fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Пицата с блат от червена леща е най-лесната пица, която някога сте приготвяли. Веган, без глутен, без мая – просто перфектна. С хрупкави краища и мека сърцевина. Наслада за всяко небце.


*Тази рецепта съдържа продукти, които можете да закупите с отстъпка, използвайки промо код. За всяка ваша покупка, ще получа малка комисионна. Прочетете повече тук.

Пица с блат от червена леща може би звучи прекалено невероятно и авантюристично, но ви гарантирам, че ако я опитате ще изпитате любов от първата хапка.

Това е най-лесната пица, която някога сте правили. Без месене, без втасване, без мая. Нямате нужда от абсолютно никакви специални умения, за да я приготвите. Всичко, от което се нуждаете е блендер, фурна, червена леща и продукти за гарниране на пицата.

Блатът за пица от червена леща е с хрупкави краища и достатъчно плътна, но същевременно нежна, сърцевина. Затова не пестете продуктите за гарниране. Може да понесе голямо количество от тях. Тъй като блатът е приготвен изцяло от червена леща, той е без глутен, без зърнени храни, с високо съдържание на протеини и фибри.

В 100 г червената леща (в сухо състояние) се съдържат 24г протеин, 11г фибри и 63г въглехидрати. Богата е на много ценни вещества, сред които желязо, калий, фолиева киселина, и се понася сравнително по-лесно от стомаха. Тя има кафява обвивка, която е отстранена преди да достигне до нас. След накисване белените зрънца набъбват лесно, стават много меки и без много усилия могат да бъдат смлени на фина каша.

Вкусна безглутенова пица с блат от червена леща тиквички и гъби

Как се прави пица с блат от червена леща?

Идеята за направата на блат за пица от червена леща не е нова и е изключително популярна в чуждестранните блогове. От това тесто освен блат за пица може да се приготвят крекери, да се оформят тънки филийки, който да използвате за приготвяне на сандвичи и други.

Пицата от червена леща е невероятно лесна за приготвяне и са ви нужни точно четири продукта – червена леща, вода, бакпулвер и малка щипка сол. Бакпулверът помага на блата да бухне така че не го пропускайте.

Първата стъпка и най-времеемка част от приготвянето на пицата е накисването на червената леща. Това обаче е най-важната част от приготвянето на блата и не бива да я пропускате.

Нужно е да я накиснете най-малко за 4 часа. Най-добре да престои накисната за около 12 часа. Може да я накиснете от предната вечер или сутринта преди да тръгнете за работа.

Накисването помага за неутрализиране на ензимните инхибитори в лещата и улеснява преработването й от стомашно-чревния тракт. Също така спомага за получаването на блат с добра текстура. Ако лещата не се накисне предварително или е била накисната за кратко, при печене ще абсорбира течност и блатът ще се напука.

След няколко часа отцедете накиснатата леща. Измийте я под течаща вода. Отцедете я добре от излишната течност и я сложете в купата на блендера. Добавете останалите продукти и смелете всичко, докато се получи гладка каша.

След това изсипете сместа в тава, предварително застлана с хартия за печене, и изпечете на 200 градуса за 10-тина минути.

Какво може да се обърка при приготвяне на блата?

Както вече се убедихте сами, пицата се приготвя много лесно, но въпреки това винаги може нещо да се обърка.

Бъдете внимателни, когато отмервате продуктите. Не мерете на око, а изпозвайте кухненска везна и мерителна чаша. Ако водата е по-малко, няма да успеете да смелите достатъчно фино лещата. Ако пък е повече, сместа ще стане прекалено течна и блатът няма да се изпече добре.

В случай, че искате да удвоите рецептата, препоръчвам да накиснете червената леща в две купи. Във всяка купа сложете нужното количество леща за една доза. Така след това ще можете правилно да отмерите нужното количество вода за блендиране на лещата.

Повечето блендери са с малък обем на каната и няма да поберат двойни количества червена леща и вода. Това налага да продуктите за тестото за блата да се блендират на два пъти. Ако не сте ги отмерили и разделили предварително, ще се затрудните със спазването на точни пропорции.

Предложения за гарниране на пицата

Вариантите за гарниране на пицата могат да бъдат безброй. Може да се спрете на по-класическа или по-нетрадиционна комбинация от продукти. Изберете и комбинирайте продуктите според вашите предпочитания. Например:

  • доматен сос, моцарела, босилек;
  • доматен сос, моцарела, прошуто, рукола;
  • доматен сос, моцарела, гъби;
  • доматен сос, моцарела, гъби, шунка;
  • доматен сос, аншоа, каперси, риган;
  • доматен сос, веган сирене от кашу Dfree, тиквички, гъби, червен лук, маслини, пресен риган (Използвайте код Stan10, за да поръчате ядкови деликатеси Dfree с 10% отстъпка);
  • доматен сос, чушка, царевица, червен лук, маслини;

Още рецепти за пица

Вкусни рецепти с червена леща

Пица с блат от червена леща - веган, без глутен
Вкусна безглутенова пица с блат от червена леща тиквички и гъби

Пица с блат от червена леща

Пицата с блат от червена леща е най-лесната пица, която някога сте приготвяли. Веган, без глутен, без мая – просто перфектна. С хрупкави краища и мека сърцевина. Наслада за всяко небце.
Все още няма оценки
Cook Time 20 mins
за накисване на лещата 4 hrs 10 mins
Total Time 4 hrs 30 mins
Servings 2 пици

Ingredients
  

За блата

  • 200 г червена леща в сухо състояние
  • 125 мл вода за блендиране
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол

За гарниране

  • 6-7 с.л. доматено пюре
  • 1 средна тиквичка
  • 100 г натурално ядково сирене от кашу (използвам D'free)
  • 2-3 печурки
  • 5-6 бр маслини каламата без костилка
  • 1/2 ч.л. сушен риган
  • няколко листа пресен риган
Makes: 26cm round

Instructions
 

  • Измийте червената леща. Сложете я в дълбока купа и я покрийте с достатъчно вода. Оставете я да престои 4-12 часа.
  • Измийте накиснатата леща и я отцедете добре от излишната вода.
  • Включете фурната да загрява на 180-190 градуса в режим с обдухване (вентилатор).
  • Сложете червената леща в купата на блендера. Прибавете водата, бакпулвера и солта. Блендирайте, докато се получи гладка хомогенна смес. Получената смес е достатъчна за две пици с диаметър 24-26 см.
  • Изсипете сместа за блата в подходяща тава, която предварително сте застлали с хартия за печене.
  • Разпределете сместа равномерно с помощта на лъжица. Блатът не трябва да е нито прекалено дебел, нито прекалено тънък.
  • Изпечете блата за около 10-12 минути.
  • През това време подгответе продуктите за гарниране на пицата. Нарежете тиквичката, гъбите и лука. Колкото по-тънки са парченцата, толкова по-добре. Разбъркайте доматеното пюре със сушения риган. Нарежете сиренето на тънки ивици.
  • Гарнирайте готовия блат с няколко лъжици доматено пюре. Подредете зеленчуците (без маслините) и сиренето. 
  • Върнете пицата за още 5-10 минути във фурната. 
  • Поръсете готовата пица с маслините, нарязани на тънки шайби, тънка струйка зехтин и няколко листенца пресен риган.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за пица с блат от червена леща? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Яхния с кюфтета и лук

Станка Стоянова

Гнезда от кайма с яйца

Станка Стоянова

Крем супа от тиквички, моркови и манголд

Станка Стоянова

3 коментари

Мария Иванова юли 20, 2021 at 12:41

Рецептата е страхотна!Моето дете дори не успя да различи блата от тестения!Благодаря за рецептата!

Отговор
Светла Башлийска март 25, 2022 at 16:39

Здравейте, а дали ще се получи ако сваря лещата и я пасирам, след което да оформя блат.

Светла

Отговор
Станка Стоянова март 28, 2022 at 19:42

Здравейте,
Не съм пробвала с варена леща и не мога да кажа какъв ще бъде резултата.
Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече