fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Най-вкусната безглутенова баница със сирене става с домашни точени кори без глутен. На вкус и вид точно като традиционна българска баница, която присъства на празник и делник на трапезата.


Безглутенова баница със сирене с точени кори без глутен

Защо безглутенова баница

Безглутеновото ми приключение започна през 2016 година (беглите опити от зимата на 2013 не ги броя). Когато започнах да се храня без глутен, бях твърдо решена да не търся алтернатива на храните (и най-вече печивата), които традиционно се приготвят с глутен. Фокусирах се върху цялото многообразие от храни, които естествено не съдържат глутен. Прочетете тук кои храни съдържат глутен.

Сигурна съм, че ще се съгласите с мен, че ако освен глутен, не консумираш и млечни продукти, всякакви опити за безглутенови баници, тутманици и подобни вкусотии, трудно ще се увенчаят с успех. Нито вкусът, нито текстурата ще са като на традиционните, които сме похапвали с наслада преди. Не исках да се разочаровам и да похабявам продукти, затова и не се опитвах да разработвам подобни рецепти.

В края на миналата година от Schaer ми предложиха да се включа в първото им лайв готвене в България. Молбата им беше да приготвя типична за страната ни рецепта, но в безглутенов вариант. Първото, което ми хрумна беше баница без глутен. Вече консумирам от време на време някои млечни продукти и реших, че сега е моментът да се заема с баницата.

Оказа се сериозно предизвикателство, но след много опити, мога да ви споделя как да си приготвите у дома вкусна безглутенова баница с домашни точени кори, която е неразличима от традиционната. Няма нищо с баничките с оризови кори, които са вкусни само докато са топли и току що изпечени, а след това стават много жилави.

Какви продукти са необходими

Продуктите, които са ви необходими са същите като тези за традиционна баница: яйца, сирене и масло за плънката и безглутенови кори за баница. Подробно и с много снимки съм описала как да си приготвите кори за баница без глутен. Лесно е, отнема малко време, но си заслужава.

Как се приготвя безглутеновата баница

Приготвянето на безглутенова баница няма особености. Най-същественото е, че няма от къде да си купите готви кори за баница без глутен. Трябва да ги разточите сами. За около 40 минути ще имате тънки безглутенови кори.

След като сте разточили корите, намазвате всяка от тях с мазнина. Предпочитам масло, но може и зехтин или друга мазнина. Накрая добавяте плънката и оформяте баницата по желания от вас начин.

Как да оформим баницата

Съществуват най-различни начини за подредба и оформяне на баница. Може да е вита, наложена, навита на пурички, завита на триъгълници.

Изпробвала съм всички с безглутеновите кори. Предпочитам да оформям безглутеновите банички като пурички или да ги навивам на охлювчета. Забелязах, че единички банички с малък размер се изпичат много по-добре, отколкото примерно голяма вита баница или наложена. Това е моят опит, но вие може да експериментирате вкъщи и да оформите баницата според вашия вкус и предпочитания.

Една голяма безглутенова баница или малки банички

Съветът ми към вас е да не правите прекалено големи баници, защото по-трудно се изпичат. Вътрешността й може да остане не добре изпечена и малко по-жилава. Ако решите все пак да опитате да направите по-голяма баница, увеличете времето за печене, за да сте сигурни, че ще се изпече добре.

По-хрупкава баница или по-сочна, къде е тайната

Ако обичате по-хрупкава баница, не разпределяйте плънката върху цялата кора. Сложете плънка само върху половината от нея. Така, когато навиете кората на руло, ще се оформят няколко слоя кори с ароматно масло помежду им, което след изпичане ще ги направи приятно хрупкави.

Ако пък сте почитатели на по-сочните баници с повече плънка, разпределете плънката добре по цялото листо. Имайте предвид, че е възможно леко да се пукне баничката тъй като корите все пак са без глутен, а ксантановата гума и хуска не могат съвсем да заместят глутена.

Още безглутенови рецепти

Безглутенова баница със сирене

Безглутенова баница

Приготвянето на безглутенова баница е по-лесно отколкото си мислите. А вкусът е като на традиционна баница.
5 от 2 оценки
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Тип ястие Печива
Servings 6 банички

Ingredients
  

Instructions
 

  • Разтопете маслото.
  • Разбийте яйца в подходяща купа.
  • Натрошете сиренето и го добавете към яйцата. Разбъркайте, докато се получи смес подобна на каша, но с малки бучки сирене.
  • Включете фурната да загрява на 160 градуса в режим с вентилатор или на 170 градуса горен и долен реотан.
  • Вземете една кора. Намажете я с масло. Сложете 2-3 с.л. от плънката. Разпределете я само до средата на кората, ако искате след изпичане да имате по-хрупкава баница. Ако предпочитате по-сочна баница, разпределете плънката върху цялата кора.
  • Навийте кората на руло. Оформете като охлюв или я разрежете на две, за да получите две пурички.
  • Сложете готовата баничка в предварително намаслена тава.
  • Повторете горните стъпки с останалите кори, докато свършат.
  • Мажете баничките с малко разтопено масло. Сложете ги във фурната.
  • На витите банички им трябват около 45 минути, за да се изпекат, докато пуричките ще са готови след около 30-35 минути.
Ключова дума Без глутен, Вегетарианство, Коледа, Подходящо за деца
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за безглутенова баница със сирене? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезонитеГотвим в Instant Pot и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Кои храни съдържат глутен

Станка Стоянова

Здравословен лешниково-шоколадов крем

Станка Стоянова

Пюре от моркови с пащърнак и печен чесън

Станка Стоянова

1 коментар

Севдалина Янчева февруари 21, 2023 at 16:51

5 stars
Благодаря за хубавите рецепти и информация!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече