fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Винен сос с червено вино и масло, с богат вкус и аромат. Подходящ за свинско месо.


Чудесен аромат сос с червено вино и масло, който можете да използвате при сервиране на свинско бонфиле. Сосът има богат, леко тръпчив вкус със сладки опушени нотки.

Винен сос с червено вино и масло

Какви продукти са необходими за приготвяне на винен сос

За приготвяне на винен сос за месо са необходими:

Вино – Изберете хубаво вино, което бихте пили с удоволствие. Виното е основната съставка и качеството му е от значение за вкусовите качества на соса. Качеството и вкуса на соса се променя в зависимост от използваното вино.

Масло – Винаги използвайте студено краве масло, току що извадено от хладилника. Ако нещо може да се обърка при приготвянето на соса, то това е моментът с монтирането, ако маслото не е достатъчно студено. При необходимост от допълнително уплътняване на соса, може да добавите още малко масло. Например, ако в тигана е останало малко повече вино, тъй като преценката е на око и е субективна.

Лук и чесън – Добавят още вкус към соса. Задължителни са, ако приготвяте винен сос от нулата. Колкото по-ситно са нарязани, толкова по-добре. Може да ги отстраните при сервиране, ако желаете. Ако приготвяте винен сос с деглазиране на тигана, лук и чесън не са необходими.

Меласа и балсамов оцет – Винен сос може да се приготвите и само от вино и масло. Добавянето на меласа и балсамов оцет допълнително ще обогати неговия вкус и аромат. Меласата може да заместите с кафява или кокосова захар. Тя освен това леко ще балансира соса.

Подправки – Мащерка и розмарин са много подходящи за този сос, но не са задължителни. Не пропускайте да овкусите соса със сол и черен пипер.

Сос с червено вино и масло

Как се прави винен сос

Сосът с червено вино и масло се приготвя много лесно и бързо. Може да го приготвите от нулата или да използвате за основа загорелите остатъци в тигана, които са останали от месото, което сте приготвяли малко преди това в него. При втория вариан може да не добавяте лук и чесън. Често само вино, студено масло и малко сол са достатъчни за получаване на вкусен и богат сос.

Използвайте този сос за:

Сос с червено вино и масло

Сос с червено вино и масло

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins
Тип ястие Сосове
Servings 4

Equipment

  • Тиган

Ingredients
  

  • 250 мл червено вино
  • 20 г краве масло студено
  • ½ глава лук малка
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 ч.л. меласа
  • 2-3 стръка мащерка или сушена
  • сол на вкус
  • черен пипер

Instructions
 

  • Нарежете лука и чесъна на много ситно. Задушете ги за кратко в лъжица масло. Ако сте запечатвали месо, най-добре го направете в същия съд. Така ще обогатите вкуса на соса. Ако има останала мазнина, използвайте нея.
  • Добавете виното, балсамовия оцет, меласата и стръковете мащерка.
  • На слаб към умерен огън гответе, докато виното се редуцира наполовина.
  • Извадете стръковете мащерка.
  • Добавете студената бучка масло (току що извадено от хладилника). Разбъркайте с разклащане на тигана, докато се смеси с виното и соса се уплътни.
  • Поднесете с печено месо. При необходимост, може да затоплите соса отново.

Notes

За приготвянето на винен сос задължително използвайте хубаво вино, което бихте пили с удоволствие.
Ключова дума Без глутен, Зима
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за винен сос с червено вино и масло? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Постни лозови сарми

Станка Стоянова

Бонбони от дюля, сушени сини сливи и орехи

Tanya

Безглутенови палачинки с банан и бадеми

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече