fbpx

Автоимунен палео протокол (АИП)

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Автоимунните заболявания и светът около нас

Живеем в динамичен свят. Свят, който изисква от нас да сме винаги и на всички фронтове на 100%. Свят, който ни завърта в своя омагьосан кръг от мечти, цели, житейски роли и проблеми, докато в един момент се оказва, че сме забравили за себе си. Тогава обикновено се появява болестта. Не като наказание, а като пътеводител. Идва, за да ни напомни кое е най-ценното, кой стои в центъра на собствената ни вселена и кои сме ние.

За съжаление, стотици, дори хиляди хора ежедневно получават диагнозата автоимунно заболяване. Не съм изключение от тази статистика. Сигурно сте чели историята ми.

Изправени сме пред пандемия от автоимунни заболявания. В съвременната медицина са познати над 100 (сто) автоимунни заболявания, а за много други се предполага, че също са с автоимунен произход. Макар все още да не се признава на всеослушание, този тип заболявания са пряко свързани с храненето и начина ни на живот. Редица научни изследвания говорят за това и потвърждават връзката помежду им. Доказано е, че промяната в начина на живот, в храненето, в нагласата към света оказват благоприятно влияние върху заболяването и дори могат да обърнат хода му. От нас се иска само да осъзнаем, че се нуждаем от тази промяна и да я осъществим.

Знам, че думата промяна звучи плашещо, но и знам, че промяната може да носи позитиви. Заслужава си да опитаме, нали?

Преди три години събрах смелост да започна моята лична промяна. По това време достъпната информация на български език беше оскъдна. Да, започнах промяната с водач по пътя, но имах огромна нужда от още информация, за да разбера в детайли какво и защо се случва в и с тялото ми. Защо някои храни са „лоши“, а други – „добри“ за мен? Какво влияние оказват сънят, околната среда, домакинските и почистващи препарати, съдовете за готвене върху здравето ми? Все въпроси, чиито отговори дълго съм отказвала да потърся.

Няколко месеца след началото на моята промяна имах късмета да се запозная с хора, които също случваха или вече бяха случили своята. Тогава за първи път се сблъсках с абревиатурата АИП. Навлизайки по-дълбоко, осъзнах че моята промяна по същество беше изключително сходна.

Част от книгите в личната ми библиотека

Какво е АИП?

АИП е съкращение от автоимунен палео протокол. Това не е просто поредният хранителен режим или поредната диета. Това е лечебен протокол, насочен към хора, страдащи от автоимунни заболявания. Той се основава на труда на хиляди учени и лекари, на множество базови научни изследвания и клинични проучвания.

Автоимунният палео протокол е цялостен подход към здравето, който обръща внимание както на начина ни на хранене, така и на начина ни на живот. Сигурна съм, че няма да ви изненадам с твърдението, че всичко в живота е взаимосвързано. Макар мнозина да разглеждат АИП единствено като хранителен режим, не можем и нямаме право на това, защото той е много повече от начин на хранене. Храната не може да бъде изолирана част от живота ни. Нуждаем се от цялостна промяна, цялостен подход, за да си върнем изгубеното здраве.

Протоколът е първата стъпка по пътя към дългосрочна ремисия на заболяването. Автоимунният палео протокол може да се разглежда и като алтернатива на конвенционалната медицинска терапия. Това НЕ изключва консултацията с лекар специалист, който да ви подкрепи и следи по време на промяната. Моля, бъдете отговорни към себе си и здравето си и винаги се консултирайте със специалист.

АИП добива популярност благодарение на световноизвестни специалисти като Сара Балантайн, Изабела Уенц, Датис Караджиян и много други, които го препоръчват и прилагат с успех в своята практика при работа с пациенти. Освен това всеки един от тях има своя лична история с автоимунно заболяване. От няколко години у нас все по-често се говори за АИП и вече има медицински специалисти, които прилагат свои варианти на протокола в практиката си.

Автоимунен палео протокол Сара Балантайн "Вдъхновения"

Автоимунен палео протокол от Сара Балантайн

Историята на д-р Сара Балантайн

Д-р Сара Балантайн води лична битка за собственото си здраве в продължение на години, още от ранна тийнеджърска възраст. Затлъстяване, газове, подут корем, стомашни спазми и хроничен запек, мигрени, пристъпи на тревожност, лека депресия, астма, тежко акне, ставни болки, болезнени разширени вени, многобройни алергии, екзема, псориазис, плосък лишей са само част от здравословните проблеми,  с които се бори. (Може да прочетете нейната история в сайта й thepaleomom.com)

След раждането на второто й дете състоянието ѝ рязко се влошава. До толкова, че е неспособна да се грижи за децата си. В пристъп на отчаяние започва да търси информация в интернет, за да сглоби пъзела и да открие причините за състоянието си. Първоначално започва да споделя откритията си в своя блог, а само няколко месеца по-късно решава да събере труда си в книга.

„The Paleo Approach“ – включена в класацията на Ню Йорк Таймс за най-продавани книги

Така през 2013 г. на американския пазар се появява книгата ѝ „The Paleo Approach„, която веднага се превръща в бестселър. Тази книга е един от най-забележителните трудове по темата, плод на задълбочен анализ и проучвания. Изхождайки от собствените си здравословни проблеми и позовавайки се на стотици научни изследвания от областта на медицината, д-р Сара Балантайн създава подробно ръководство за следване на протокола. Тази книга е помогнала на много хора, включително и на мен, да направят своята промяна, да подобрят здравето си и да научат повече за влиянието, което оказват различните храни върху организма ни.

Спомням си деня, в който получих англоезичния ѝ вариант. Беше късната есен на 2016 година. Радвах се буквално като малко дете. Нямах търпение да я прочета и да попия всяка дума от написаното. Без колебание си поръчах и българското издание, защото исках да попълня пропуските (английският не ми е майчин, а в първата част на книгата има много медицински термини) и да разбирам по-добре тялото си.

През миналата пролет книгата се появи и на българския книжен пазар благодарение на издателство „Вдъхновения“. Това е едно от най-младите и прогресивни издателства в България, чиято мисия е да подбира и издава стойностни и проверени от времето и читателите книги. На сайта им ще откриете книгата на д-р Балантайн под заглавието „Автоимунен палео протокол“. Това е книга, която буквално всеки трябва да има.

Книгата „Автоимунен палео протокол“ е своеобразен пътеводител към здравето и осъзнатото хранене. Вярвам, че ще бъде от полза на всеки, който иска да научи повече за влиянието на различните храни върху човешкия организъм, значението на съня, физическата активност, контрола върху стреса и други фактори.

Какво е АИП? Кои храни са позволени и забранени при АИП?
От книгата „Автоимунен палео подход“ на д-р Сара Балантайн

Кои храни са позволени и забранени при АИП?

Макар да казах, че АИП е цялостен подход към здравето, не мога да подмина темата за позволените и забранените храни. Често получавам подобни въпроси, а и все пак тук си говорим основно за храна.

За да дадем на тялото си възможност да оздравее, трябва да му осигурим подходяща храна. Храна, която осигурява на тялото ни необходимите му ценни вещества, за да спре да се самоатакува, да поправи увредените тъкани и да оздравее.

Погледнато от страна на храненето, може да разглеждаме АИП като елиминационна диета (много подобна на тази, която следвах), чиято цел е да ограничи приема на възпалителни храни. Важно е да отбележа, че приемът им се ограничава за определен период от време (най-често около 3 месеца, но обикновено той е индивидуален за всеки човек, съобразно неговото здравословно състояние и симптоматика), след което се пристъпва към реинтродукция на храните по определена схема.

АИП може да се раздели най-общо на две фази – първа фаза, т.нар елиминационна фаза и втора фаза – реинтродукция. В следващите редове ще обърна внимание на забранените и разрешени храни при т.нар. строга или елиминационна фаза.

Кои храни са забранени при АИП

Това са всички онези храни, които причиняват вътрешни възпаления в тялото ни. Премахвайки ги изцяло от менюто си за период от няколко месеца, даваме възможност на тялото ни да се възстанови, да намали възпаленията и да поставим заболяването си в ремисия. Това са:

  • зърнени храни – съдържащи глутен и безглутенови;
  • бобови храни (боб, соя, фъстъци, нахут и други);
  • млечни продукти;
  • яйца;
  • ядки, ядкови масла и семена;
  • кафе, какао и шоколад;
  • всякакви форми на рафинирана захар и алтернативни подсладители;
  • някои подправки, които по същество представляват семена (кимион, индийско орехче, сминдух, анасон, семена от копър, кориандър и фенел, черен кимион, сладък и лют червен пипер);
  • растения от семейство Картофови – картофи, домати, чушки, патладжани, тютюн;
  • рафинирани растителни мазнини, като слънчогледово олио
  • алкохол.

Кои храни са позволени при АИП

На пръв поглед АИП изглежда прекалено рестриктивен, но той всъщност се основава на храни, богати на хранителни вещества. Храни, които носят на тялото ни голяма хранителна стойност така че да му помогнат да се излекува, да запълни дефицитите на ценни вещества и да сме сити. Колкото по-качествени и разнообразни са храните, които включвате в менюто си, толкова по-добре. АИП се

  • месо – говеждо, телешко, агнешко, овче, свинско, заешко, ярешко;
  • птиче месо – пилешко, пуешко, патешко и други;
  • вътрешности (органно месо);
  • риба и морски дарове;
  • зеленчуци – без семейство Картофови;
  • плодове;
  • здравословни мазнини – зехтин, кокосово масло, авокадо и авокадово олио, свинска мас, патешка мас и други;
  • подправки – подправките, получени от листа, цветове, корени и кора на дървета се считат за безопасни по време на АИП. Подправките, произведени от плодове, трябва да се избягват, защото обикновено се мелят заедно със семената, а това може да се окаже проблем;
  • ядливи гъби.

Както забелязвате, автоимунния палео протокол изключва фабрично преработените храни и рафинираните въглехидрати, като същевременно увеличава консумацията на фибри. а фокусът при АИП е върху  целите храни – храни в най-естествения им вид, без фабрична или друга неестествена преработка, кои в същото време се увеличава консумацията на фибри.

Искам да вмъкна, че в книгата „Автоимунен палео протокол“ ще откриете подробни списъци с позволените и забранените храни, както и информация за макро- и микронутриентите, които съдържат. Това са най-подробните и изчерпателни списъци, които някога съм виждала.

План за АИП

Как да се приспособите по-лесно към АИП

От опит знам, че не е лесно да промениш начина си на живот и хранене от днес за утре. Вече съм минала по този път. Знам обаче и че не е невъзможно да се направи. Достатъчно е само да имате нужната мотивация, подкрепа и план (за подробности прочетете статията как да започнем с АИП).

Къде да откриете мотивация?

Потърсете мотивацията в себе си. Ако е необходимо, огледайте се за „патерици“, които да ви помогнат. Запомнете, че вие сте центърът на вашата вселена. Вие и вашето здраве сте най-важни. Анализирайте всеки един дискомфорт, който ви е причинило или ви причинява вашето заболяване. Поговорете със себе си, заобичайте себе си. Мотивацията сама ще се появи. Това е първата и най-важна стъпка, която трябва да предприемете по пътя към по-добро здраве.

Къде и как да получите подкрепа?

Важно е да си осигурите подкрепа по пътя, по който сте тръгнали, за да го извървите успешно. Често близките ни не разбират през какво преминаваме или се опитват да ни дават добронамерени, но непоискани съвети. Поговорете си искрено с тях. Обяснете им защо е важно за вас, а и за тях. Как могат да ви подкрепят и да ви помогнат да преминете по-лесно през този период. Ако например ви дразнят, когато консумират пред вас забранени храни, които много обичате, споделете им. Но внимателно и с разбиране, така, както бихте искали и те да подходят с разбиране към вашия проблем.

Подкрепата, която получих от съпруга ми, когато реших да се гмурна в приключението елиминационна диета, беше безценна. Без да знаем какво точно ни предстои, той ме подкрепи и спазва режима в продължение на 2 месеца заедно с мен. Ако вашият партньор не е готов на такава промяна и саможертва, не го обвинявайте, но и не се страхувайте да потърсите подкрепата му.

Как да начертаете своя план?

  • Запознайте се в детайли с протокола;
  • Консултирайте се с наблюдаващия ви специалист преди да започнете и обсъдете вашето състояние;
  • Направете си списък с позволените храни, които лесно можете да си набавите. Фокусирайте се върху тях, а не върху забранените;
  • Когато обмисляте какво да сготвите, започнете с познати ястия, които лесно може да приспособите към новия си начин на хранене;
  • Не се опитвайте да намерите алтернатива на ястията, които сте консумирали преди;
  • Погледнете моите рецепти, адаптирани за АИП. Надявам се, че ще са достатъчно вдъхновяващи за едно уверено начало. Ако искате още разнообразие, погледнете и в Google за подходящи рецепти, които да включите в менюто си;
  • Планирайте седмично меню. Предварителната подготовка е важна за крайния успех. Планирайки вие имате яснота кога и каква храна ще консумирате. Това значително ще ви облекчи и ще направи следването на режима по-лесно. Вижте тук примерно 5 дневно АИП меню;
  • Заредете хладилника и шкафовете с позволени продукти, които да използвате за ястията, които вече сте набелязали;
  • Купувайте продукти според бюджета, с който разполагате. Не се прехласвайте по скъпи брашна (например от касава) и продукти, които са екзотични за нас. Напълно ненужно е. Местните продукти могат да ви осигурят достатъчно разнообразие;
  • Създайте си навик да готвите в аванс. Започнете да приготвяте някои ястия предварително, за да имате готова храна в наличност. Така няма да се поддадете на изкушението и/или да гладувате. По темата за готвенето в аванс съм писала повече тук ;
  • Започнете да си водите хранителен дневник, в който да записвате какви храни сте консумирали през деня, как сте се чувствали;
  • Постарайте се да си осигурявате достатъчно сън всяка нощ, както и да контролирате нивата си на стрес, доколкото е възможно;
  • Заложете на повече физическа активност с ниска интензивност;
  • Опитайте се да подобрите средата си, за да елиминирате от нея отключващите фактори за заболяването си.

Лично при мен освен спазването на противовъзпалителен режим на хранене, от голяма помощ беше и работата за откриване и отстраняване на факторите, причиняващи и влошаващи състоянието ми. В това търсене много полезни ми бяха книгите и статиите на д-р Изабела Уенц – фармацевт и пациент с автоимунно заболяване. Преведените на български език нейни книги също са издадени от „Вдъхновения“, а статиите ѝ може да намерите на нейния сайт, thyroidpharmacist.com.

АИП рецепти и позволени храни

АИП рецепти

Елиминационната диета, която спазвах няколко месеца, имаше някои дребни различия с автоимунния палео протокол на Сара Балантайн. Дори в някои отношения беше по-рестриктивна. Началото беше трудно. Изведнъж изключваш от менюто си не една, не две, а няколко големи хранителни групи. Това е периодът, в който въпросът „Какво да ям?“ непрекъснато кънти в главата ти. Важно е да не го възприемате като период на лишения. Повярвайте ми, не е.

Това е време, в което може да откриете нови вкусове, да преоткриете стари и да се радвате на едно много по-разнообразно и вкусно хранене, отколкото преди промяната. Това беше една от причините, поради които започнах да създавам рецепти, подходящи за елиминационна фаза на АИП. Да ви покажа колко е лесно и вкусно и да ви подкрепя по пътя на промяната, по който сте тръгнали.

Имайте предвид, че не всички рецепти в списъка по-долу са 100% подходящи за елиминационна фаза на АИП. На местата, където е необходимо да се пропуснат или заместят определени продукти и/или подправки, това е изрично упоменато.

>> Виж всички АИП рецепти <<

Други статии, които може да са ви полезни

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията за АИП? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

*Публикацията е в партньорство с издателство „Вдъхновения“.

Още рецепти

Ревю: Съдомиялна за вграждане Bosch

Станка Стоянова

Какви продукти имам в кухненския шкаф

Станка Стоянова

Блендер, чопър или кухненски робот – какво да изберем?

Станка Стоянова

6 коментари

Милена март 30, 2019 at 17:35

Здравейте, Прекрасна статия за АИП. Навярно нзаете,че във ФБ има такава специална група-Автоимунене протокол, както и друга група АИП- рецепти за строг автоимунен протокол.Надявам се съм била полезна:)

Отговор
Станка Стоянова април 1, 2019 at 11:44

Здравейте, Милена! Членувам в тези групи. Благодаря за споделената информация! 🙂

Отговор
Мариана септември 13, 2019 at 20:47

Здравейте,има ли някъде списък с автоимунните заболявания,които се повлияват с този протокол?

Отговор
Станка Стоянова септември 13, 2019 at 22:19

Здравейте,
В книгата „Автоимунен палео протокол“ има подробен списък (4 страници), в който са описани всички заболявания, за които е потвърдено, че са автоимунни или са налице много убедителни научни доказателства за автоимунния им произход. Според Сара Балантайн, автор на книгата и протокола, той е подходящ за хора страдащи от някое от тези заболявания. Препоръчвам да се консултирате с лекуващия Ви лекар дали протокола е подходящ за Вас.

Поздрави!

Отговор
Мариана септември 14, 2019 at 08:56

Благодаря. Опитах се да намеря книгата в някоя от книжарниците в града ни,но не я бяха чували. А това за лекаря 🙂 не съм срещала досега лекар,който има отношение към алтернативните методи….Би било доста добре,но..Благодаря и успешен ден

Отговор
Станка Стоянова септември 16, 2019 at 11:48

Можете да поръчате книгата от онлайн магазина на издателството тук. По отношение на лекарите, вече има ендокринолози, които имат по-комплексен подход.

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече