fbpx

Домашна лимонада от бъз с мед

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Ароматна освежаваща лимонада от бъз. Перфектната безалкохолна напитка за незабравимо лятно парти.


Сезонът на белия бъз (свирчовина)

Белият бъз е сред любимите цветни храсти на мнозина, както заради красивите му цветове, така и заради приятния му, леко сладникав аромат. Той има деликатен флорален вкус, който прекрасно се съчетава с цитрусови плодове.

Наричан още дървовиден бъз или свирчовина, той цъфти от май до юни. Периодът му на цъфтеж е сравнително кратък, но в различните региони на страната, в зависимост от климатичните особености, цъфти по различно време.

Най-добре е да се бере в разгара на цъфтежа си, а не когато цветовете започват вече да прецъфтяват. Избирайте съцветия, които леко разтворени, с малко или никакви неразтворени цветни пъпки, и по-светъл цвят. Най-добре е да ги берете с ножица, тъй като венчетата са много нежни и лесно падат при откъсване.

Домашна лимонада от бъз с мед

Полезни свойства на белия бъз

Мнозина знаят за ползите, които носи на тялото черния бъз (онези малки плодчета, които приличат на боровинки), но малцина са тези, които знаят, че белият бъз също има много положителен здравословен ефект.

Съдържа много витамини, сред които витамин С, витамини от група В, бетакаротин, и разнообразие от фитохимикали. Белият бъз има противовъзпалителни, антибактериални и тонизиращи свойства. Също така стимулира кръвоносната система. Ароматът му действа успокояващо и въздейства благоприятно при безсъние и депресивни състояния.

Рецепта за лимонада от бъз / сироп от бъз

Може би сте попадали на много рецепти за сироп от бъз, в който се влагат главозамайващи количества захар. Така се получава сироп с по-концентрирана сладост, който след това може да се разрежда в по-голямо съотношение сироп – вода. Тъй като захарта е консервант, позволява по-дълго време да се съхрани така приготвения сироп.

Подобно разреждане не ни допада особено, защото се изгубва благоуханния аромат на бъза. Затова моята рецепта за лимонада от бъз изисква по-малко количество подсладител и повече цветове бъз. Така разреждането с вода е минимално. Съотношението е около 1:1. Освен това използвам пчелен мед, вместо захар, за подслаждане.

Лимонадата, която ви споделям е за бърза консумация, но все пак спокойно може да издържи 4-5 дни, дори и няколко отгоре в хладилник. Друг е въпросът дали някой ще я остави да престои толкова дълго.

Освежаваща лимонада от бъз

Как се прави лимонада от бъз?

За да приготвите домашна лимонада са ви нужни само 4 съставки – 10-12 съцветия бъз, няколко супени лъжици мед, вода и няколко лимона. Приготвянето на лимонадата протича в два етапа.

Първи етап

Първият е приготвянето на студена отвара от съцветията бъз, мед и вода. Внимателно измийте цветовете бъз под течаща вода, защото е възможно по тях да има малки буболечки, за които съм сигурна, че не искате да попаднат в лимонадата ви. В широка тенджера сложете меда, подредете бъза с цветовете към дъното и долейте нужното количество вода. Приберете в хладилник и оставете да престои между 12-24 часа.

Втори етап

Извадете тенджерата със сиропа от бъз от хладилника. Извадете съцветията и ги отцедете. Не губете и капка от този ароматен елексир. Най-вероятно ще останат цветчета в сиропа. Може да го прецедите, ако желаете. След това добавете към готовия сироп прясно изцедения лимонов сок. Разредете с вода на вкус и поднесете или съхранявайте неразреден в хладилник, ако няма да го консумирате веднага.

Допълнителни насоки

  • Медът може да бъде захаросан, не е нужно да е течен. Сам ще се разтвори във водата.
  • Разделям процеса на приготвяне на лимонадата на два етапа, тъй като обикновено приготвям по-голямо количество, което няма как да побера в кана или друг по-малък съд. Затова използвам тенджера, но моите са от неръждаема стомана. Стоманата реагира с киселини, затова добавям лимоновия сок непосредствено преди поднасяне.
  • Ако решите да добавите нарязани лимони към сиропа или лимонова кора, уверете се, че кората не лимоните не е третирана с препарати. За съжаление, кората на цитрусовите плодове в магазинната мрежа и по пазарите е обработвана с имазалил и други вредни вещества.
  • Препоръчвам да съхранявате готовия сироп в хладилник, в стъклени буркани или бутилки.
Освежаваща лимонада от бъз

Домашна лимонада от бъз с мед

Ароматна освежаваща лимонада от бъз. Перфектната безалкохолна напитка за незабравимо лятно парти.
Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Total Time 5 mins
Servings 1 литър

Ingredients
  

  • 10-12 съцветия бъз
  • 160 г мед
  • 600 мл вода + допълнително за разреждане
  • 50-60 мл прясно изцеден лимонов сок 

Instructions
 

  • Измийте внимателно цветовете на бъза, за да остраните евентуални буболечки и полепналия по тях прах.
  • В подходящ съд (може да е кана, тенджера, купа) сложете меда. Добавете съцветията бъз, с цветчетата надолу, и налейте водата. Цветовете трябва да бъдат потопени във водата.
  • Покрийте с капак и приберете съда в хладилник най-малко за 12 часа. Най-добре да го оставите да престои 24 часа.
  • Извадете сиропа от хладилника. Извадете съцветията и ги отцедете добре. По желание, прецедете сиропа от бъз.
  • Добавете прясно изцедения лимонов сок. Разбъркайте. 
  • Ако ще консумирате лимонадата веднага, разредете я на вкус със студена вода и я поднесете.
  • Ако няма да я консумирате веднага, приберете я отново в хладилник, и съхранявайте до 4-5 дни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още идеи за домашни освежаващи напитки

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за домашна лимонада от бъз? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Безглутенов шоколадов сладкиш с круши

Станка Стоянова

Диво ферментирала гулия (земна ябълка, ералма)

Станка Стоянова

Постни сарми от спанак

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече