fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Има огромно разнообразие от рецепти с авокадо в блога, но така и не съм ви споделяла моят вариант за гуакамоле. То, гуакамолето, през последните години, стана толкова популярно у нас, че вече е нещо като национално ястие. Всеки има собствена рецепта и интерпретация. Днес е ред да ви покажа моята, която се надявам да ви допадне. Ако търсите рецепта с авокадо, но искате да приготвите нещо различно с него, погледнете колекцията ми от 16+ рецепти с авокадо.

Гуакамоле

Какво е гуакамоле?

Гуакамолето е традиционно мексиканско ястие, което се радва на голяма популярност в целия свят (особено в САЩ и Европа). Семпъл и вкусен зеленчуков пастет, или дип, на основата на авокадо, който се приготвя много лесно. В състава му влизат само няколко съставки, но техните вкусове чудесно се сливат и хармонират идеално.

Както вече споменах, всеки има собствена рецепта за приготвянето му. Продуктите, които най-често се използват за приготвянето му са – авокадо, домати, лук, чесън, пресен кориандър, лайм, сол и люта чушка халапеньо.

Продуктите за моето гуакамоле

Моят вариант на гуакамоле се приготвя само с 5 продукта – авокадо, домати, червен лук, лимонов сок и сол. Ако има зелена подправка, която не обичам и не мога да консумирам под никаква форма, това е пресен кориандър. Харесвам лайм, защото има по-екзотичен вкус и аромат, но често се затруднявам с намирането му. Затова предпочитам да използвам лимон.

За приготвяне на гуакамоле винаги използвайте най-пресните продукти. Всъщност това важи и за всяко друго ястие. В основата на хубавото и вкусно гуакамоле стои добре узрялото авокадо.

Чувствайте се свободни да експериментирате с количеството на другите продукти. Ако сте почитатели на пикантния вкус, добавете чушка халапеньо. Използвайте пресен кориандър, ако харесвате вкуса и аромата му. Посочените по-долу количества и продукти за приготвяне на гуакамоле са само отправна точка, която може да използвате като основа за откриване на вашата идеална рецепта за гуакамоле.

Как да познаем добре узрялото авокадо?

В магазина рядко ще откриете добре узряло авокадо. Обикновено повечето са зелени. Ако леко ги, натиснете с пръст, ще усетите, че са твърди. В някои магазини продават узряло авокадо, но в повечето случаи узрялото е дори презряло и негодно за консумация. Предпочитам да купя зелено авокадо и да изчакам няколко дни, за да узрее. Обикновено оставено на плота, са му нужни 2-4 дни, за да омекне.

Сърцевината на узрялото авокадо е мека. За да проверите дали авокадото е узряло просто леко натиснете кората с пръст. Силното стискане може да повреди месото. Когато узреят, някои сортове променят цвета на кората си, но при повечето тя си остава зелена. Ако по кората на авокадото започнат да се появяват черни петна, много е вероятно то да е презряло.

Как да приготвим гуакамоле?

Приготвянето на гуакамоле е лесно и обикновено са нужни не повече от 10-тина минути. Започнете с авокадото. Разполовете го на две, отстранете костилката и издълбайте меката сърцевина. Сложете я в купа и я намачкайте с вилица, докато стане на малки бучици. Ако предпочитате по-гладка текстура, може да продължите да го намачквате или да пасирате. Поръсете го с лимоновия сок и разбъркайте. Почистете доматите от семената. Нарежете ги на кубчета и ги прибавете към авокадото. Обелете лука и го наситнете. Добавете го към останалите продукти. Овкусете със сол и разбъкрайте. Гуакамолето е готово за сервиране.

С какво да ядем гуакамоле?

Ако досега не сте опитвали гуакамоле, сигурно се питате с какво се яде. Най-често гуакамоле се поднася с тортия чипс (tortilla chips). Честно си признавам, че никога не съм го сервирала така. Обикновено поднасям гуакамоле като добавка към салата, печено месо, яйца. Много го харесвам в комбинация с моя яйчен хляб с тиквички. Чудесно е за намазване върху филийка, ако консумирате хляб. Може да го поднесете и с крекери. Ето тези слънчогледови крекери със сушени домати са  чудесна хрупкава компания към купа гуакамоле.

Гуакамоле

Гуакамоле

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins
Servings 2 порции

Ingredients
  

  • 1 средно авокадо добре узряло
  • 1 малък домат
  • 1/2 глава червен лук
  • прясно изцеден лимонов сок 1/2 лимон
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Обелете лука и го нареже на много ситни кубчета.
  • Измийте домата. Махнете семената. С много остър нож го нарежете на малки кубчета.
  • Разрежете авокадото на половина по дължина. Отстранете костилката и внимателно го издълбайте с лъжица. Сложете авокадото в подходяща купа. Поръсете го с малко лимонов сок (не слагайте цялото количество наведнъж), щипка сол и го намачкайте с вилица.
  • Прибавете лука и домата. Разбъркайте внимателно. Ако е необходимо, подправете с още малко лимонов сок и сол.
  • Поднесете гуакамолете веднага.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти с авокадо

Споделете рецептата за гуакамоле с близки и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато, в любимата си социална мрежа. Помогнете на вкусната и добра храна да достигне до повече хора.

Още рецепти

Сурова сладоледена торта с ягоди и боровинки

Станка Стоянова

Салата с домати и маслини

Tanya

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече