогава то е все още леко розово отвътре, но много сочно. Оставете го да отпочине 3-4 минути преди да го нарежете и поднесете.

Максималната вътрешна температура, при която свинското е все още сочно, но добре изпечено и вече изгубило розовия си цвят е 70 градуса.

От значение е и от коя част на животното е месото. Вътрешната температура на по-сухите меса, с малко мазнина, е препоръчително да не достига до 70 градуса.

Сочно свинско бонфиле с винен сос и пюре от целина, морков и ябълка

С какво да поднесем свинското бонфиле

Макар месото да става супер сочно, препоръчвам да го сервирате с подходящ сос. Най-често го поднасям в компанията на винен сос с масло. Имайте предвид, че вкусът и ароматът на соса се определят от виното, което използвате. Затова винаги приготвяйте сосовете с качествено вино, което с удоволствие бихте пили.

Гарнитура за свинско бонфиле

Предпочитам да поднасям бонфилето със зеленчуково пюре. Ето няколко варианта:

Освен пюрето може да добавите:

Сочно свинско бонфиле с винен сос и пюре от целина, морков и ябълка

Свинско бонфиле с меласа и джинджифил

5 от 1 оценка
Prep Time 5 mins
Cook Time 40 mins
Време за мариноване 2 hrs
Total Time 2 hrs 45 mins
Тип ястие Основни ястия
Servings 6

Equipment

  • термометър за месо

Ingredients
  

  • 1200 г свинско бонфиле
  • 2 с.л. мазнина

За маринатата

  • 2 с.л. меласа
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. джинджифил настърган
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. мащерка
  • ¼ ч.л. черен пипер

Instructions
 

  • Смесете всички продукти за маринатата в купа. Разбъркайте добре.
  • Залейте месото с маринатата. Покрийте го добре с нея от всички страни и го приберете за 2 часа в хладилника.
  • Включете фурната да загрява на 220°С.
  • В сгорещен тиган добавете мазнина и запечатайте едно по едно бонфилетата от всички страни. Гответе по 2-3 минути на страна.
  • Сложете ги в тава и изпечете до готовност. В зависимост от размера на бонфилетата ще са им нужни 20-30 минути. Използвайте термометър за месо, за да прецените дали са изпечени. Забучете го дълбоко в най-дебелата част на месото. Щом месото достигне вътрешна температура от поне 63 градуса е готово. Следете да температурата да не достигне над 70 градуса, защото месото ще стане сухо.
  • Извадете месото от фурната и го оставете да си почине за 3 минути.
  • Нарежете го на парчета, като движите ножа под ъгъл. Поднесете с винен сос.
Ключова дума Зима, Коледа
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за свинско бонфиле на фурна мариновано с меласа и джинджифил? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Здравословен лешниково-шоколадов крем

Станка Стоянова

Кокосова панакота с нар

Станка Стоянова

Домати с ориз

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече