fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Пастет от авокадо с босилек

Пастет от авокадо с босилек

Често измислям различни бързи пастети и кремове, с които да гарнирам солените палачинки, които са обичайната ми закуска. Обикновено приготвям такива пастети с различни „остатъци“, които се намират в хладилника.

Половин авокадо и 3 връзки лимонов босилек, които трябваше да се превърнат в босилеково песто, но съдбата им била друга… Така започва историята на днешния главен герой – пастет от авокадо с босилек.

Няколко дни по-рано намерих прекрасен свеж босилек на пазара и нямаше начин да го подмина. Прибрах се у дома щастлива и доволна от попадението, но радостта ми бе кратка. Оказа се, че съм купила лимонов босилек.  Той се различава от обикновения по това, че ароматът му е с леки цитрусови нотки. Определено не се харесва на всеки. У дома също не беше приет радушно и трябваше да му намеря друго приложение.

Така босилекът престоя няколко дни в хладилника. Сърце не ми даваше да го изхвърля. Трудно се разделям с вещи, с храна – още по-трудно. (Опитвам се, но все още трудно ми се получава.) Тогава в полезрението ми влезе половинка авокадо, която стоеше самотно в хладилника. Количество напълно недостатъчно за любимото ми гуакамоле или майонеза от авокадо. Реших да комбинирам авокадото с няколко листа от лимоновия босилек, скилидка чесън и малко лимонов сок. Чудесен пастет от авокадо с босилек се получи.

Пастет от авокадо с босилек

Пастетът от авокадо с босилек се отличава с прекрасен, наситен вкус и невероятен аромат. Този пастет е готов да пренесе в друго измерение всяка храна, до която се докосне. Идеален е за намазване върху плоския яйчен хляб с тиквички, върху крекери, резени сурови зеленчуци, става и като сос за салата. Пастет – мечта. 🙂

Приготвянето му е толкова лесно и бързо, че дори дете може да се справи с него. Моето със сигурност. Нужен е само пасатор и подходяща неголяма купа. Босилекът не е задължително да бъде лимонов, може да е всякакъв.

Пастет от авокадо с босилек

16+ рецепти с авокадо

Пастет от авокадо с босилек

Пастет от авокадо с босилек

Все още няма оценки
Cook Time 10 mins
Total Time 10 mins

Ingredients
  

  • 1 бр авокадо
  • 20 г листа босилек (1 връзка)
  • 1-2 скилидки чесън скилидки
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. лимонов сок
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Обели и нарежи авокадото на парчета. Сложи го в подходяща купа.
  • Добави листата босилек, ситно нарязания чесън, зехтина, лимоновия сок и щипка сол.
  • Пасирай с пасатор, докато се получи гладък и хомогенен пастет. Ако е необходимо добави още сол или лимонов сок.
  • Прехвърли пастета от авокадо в буркан и съхранявай в хладилник до 2 дни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Харесва ли ти тази рецепта?

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Сподели рецептата със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато, защото храната е нашият извор на живот и енергия!
Благодаря! 

Още рецепти

Амарети – италиански бадемови сладки

Станка Стоянова

Пържени чушки с доматен сос

Tanya

Кюфтета с кайма и тиквички

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече