fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Традиционни постни лозови сарми за Бъдни вечер по стара рецепта с джоджен и деликатни нотки канела. Лесна и изпитана рецепта с 3 съставки.


Постни лозови сарми за Бъдни вечер

Постните сарми с лозови или зелеви листа са неизменна част от менюто за Бъдни вечер, заедно с пълнените сушени чушки с боб и содената питка. Преди време споделих рецептата ми за постни сарми с кисело зеле, а днес искам да ви разкажа за тази стара рецепта за постни лозови сарми.

Попаднах на тази рецепта в кулинарната книга „В света на кулинарното изкуство“ на Асен Чаушев, където има раздел с рецепти от книгата на П.Р.Славейков „Готварска книга или наставления за всякакви гостби според както ги правят в Цариград и разни домашни справки“ издадена през 1870г.

Рецептата в книгата е под името лъжливи долми и е толкова стара, че нужните количества продукти са посочени в драми и оки. Позволих си леко да адаптирам рецептата, защото посочените количества продукти бяха като за поне 10 порции. Подправките нагласих според моя вкус, а сливите „чакал“, които предположих, че са зелени сливи, заместих с малко количество лимонов сок.

Какви продукти са необходими за приготвяне на лозови сарми за Бъдни вечер

Тези постни лозови сарми се приготвят само с 3 съставки – лозови листа, ориз и лук. Освен тях са ви нужни и джоджен, канела, черен пипер и зехтин.

Лозови листа

Използвайте пресни, консервирани или замразени лозови листа в зависимост от сезона. Замразените размразете в тенджера с хладка вода. Скъсаните листа отделете, за да поставите на дъното на тенджерата, в която ще готвите сармите.

Ориз

Не си позволих да заместя белия ориз с кафяв, защото исках да запазя максимално автентичността на рецептата.

Лук

В много рецепти за постни сарми се използват различни кореноплодни зеленчуци, но тази е изключително семпла и икономична. Нужен ви е само лук, в същото количество като ориза. Лукът е прекрасен зеленчук, който придава дълбочина на вкуса на всяко ястие, в което бъде добавен.

Канела

Свикнали сме да използваме канелата в сладкиши и печива, но тя може да се използва за подправяне и на солени ястия. Характерно за нея е, че подсилва вкуса на другите подправки. Канелата има топъл и сладък вкус, който приятно контрастира на лука, джоджена, солта и черния пипер. Нейният вкус е едновременно неочакван и добре дошъл.

Аз съм очарована от приятния вкус на сармите и деликатните магични нотки канела. Използваното количество Ако не сте сигурни, че канелата ще ви хареса, пропуснете я, или използвайте само щипка.

Джоджен

Джодженът е традиционна подправка в нашата кухня. Той е чудесна подправка за лозови сарми.

Зехтин

Може би някои от вас ще се изненадат, но в оригиналната рецепта се използва зехтин.

Постни сарми с лозови листа и ориз

Вариации на рецептата

Има много рецепти за лозови сарми за Бъдни вечер. Можете да обогатите тази рецепта според вашия вкус, предпочитания и продуктите, с които разполагате. Стафидите, сушените сини сливи, орехи, бадемите, праза са подходящи добавки, с които да експериментирате и да разнообразявате рецептата.

Може ли лозовите сарми да се приготвят на фурна

Предпочитам лозовите сарми в тенджера, но може да ги изпечете и във фурната. Подредете ги в глинен гювеч. Налейте течност до средата на горния ред сарми и сложете гювеча в студена фурна. Включете фурната за 30 минути на 200 градуса, след което я намалете на 150 градуса и ги изпечете до готовност.

Ако не разполагате с гювеч, може да ги изпечете и в тава или керамична форма за печене покрита с лист алуминиево фолио.

Допълнителни съвети за приготвяне на постни сарми

При приготвянето на сарми в тенджера винаги спазвам наученото от баба:

  • На дъното на тенджерата слагам плоска порцеланова чиния. Върху нея слагам едно или две лозови листа и едва след това започвам да редя плътно сармичките. Чинията предпазва сармите на дъното на тенджета от загаряне.
  • Сармите задължително се притискат и отгоре с чиния. По този начин няма да се разместят или развият от балончетата въздух, които се опитват да излязат на повърхността, когато водата заври.
  • Сармите задължително се варят на слаб огън. Първоначално се включват на по-силен огън, докато заври водата. Веднага след това се намалява до тих огън. Сармите трябва едва да къкрят. Бурно врящата вода може да разкъса нежните лозови листа или да развие по-хлабаво завитите сармички.
Лозови сарми за Бъдни вечер по традиционна рецепта

Други рецепти за сарми

Постни лозови сарми

Вкусни постни сарми с лозови листа за Бъдни вечер по традиционна рецепта.
Все още няма оценки
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr
Тип ястие Основни ястия
Servings 25 сарми

Equipment

  • дъска за рязане
  • дълбок тиган
  • Тенджера
  • 2 плоски чинии
  • дървена бъркалка
  • лъжица
  • нож

Ingredients
  

  • 30 лозови листа
  • 300 г кромид лук
  • 300 г ориз
  • 50 мл зехтин
  • ч.л. джоджен сух
  • ½ ч.л. канела
  • ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • сок от половин лимон

Instructions
 

  • Обелете лука и го нарежете на ситно.
  • Загрейте дълбок тиган. Добавете зехтина.
  • Задушете лука, докато краищата му започнат леко да стават златисти.
  • Добавете почистения и измит ориз. Разбъркайте и след 1-2 минути добавете подправките.
  • Разбъркайте отново добре. Налейте 250 мл вода. Изчакайте ориза да я поеме и отместете тигана от котлона.
  • На дъното на подходяща тенджера сложете плоска чиния. Върху нея сложете 1-2 лозови листа. Ако има скъсани или много малки, използвайте тях. Може да си предвидите едно листо, което да сложите и върху сармите.
  • Вземете едно листо, сложете една лъжица от плънката и завийте сармичката. Сложете я в тенджерата. Повторете, докато свърши плънката или листата. Подреждайте сармите плътно една до друга.
  • Накрая сложете един лозов лист върху сармите. Притиснете ги с друга плоска чиния.
  • В чаша с вода, разтворете малко сол и добавете сока на половин лимон. Налейте я при сармите. Допълнете с чиста вода, докато нивото на течността в тенджерата достигне до ръба на чинията, която притиска лозовите сарми. Поставете капака на тенджерата.
  • Включете котлона на силна степен. Обикновено го включвам на 8-ма от 9 степени. Когато водата започне да завира, намалете до 3-та или 4-та степен. Преценете според силата, с която врат сармите. Трябва да къкрят тихо. Варете сармите около 25-30 минути. Не обичам ориза да е разварен. Може да извадите една сармичка и да пробвате дали ориза е достатъчно добре сварен за вашия вкус.
Ключова дума Без глутен, Без млечни, Бъдни вечер, Веган, Вегетарианство
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за постни лозови сарми за Бъдни вечер? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезонитеГотвим в Instant Pot и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Пресни картофки на фурна

Tanya

Табуле с киноа

Станка Стоянова

Картофени кюфтета със спанак

Станка Стоянова

1 коментар

Станка Стоянова януари 5, 2023 at 20:03

Страхотна рецепта

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече