fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

*Публикацията е в партньорство с Restaurant Week и ресторант PARMY.

От няколко години следя Sofia Restaurant Week и си мечтаех някой ден да се проведе и Varna Restaurant Week. Този септември мечтите ми се сбъднаха. За първи път Restaurant Week се проведе в 3 града в България – София, Варна и Пловдив.

Varna Restaurant Week

Restaurant Week е фестивал на качествените ресторанти с разнообразна кухня. Фестивал, по време на който участващите ресторанти изкушават клиентите с вълнуващи тристепенни менюта на фиксирана цена от 30 лв. Напитките се заплащат отделно, но въпреки това цена от 30 лв за стартер, основно ястие и десерт в добър ресторант, е изключително привлекателна.

Защо е добре да има повече такива събития и повече участници?

Събития, като Restaurant Week помагат за повишане на хранителната култура на населението. С повишаването на културата на населението, ще се повишат също така очакванията и изискванията към качеството и вкуса на храната, която се предлага в заведенията за обществено хранене. Респективно, това ще повлияе и върху предлагането, защото много заведения не подхождат с нужното уважение към клиента и храната, която предлагат.

Нашият избор – ресторант PARMY

От 21 до 29 септември 2019 15 ресторанта се включиха в есенното издание на Varna Restaurant Week. Ние избрахме да посетим ресторант PARMY в Морската градина. Сред жителите на Варна, ресторант PARMY има добра слава, която се дължи на вкусната и качествена храна, добрия сервиз и не на последно място разумните цени.

Философията на ресторанта е „Изкуството да посрещаш гости, които да получат емоция и удоволствие от всичко до което се докоснат и опитат.“. В момента главен готвач на ресторанта е шеф Иво Жечев.

Докато се колебаехме кой ден да посетим ресторанта за вечеря, се оказа, че са останали свободни места само за обяд. В последствие това се оказа, че е щастливо стечение на обстоятелствата, защото денят, в който беше резервацията ни, беше топъл и слънчев и ни настаниха в градината.

Специалното меню, което ресторантът беше подготвил, звучеше изключително апетитно и интересно. Като човек, който обича вкусната храна и да се наслаждава на нови вкусове и комбинации, реших, че ще е най-добре да поръчаме и двете специални менюта, които предлагаше ресторанта за фестивала. За себе си избрах меню 2, а за съпруга ми – меню 1. За дъщеря ми поръчахме обяд от стандартното меню на ресторанта.

Ще ви представя двете менюта през нашия поглед, като ще започна от меню 1 и след това ще премина към меню 2. Всички снимки са направени с телефон.

Меню 1

Стартер

Стартер с розови градински домати, патешко бутче конфи, мусове от авокадо с печени лешници и печен, лиофилизиран червен пипер с карамелизирани орехи, домашен катък с фермерско овче сирене и брускети от нашия черен хляб с лимец, сусам и мак

Стартер меню 1, ресторант PARMY, Varna Restaurant Week септември 2019

Бях впечатлена от вкуса на муса от авокадо. Макар да обичам авокадо и да съм го комбинирала с най-различни продукти, не го бях пробвала в комбинация с нежно крема сирене (поне такъв вкус долових опитвайки този мус). Мусът беше с много нежна текстура и приятен вкус. Печените лешници определено бяха много добро допълнение.

Мусът от печен лиофилизиран червен пипер ни беше леко безвкусен. Карамелизираните орехи добавяха интересен сладък щрих и хрупкава нотка. Първоначално ни беше малко трудно да разграничим кой мус какъв е, защото на външен вид този мус и домашния катък с фермерско овче сирене, към който също бяха добавени печени чушки, много си приличаха. Домашният катък беше вкусен, а овчето сирене беше с приятен вкус и аромат. Не съм почитател на миризливите сирена, но това определено не беше такова.

Черният хляб с лимец, сусам и мак много се хареса на дъщеря ми. Хапна го с голямо удоволствие. Аз не го опитах и не мога да кажа нищо за вкуса му. За сметка на това, опитах патешкото бутче конфи, което беше чудесно.

Основно ястие

Печено бон филе от прасенце Иберико, върху рагу от манатарки, печен сос с прясна мащерка и чесън, канапе от гъши дроб и домашно сладко от моркови и пащърнак с шушулка ванилия и карамфил

Основно ястие меню 1, ресторант PARMY, Varna Restaurant Week септември 2019

Наглед класическата комбинация от свинско месо с гъби (кой не е готвил такова у дома) беше представена по нов и атрактивен начин. Ако имах два стомаха, бих изяла и основното на съпруга ми. Беше много вкусно. Гъшият дроб беше сготвен перфектно, с леко розова сърцевина, и много ни хареса. Свинското бон филе беше сочно и много добре приготвено, а манатарките бяха толкова ароматни и вкусни. Домашното сладко от моркови и пащърнак чудесно допълваше цялата палитра от вкусове.

Съпругът ми сподели, че ястието не е било достатъчно топло за вкуса му, но не бях обърнала внимание на това, докато той не ми го каза по-късно, когато обсъждахме менюто и впечатленията си.

Десерт

Топло суфле, с течен център от белгийски шоколад, поднесено с малиново сорбе и горски плодчета.

Десерт меню 1, ресторант PARMY, Varna Restaurant Week септември 2019

За съжаление, не опитах суфлето, но на външен вид изглеждаше изкушаващо вкусно. По думите на съпруга ми е било точно такова. Малиновото сорбе беше разкошно. С най-голямо удоволствие можех да го изям цялото, но все пак имах и мой десерт, който беше не по-малко вкусен.

Меню 2

Обожавам морски дарове и когато посещаваме някое заведение най-често избора ми винаги пада върху ястие с риба или морски дарове. Вкъщи готвя риба, но много рядко морски дарове. Щом видях меню 2 на PARMY, реших че това е моето меню.

Стартер

Микс от свежи салатки, рукола, бейби спанак и айсберг с манго дресинг, домашно мариновани филенца от сьомга с анасон, бял пипер и фенел, хрупкава тарталета с мус от скариди, Гауда, Камембер, Пармеджано и топли калмари формоза с копър

Стартер меню 2, ресторант PARMY, Varna Restaurant Week септември 2019

Дресингът от манго много ме впечатли. Много харесвам салати със сладък дресинг и тази беше точно по вкуса ми. Домашно маринованите филенца от сьомга бяха чудесни. Хрупкавата тарталета ухаеше божествено на масло и си личеше, че е домашно приготвена. Дъщеря ми я изяде с наслада и дори искаше допълнително. Неприятно се изненадах от факта че топлите калмари всъщност се оказа, че са панирани.

Основно ястие

Филе от пресен черноморски калкан с рагу от октопод, скариди и калмари, сотирани с масло и шафран, поднесено с ризото с фенел, копър, сметана, див лук и Перно

Основно ястие меню 2, ресторант PARMY, Varna Restaurant Week септември 2019

Основното ястие ме впечатли с факта, че в основата му е черноморския калкан, а не някоя от така популярните видове риби, които масово се отглеждат в развъдници. Винаги, когато имам възможност, предпочитам риба от див улов. До този момент бях опитвала единствено пържен калкан и това беше чудесна възможност да го опитам приготвен по различен начин. Калканът беше сготвен превъзходно. Месото му беше сочно и деликатно.

Първоначално, докато опитвах всеки от компонентите на ястието по отделно, имах известни колебания дали ми липсва сол, но в моментът, в който сглобих перфектната хапка тези колебания се изпариха. Ястието беше с много добре балансиран вкус.

Предварително бях срещнала мнения от клиенти, че ризотото е с прекалено млечен вкус, който доминира над останалите вкусове, но моето не беше такова. Беше вкусно, фенелът придаваше приятно свеж вкус. Бих предпочела оризът да е ал денте, но не знам какви са били вижданията на главния готвач за ризотото.

Десерт

Крем Брюле, поднесен с домашен сладолед в кошничка от белгийски шоколад и пресни плодове

Десерт меню 2, ресторант PARMY, Varna Restaurant Week септември 2019

Крем брюле е десерт, който традиционно присъства в менюта на ресторант PARMY. Искаше ми се да ни изненадат с нещо по-специално за десерт, но все пак се бяха постарали да го поднесат по различен начин и презентацията беше красива. Както винаги, брюлето беше разкошно и много нежно, с прекрасна текстура. (От време на време хапвам млечни продукти. Как се храня в момента може да прочетете в тази статия. ) За съжаление, карамелената коричка беше леко прегоряла и нагарчаше.

Домашният сладолед също беше много вкусен. Имаше деликатен и лек вкус, и не на последно място беше с много приятна ненатрапчива сладост. За съжаление не успяхме да се насладим на кошничката от белгийски шоколад, защото беше с дебели стени (което не беше лошо), но бе трудна за разчупване.

Финална оценка и препоръки

Определено бихме посетили ресторант PARMY отново. Храната беше вкусна и много добре презентирана, сервизът беше добър и бърз въпреки че заведението беше пълно. Може би за стартерите почакахме малко повече, но така или иначе не съм засичала. Бяхме пропуснали да предупредим кога да ни поръчат основните ястия, но въпреки това те не се забавиха и не се наложи да чакаме за тях.

Препоръчвам на организаторите да помислят и за хората със специфични хранителни потребности. Все повече хора страдат от различни хранителни нетолерантности и алергии, а същевременно са почитатели на добрата храна и вярвам, че с удоволствие биха посетили някои от ресторантите участващи в Restaurant Week. За съжаление, от менютата публикувани в сайта на фестивала е трудно човек да се ориентира дали и какви алергени съдържат ястията само по техните описания. Би било добре към всяко ястие от специалните менюта да са посочени и алергените, които то съдържа. Така хората със специални хранителни потребности ще могат да се ориентират предварително кои ястия са подходящи за тях.

С нетърпение очаквам пролетното издание на Restaurant Week. Restaurant Week е преживяване, което всеки трябва да си подари в компанията на любимия човек или приятели. Възможността да опиташ нови и непознати вкусове не е за изпускане.

P.S. Всички снимки са направени с телефон.

Още рецепти

Меденки с тиква (без глутен, без лактоза, палео)

Станка Стоянова

Ферментирали зеленчуци

Станка Стоянова

Крутони

Tanya

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече