fbpx

Салата от варено цвекло с копър и чесън

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Салата от варено цвекло с копър и чесън – семпла и лесна салата, която много харесваме у дома и често си приготвяме през есенно-зимните месеци. Макар червеното цвекло да се среща почти целогодишно, това е периодът, през който най-често я приготвяме.

Много пъти съм се колебала дали да публикувам тази рецепта или не. След като подробно анализирах обратната връзка, която ми оставихте по повод рецептите, които искате да видите в Know How To Cook през тази година, реших че е настъпил моментът и тази любима салата от цвекло с чесън да намери място в богатата колекция от рецепти за салати.

Салата от варено цвекло с копър и чесън

Какви продукти са необходими за салатата от цвекло?

Както вече споменах, това е една много семпла салата, която се приготвя с малко на брой продукти. Всичко, което ви е необходимо са 2-3 глави червено цвекло (в зависимост от големината им), 1-2 скилидки чесън, няколко стръка копър, който може да пропуснете, ако в момента нямате. За овкусяване на салатата имате нужда от сол, ябълков оцет и качествен зехтин.

Може да обогатите салатите като преди поднасяне поръсите с различни семена и/или ядки. Подходящи са тиквени семена, слънчогледови семена, конопени семена, орехи. Дори и без тях се получава вкусна салата от цвекло.

Как да сварим цвекло?

Тънкият момент при приготвянето на тази салата е варенето на цвеклото. Цвеклото, подобно на другите кореноплодни зеленчуци, се слага да се вари в студена вода. За да запази красивия си лилав цвят, задължително се вари необелено. Ако го обелите предварително и нарежете на кубчета, по време на варенето ще загуби апетитния си цвят. Не искате салатата ви да изглежда отблъскващо нали?

Преди да се сложи в тенджерата да се вари, цвеклото добре се измива под течаща вода, за да се отстрани пръстта и замърсяванията от повърхността му. Отрежете коренчето и листата, ако има такива. Сложете го в подходяща тенджера. Покрийте го със студена вода и го сложете на котлона. Сварете го на умерен огън. Използвайте вилица, за да проверите дали е готово.

Времето за варене варира в зависимост от големината на главите цвекло. Колкото по-големи са, толкова повече време ще му бъде нужно, за да се свари.

Салата от варено цвекло

Салата от варено цвекло с копър и чесън

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 45 mins
Servings 4 порции

Ingredients
  

  • 500 г цвекло
  • 2 скилидки чесън
  • 4-5 стръка копър
  • сол
  • зехтин
  • ябълков оцет

Instructions
 

  • Измийте цвеклото под течаща вода. Отрежете листата и коренчетата.
  • Сложете цвеклото в тенджера със студена вода и го сварете, докато омекне.
  • Охладете цвеклото и го обелете. Нарежете го на кубчета.
  • Прибавете към цвеклото счуканите скилидки чесън и ситно нарязания копър.
  • Овкусете салатата със сол, ябълков оцет и зехтин. Оставете салатата да престои поне 15-тина минути и поднесете.
  • Ако сте приготвили по-голямо количество салата от червено цвекло, може да я съхранявате за 2-3 дни в хладилник. Сложете я в кутия с капак, за да не поема/отдава миризми.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти с цвекло

Салата от червено цвекло с копър и чесън

Още рецепти

Салата с кус кус, зеленчуци и сирене

Tanya

Великденска салата със спанак, киселец, левурда, рукола и репички

Станка Стоянова

Домашна горчица с хрян

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече