fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Тези безглутенови италиански бадемови сладки – амарети са идеални за празниците. Леко хрупкави отвън, с мека и дъвчаща вътрешност, те са прекрасно лакомство, на което трудно може да се устои.


Амарети - италиански бадемови сладки

Какво представляват амаретите

Амаретите са традиционни италиански безглутенови бадемови сладки. Думата амарети ( на италиански – amaretti), произлиза от италианското amaro, което в превод означава горчив. Името си сладките дължат на това, че в оригиналната рецепта се е използвал микс от сладко и горчиво бадемово брашно.

Приготвят се в различни разновидности – някои са твърди и хрупкави, а други меки и леко дъвчащи, като тези, чиято рецепта четете в момента. Меките амарети сладки са популярни в Италия като amaretti morbidi. Те са характерни за Северна Италия. Поднасят се по време на Коледа, сватбени тържества или други празници.

Меките бисквитки амарети са с дъвчаща, леко хрупкава обвивка и мека, подобна на марципан среда. Те са удоволствие за любителите на бадеми. Когато са току-що извадени от фурната и изядени в деня, в който са направени, те са меки и с лека хрупкавост. Колко по-дълго престоят, стават по-хрупкави и хрупкави.

Какви продукти са необходими

За да приготвите амарети са ви нужни само 3 съставки – белтъци, бадемово брашно и пудра захар.

Бадемово брашно

Може да използвате готово, от магазина, или да си смелите сами у дома. Обикновено използвам бадемово брашно от Lidl. Амарети съм приготвяла и със смляно от мен брашно. Брашното в магазинната мрежа е приготвено от белени бадеми, затова е със светъл цвят. Съответно и сладките, както забелязвате от снимката, имат светъл бял към бледожълт цвят. Ако използвате брашно от небелени бадеми, сладките ще придобият бежов към светлокафяв цвят. Според мен има и лека разлика във вкуса.

В оригинал тези сладки са се приготвяли с горчиви и сладки бадеми. В наши дни горчивите бадеми се намират все по-трудно, а и в редица държави употребата им е забранена, защото суровите съдържат следи от цианид. Затова в много рецепти за амарети се добавя масло от горчив бадем, което да добави неговия вкус. Не разполагам с такова, затова го пропускам. Понякога слагам мъничко ванилов екстракт.

Пудра захар

Светлият цвят на амаретите ме плени. За съжаление, ако се използва кокосова или някаква кафява захар, амаретите ще придобият тъмен цвят. Затова реших да не заменям захарта с друга. Все пак не ги ям всеки ден. Малко по-сладки са за моя вкус, но не намалих драстично захарта, за да се запази колкото е възможно автентичността на вкуса.

Белтъци

Белтъците са спойващият елемент. Ако са ви останали белтъци от някой десерт, оползотворете ги като приготвите амарети. Обърнете внимание на теглото на белтъците. Ако са в повече, тестото ще стане по-меко и лепкаво. Това няма да се отрази съществено на вкуса на сладките, но на формата им – да. При множеството тестове, които направих на рецептата, установих, че когато не е спазено съотношението белтъци – брашно, амаретите губят формата си при печене и се разливат.

Как се приготвят амарети

Амаретите се приготвят много лесно. Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в купа и ги разбъркайте добре. След това разбийте белтъка с вилица, за да стане на пяна. В повечето рецепти за амарети пише белтъците да се разбият на сняг, но това не е нужно.

Изсипете белтъка при бадемите и захарта. Смесете ги добре, докато се получи гъсто тесто. Оформете малки топчета с длани. При оформяне с ръце, не трябва да лепне по дланите ви. След това ги оваляйте в пудра захар и ги подредете в плитка тава върху хартия за печене.

По желание може да ги гарнирате с цял бадем. Изпечете ги за около 8-10 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор. Готовите амарети трябва да са все още меки в средата, когато ги извадите от фурната. Обвивката им ще се втвърди при охлаждането. Оставете ги да се охладят в тавата.

Как се съхраняват и колко време издържат

Съхранявайте амаретите 3-4 дни на хладно в стъклен буркан, порцеланова или стоманена кутия за сладки.

Италиански бадемови сладки - амарети

Други рецепти с бадемово брашно

Амарети - италиански бадемови сладки

Амарети – италиански бадемови сладки

Тези традиционни италиански амарети имат приятна хрупкава коричка и мека и леко дъвчаща сърцевина.
4.67 от 3 оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Тип ястие Десерт

Equipment

  • 2 купи
  • кухненска везна
  • плитка тава
  • Хартия за печене
  • вилица
  • лъжица

Ingredients
  

  • 30 г белтък от 1 малко яйце с тегло 50г
  • 120 г бадемово брашно
  • 100 г пудра захар
  • 1 ч.л. бадемов или ванилов екстракт по желание

За овалване

  • пудра захар

За гарниране

  • бадеми по желание

Instructions
 

  • Разбийте белтъка с вилица, докато започне да става на пяна. Не е нужно да побелява. Просто да е разбит добре. Към него добавете и ваниловия екстракт.
  • В купа смесете бадемовото брашно и пудрата захар. Разбървайте ги добре.
  • Прибавете белтъка към сухите съставки. Разбъркайте, докато се получи гъста смес, подобна на тесто.
  • С ръце оформете малки топчета (по-малки от малък орех). Оваляйте ги в пудра захар.
  • Подредете ги в плитка тава върху хартия за печене. Върху всяка сладка поставете по един бадем и леко го притиснете.
  • Изпечете амаретите за 8-10 минути на 160 градуса в режим с вентилатор или 170 без вентилатор. Когато ги извадите от фурната все още трябва да са меки в центъра. Повърхността им ще се втвърди след като се охладят.

Notes

Ако белтъкът е по-голям, ще се получи по-рядка и лепкава смес. При изпичане сладките ще се разлеят в тавата и ще изгубят формата си. За всеки грам белтък в повече, увеличете количеството на бадемовото брашно с 5 г. Захарта не е нужно да се коригира, ако белтъкът е с 10-15 г по-голям. 
Ключова дума Без глутен, Без млечни, Вегетарианство, Коледа
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за амарети? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезонитеГотвим в Instant Pot и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Пастет от авокадо с левурда и краставица

Станка Стоянова

Киноа със спанак и печени чери домати

Станка Стоянова

Дип от пресен грах и авокадо

Станка Стоянова

5 коментари

Виктория декември 16, 2022 at 10:53

Здравейте, пудрата захар дали може да се замени с подсладител подходящ за нисковъглехидратен режим? Еритритол или ксилитол?

Отговор
Станка Стоянова декември 16, 2022 at 13:41

Здравейте,

Мисля, че с еритритол ще станат. Ксилитол не съм ползвала никога и нямам идея какво му е поведението.

Поздрави,
Станка

Отговор
Виктория декември 16, 2022 at 13:56

Много благодаря!
Хубав ден и весели празници!!

Отговор
Даниела април 17, 2023 at 16:07

4 stars
Благодаря за рецептата, много са вкусни. Аз не можах да разбера на колко градуса се пекат и за 12 мин на 190 малко попрекоха отвън. Но са много вкусни.

Отговор
Станка Стоянова април 18, 2023 at 15:53

Здравейте! 190 градуса са много висока температура. Сега видях, че само горе в текста преди рецептата съм упоменала, че се пекат на 160 градуса с вентилатор (или 170 без), но не и в самата рецепта. Сега ще го коригирам. Извинявам се за пропуска. Благодаря!

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече