fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Аспержи с прошуто – изискано класическо предястие познато в целия свят. Освен това е подходящо за хора с различни хранителни предпочитания.

В неделя, докато берях едни от последните аспержи, за сезона, си припомних колко въпроси и съобщения получих в Инстаграм за приготвянето им. Макар сезонът на аспержите (вижте списъка със сезонни продукти за месеца) да е към своя край, все пак почти преполовихме месец юни, вярвам, че ще бъде ценно и тази рецепта да намери своето място в блога. Нали само след няколко месеца пак ще им дойде времето.

Днес ще споделя с вас как се приготвят аспержи с прошуто. Наглед семпла и лесна рецепта, но много от вас ми писаха съобщение в Инстаграм с въпроси как точно се приготвят. Затова реших да опиша подробно процеса на приготвянето им и тук, за да ви е под ръка, когато имате нуждате от тази рецепта.

Как да приготвим аспержи с прошуто

Аспержи с прошуто

Рецептата за аспержи с прошуто е изключително популярна в целия свят. Не знам кой е нейният автор. Тя е от онези бързи, лесни и много вкусни рецепти, които те грабват и които всеки приготвя вкъщи добавяйки към тях част от своята индивидуалност.

Какви продукти са ни необходими за приготвяне на аспержи с прошуто

Хубавото на тази рецепта е, че ви трябва минимален набор от продукти. Само аспержи и прошуто. Е, може да добавите и малко капки висококачествен студено пресован зехтин, щипка сол и черен пипер, но дори и без тях това предястие ще ви се получи чудесно.

Признавам си, че сол не използвам, защото солеността на прошутото ни е достатъчна, но я споменавам, защото вкусът е индивидуална особеност на всеки.

Как да подберем продуктите

Аспержи

Изберете свежи и пресни зелени аспержи. Как да ги познаете? Първият признак, който да наблюдавате е цвета. Колкото по-зелен е, толкова по-свежи са аспержите. Пожълтяването и обезцветяването на стъблото говори за остарял зеленчук, който е бил откъснат доста отдавна. Стъблата им трябва да бъдат гладки, твърди и с гланц, а пъпките на върха да са затворени.

Прошуто

За предпочитане е да използвате големи слайсове тънко нарязано прошуто. Може да замените с хамон или друг подобен колбас, ако не успеете да намерите прошуто. За да може лесно да се навива, трябва да е нарязано много тънко. В противен случай ще ви бъде трудно да го закрепите върху стъблото.

Знам, че прошутото не се слави като лесно достъпен продукт, съдейки по цената му, но се намират качествени продукти на сравнително приемливи цени.

Как да приготвим аспержи с прошуто

Подготовка на аспержите

Първата и най-важна стъпка е правилната подготовка на аспержите. Основата на стъблата им обикновено е твърда и трудна за дъвкане. На по-тънките стръкове е нужно само да отрежете тази по-твърда част, а на по-дебелите може и да я обелите с помощта на белачка.

Също така може и да я отчупите с ръце. В момента, в който огънете стъблото на аспержата, то се пречупва точно на мястото, където започва по-твърдата му част. Твърдата част може да разпознаете и по това, че обикновено тя е със сиво-лилав цвят. Добре е винаги да отрязвате стъблото около сантиметър над нея.

Втората стъпка е измиване обилно под течаща вода и подсушаване с чиста кухненска кърпа или хартия.

Приготвяне

Стъпка три е увиване на аспержите в прошуто. В зависимост от големината на аспержите може да приготвите рецептата по два начина. Ако аспержите ви са с дебелина на молив, може да направите снопче от 3-5 аспержи, което да увиете в парче прошуто. Ако аспержите са по-дебели от молив, може да завиете всяка аспержа по отделно.

Ще ви издам малката ми тайна, но ви моля да не я споделяте с никого 😉 Когато увивам по отделно всяка аспержа в прошуто, спестявам от него от като разделям слайса прошуто на две. Така с един слайс увивам две аспержи. Напълно достатъчно е, а и е по-икономично, предвид цената на качественото прошуто.

Последната стъпка е изпичането на аспержите. Увитите стръкове аспержи се подреждат в плитка тава и се изпичат за 5-10 минути в предварително загрята на около 180 градуса фурна. Времето за печене може да варира в зависимост от големината на аспержите. Аспержите са готови, когато щом ги вземете с ръка леко увисват.

Поднасяне и съхранение

Най-добре е аспержите с прошуто да се консумират, доката са все още топли. Така че ако очаквате гости, може да ги подготвите предварително и да ги сложите във фурната да се пекат, едва когато гостите пристигнат.

Ако случайно ви останат аспержи, може да ги прибере в подходяща кутия и да ги сложите в хладилника, а на следващия ден да ги притоплите за кратко. Няма да са толкова добри, като току що изпечени, но е добър вариант, ако сте приготвили по-голямо количество и са ви останали.

Аспержи с прошуто - лесно и вкусно предястие
Аспержи с прошуто

Аспержи с прошуто

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins
Servings 4 порции

Ingredients
  

  • 20-25 бр аспержи в зависимост от размера им
  • 50 г прошуто тънко нарязано
  • черен пипер по желание
  • зехтин по желание

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 180 градуса.
  • Подгответе аспержите, като отстраните твърдите краища. Измийте ги и ги подсушете. Ако желаете, на тази стъпка може да ги поръсите с малко зехтин и черен пипер и да ги оваляте добре.
  • Завийте една или няколко аспержи в тънък лист прошуто. Ако аспержите са с дебелина на молив, най-добре да съберете 3-5 в снопче и така да ги увиете.
  • Подредете аспержите в плитка тава застлана с хартия за печене.
  • Запечете ги за не повече от 10 минути. Наблюдавайте ги, защото времето за печене може да варира в зависимост от големината на аспержите. Аспержите са готови, когато са леко омекнали. Ще ги познаете и по леко променения им цвят и приятния загар на прошутото.
  • Поднесете аспержите, докато са топли. Може да поръсите със зехтин и черен пипер, ако не сте го направили на стъпка 2, но може и да пропуснете тази част.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други вкусни рецепти с аспержи

Още рецепти

Домашна майонеза без яйца

Станка Стоянова

Омлет с аспержи и зелен лук

Станка Стоянова

Пълнена печена тиква с ошав и орехи

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече