fbpx

Гъбена крем супа с праз, моркови и бекон

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook
Гъбена крем супа с праз, моркови и бекон

Историята, която ще ви разкажа днес е за вкусна гъбена крем супа с праз, моркови и бекон. Защо точно за супа ли? За закуска или за обяд (понякога и за вечеря), супата е задължителен елемент от ежедневното ни меню. Това не е случайно и в следващите редове ще ви споделя причините за това.

Бързи рецепти

Супата е на челно място в списъка ми с бързи рецепти. Само за 30 минути, с наличните продукти, имам готово ястие за 3-ма. В една крем супа може да се комбинират наглед разнородни продукти, но да се получи изумително вкусен резултат. Използвайте каквото има останало налично в хладилника, дори на пръв поглед несъвместими продукти. Супата е лесен и вкусен начин да внесете разнообразие в седмичното ви меню и да оползотворите остатъците.

Ползите за тялото от супите

Супата е идеалната храна за студените дни. Сгряваща и питателна, постна или с месо кой не я обича? Супата, приготвена с костен бульон, е балсам за измъчените ни стомахчета. Костният бульон е ценен източник на колаген и минерали. Редовната консумация на храни богати на колаген подпомага възстановяването на стомашно-чревния тракт. От гастрономическа гледна точка, костният бульон повишава десетократно вкусовите качества на всяко ястие, в което е добавен. Не случайно в най-изискваните и скъпи ресторанти за приготвянето на ястията се използват сосове и бульони, които са варени дълго време на слаб огън. Костният бульон е богат на хистамини, ако сте чувствителни към тях, не прекалявайте с консумацията му.  За да намалите съдържанието на хистамини, може да приготвите домашен костен бульон в тенджера под налягане.

Гъбена крем супа с праз, моркови и бекон

Крем супите са лесни за храносмилане, защото храната вече е смляна и остава само да бъде разградена. Все пак не пропускайте да я „сдъвчете“. Храната в пасиран вид също трябва да бъде сдъвкана. Така ще дадете сигнал на вашия стомах, че храната е на път и той трябва да се подготви за работа. В устата ви, храната ще се смеси с подходящите за нейното разграждане храносмилателни ензими, а стомахът ще започне да отделя солна киселина.

Ако търсите рецепта за гъбена крем супа без млечни продукти, това е вашата. Вкусна и питателна. Гарнирана с парченца хрупкав бекон, никой не може да й устои. Беконът, който използвам е с доказан произход от чисто месо, без консерванти и различни добавки. Най-често го използвам за гарниране и обогатяване на вкуса и хранителната стойност на любимите ми супи. Ако нямате бекон, не се притеснявайте. Заместете го с някакво месо, което ви се намира или със сварени яйца, по подобие на тази крем супа с кореноплодни.

Други рецепти за гъбена супа

Гъбена крем супа с праз, моркови и бекон

Гъбена крем супа с праз, моркови и бекон

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Тип ястие Супи
Servings 4

Ingredients
  

  • 250 г гъби печурки
  • 100 г праз
  • 100 г кромид лук (1-2 глави)
  • 100 г моркови (2-3 средни по размер)
  • 60 г корен магданоз (1 среден корен)
  • 500 мл костен бульон (телешки или пилешки)
  • 700 мл вода
  • 1 с.л. твърда мазнина за готвене (свинска мас, патешка мас, гхи)
  • 2-3 стръка пресен копър (или 1 ч.л. сушен)
  • 1 бр малък дафинов лист
  • 1 зрънце бахар
  • 1 щипка мащерка
  • сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Нарежете зеленчуците на малки кубчета.
  • В дълбока тенджера задушете всички зеленчуци за няколко минути с мазнина и малко вода.
  • Прибавете дафиновия лист, бахара и мащерката.
  • Налейте костния бульон и водата. Сварете зеленчуците до готовност.
  • Преди да пасирате супата, извадете дафиновия лист и бахара. Пасирайте до хомогенност.
  • Овкусете със солта, пипера и копъра.
  • Преди да сервирате супата, нарежете бекона на тънки резени или малки кубчета.
  • Запечете го до златисто в тиган с незалепващо покритие без да добавяте мазнина.
  • Гарнирайте всяка порция с няколко резенчета бекон.
Ключова дума Без глутен, Без млечни
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за гъбена крем супа с праз и бекон с важни за теб хора, които се хранят отговорно и осъзнато. Помогнете на добрата храна да достигне до повече хора. Благодаря!

Още рецепти

Здравословен сладък салам с шоколад

Станка Стоянова

Винен сос за месо

Станка Стоянова

Телешки кюфтета с тиквички и печени чушки

Станка Стоянова

7 коментари

Ваня Радионовa февруари 6, 2017 at 23:35

Прекрасна е супата искам да попитам как получи този златист цвят? Моята стана тъмно кафява

Отговор
Станка Стоянова февруари 8, 2017 at 18:55

Ваня, често добавям куркума към супите. Тази на снимките също е с добавена куркума. Без нея – цветът е бледокафеникав, като може да варира неговата наситеност.

Отговор
Натали февруари 27, 2017 at 15:52

Страхотно изглежда. Единствено ме притесняват култивираните гъби, за които четох, че съдържат вредни вещества. А нямаме друг избор. Благодаря за хубавите рецепти. Бъдете жива и здрава! ☺

Отговор
Станка Стоянова февруари 27, 2017 at 17:00

Здравейте! Може ли линк към тази информация? За съжаление не съм попадала досега на нея, а искам да се запозная по-подробно. Обичам гъби, консумирам от време на време, ако намеря български такива. Благодаря!
Прекрасен ден!

Отговор
Анна януари 6, 2019 at 22:08

Здравейте, и аз съм почитател на супите, а Вашите изглеждат невероятно. Ще помоля да споделите как точно приготвяте костния бульон. Аз се обърках в морето от рецепти за костен бульон в Internet. Благодаря предварително!

Отговор
Станка Стоянова януари 7, 2019 at 10:17

Здравейте, Ана! Благодаря за оценката за супите! 🙂

Наистина има много рецепти за костен бульон. Всеки си има собствен начин за приготвяне.

Моят е в уред за бавно готвене. Обикновено използвам телешки или пилешки кости. Ако костите са телешки, ги запичам за около 30-40 минути във фурната. След това ги слагам в уреда за бавно готвене, добавям различни зеленчуци – морков, лук, праз, целина, пащърнак, корени магданоз (каквито имам в момента), 1-2 с.л. оцет и наливам вода така че да покрие костите. Телешкият бульон го варя за около 24-48 часа на по-ниската степен на уреда, понякога и по-кратко (което вече не е точно костен бульон, но пак е достатъчно наситен на вкус бульон), зависи с какво време разполагам, а пилешкия го варя 10-12. За пилешки обикновено използвам кости, които са ми останали от печено пиле. Често готвя домашни кокошки, които баба ми отглежда и понякога варя цялото пиле в уреда за бавно готвене и използвам този бульон. Преди да си купя уред за бавно готвене (взех го основно заради костния бульон), варях бульоните в обикновена тенджера на котлон.
Обикновено приготвям по-голямо количество наведнъж. Охлаждам го малко. Сипвам го в буркани без да ги пълня до горе, за да не се спукат във фризера от разширяването на обема и ги прибирам във фризера. Така винаги имам бульон под ръка.

Отговор
Виктория януари 16, 2023 at 21:13

Днес приготвих тази супа, стриктно спазих пропорциите + пилешки бульон на SunnyFarm и прясна мащерка, беше одобрена от момченцето ми. Много ароматна и питателна, определено ще я правя често. Благодаря Ви!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече