fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Зимата почти си отиде, но кисело зеле все още има. Затова днес избрах да ви споделя една любима моя рецепта за боб с кисело зеле. Традиционна, семпла и вкусна, но сякаш малко позабравена и пренебрегвана в последно време.

Рецепта за боб с кисело зеле

Какви са необходимите продукти за боб с кисело зеле?

Самото име на ястието подсказва, че основните необходими продукти са боб и кисело зеле. Освен тях ви трябват мазнина и подправки – червен пипер, пушен червен пипер, който може да пропуснете, но увеличете червения пипер, дафинов лист, джоджен и черен пипер.

Обикновено приготвям ястието със зрял боб, който сама сварявам непосредствено преди това. Кисело зеле с боб може да приготвите и с боб от консерва, ако не разполагате с достатъчно време за накисване и сваряване на сух боб.

За готвене предпочитам да използвам свинска мас, когато е подходящо. В случая свинската мас много добре пасва на ястието, но ако искате да е изцяло постно (веган), използвайте предпочитана от вас растителна мазнина.

Как се приготвя ястието?

Първата стъпка е накисването на боба. Най-добре е да го накиснете в хладка вода за 24 часа. През това време няколко пъти сменете водата. След това го отцедете, измийте и го сложете в студена вода да се вари. След като заври, отново сменете вода и го сварете готовност. Отцедете го от излишната вода и го оставете настрани.

Докато боба се вари, нарежете киселото зеле и лука. Първо задушете лука за кратко в мазнината. След това прибавете подправките и зелето. Разбъркайте и гответе на слаб към умерен огън, докато зелето поомекне достатъчно. Ако е необходимо, може да добавите малко зелев сок и/или вода (в зависимост от солеността на зелето). Не прекалявайте с количеството, освен ако не искате ястието да има повече сос. Ние го харесваме без много сос, затова разчитам само на соковете, които киселото зеле си пуска.

Щом зелето е поомекнало, прибавете боба и разбъркайте добре, за да се смесят. Изсипете ястието в подходяща тава и го запечете за около 15 минути в предварително загрята фурна. Тази стъпка може и да я пропуснете. Въпрос на лични предпочитания.

Кисело зеле с боб

Боб с кисело зеле

Все още няма оценки
Cook Time 2 hrs
за накисване на боба 1 d
Total Time 1 d 2 hrs
Servings 6 порции

Ingredients
  

  • 200 г зрял боб сух
  • 2 кг кисело зеле 1 голяма зелка
  • 1 глава кромид лук
  • 3-4 с.л. свинска мас или друга мазнина
  • 250 мл зелев сок 1 ч.ч.
  • 2 с.л. червен пипер
  • 1/2 с.л. пушен червен пипер
  • 1/2 с.л. джоджен
  • 1 малък дафинов лист

Instructions
 

  • Накиснете боба за 1 нощ в хладка вода. На сутринта го измийте и го сварете до готовност. Отцедете го и го оставете настрани.
  • Нарежете киселото зеле на ситно.
  • Загрейте мазнината и задушете ситно нарязания лук.
  • Прибавете подправките и разбъркайте.
  • Добавете киселото зеле. Добавете половината от зелевия сок и гответе на умерен огън, докато зелето омекне.
  • Щом зелето стане почти готово, прибавете боба. Разбъркайте добре.
  • Прехвърлете ястието в тава и запечете на 170-180 градуса за около 15-тина минути.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Как превърнете ястието от постно в месно?

Рецептата за боб с кисело зеле е много благодатна за различни вариации. Много лесно може да я трансформирате от постна в месна. Както знаете, киселото зеле и боба много добре си подхождат със свинското месо. Може да добавите свински ребра, джолан или дори плешка.

В зависимост от месото, което изберете, следвайте различен подход. Ако изберете ребра или плешка, първо ги запечатайте в загрята свинска мас, а след това добавете зеле. Гответе почти до готовност на месото. След това продължете с останалите стъпки за приготвяне на ястието, които описах по-горе.

Ако изберете да добавите джолан, най-добрият вариант е предварително да го сварите, а след това и да го обезкостите. Накъсайте месото на парчета и го добавете към ястието непосредствено преди да го сложите във фурната, за да се запече.

Рецепти с кисело зеле

Боб с кисело зеле на фурна

Последвайте ме във Facebook, Instagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Пълнени кюфтета с гъби и сметана

Tanya

Мариновани тиквички

Станка Стоянова

Безглутенови палачинки с банан и бадеми

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече