fbpx

Задушен кейл с кладница и червена чушка

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Задушен кейл с кладница и червена чушка

Задушен кейл с кладница и червена чушка

Вижте тези цветове… ярко зелено, наситено червено, неутрално кафяво. Напомнят ви за предстоящите празници, нали?

Макар все повече да мирише на Коледа, коледната работилница за сладки все още не е отворена, но съвсем скоро обещавам да заработи на пълни обороти. До тогава ще ви споделям ей такива солени вкусотийки, като този прекрасно изглеждащ задушен кейл с кладница и червена чушка, защото десертът е десерт, но през останалото време тялото ни има нужда от по-смислена и ценна храна. Храна, която да даде на тялото онези ценни вещества, от които то се нуждае, за да бъдем в най-добрата си форма, да сме пълни с енергия и в добро настроение.

Знам, ще кажете, че парче шоколадова торта може да изтрие всяка сълза… и ще сте прави, но храната не е и не трябва да бъде утеха. Храната е нужда, но и наслада за всички сетива. Затова ви предизвиквам през предстоящите сиви и мрачни зимни дни, а и не само, да напълните чинията си с цвят и красота. За да ви е пъстро в душата и пълноценна храната.

Преди десетина дни, след онази пъстра салата с кейл, дюля и лешници, ми останаха няколко листа кейл. Дълго стояха самотни в хладилника, докато там не се появиха и няколко гъби кладница, с които се опитах да направя плътен безглутенов гъбен сос, но за него друг път ще разкажа, защото все още е в тестов период.

Задушен кейл с кладница и червена чушка

Как да приготвим задушен кейл?

Както често се случва, идеите те връхлитат като вълна. Изборът е твой, яхваш ги или се спотайваш и чакаш да отшумят. Е, избрах първото. Набързо нарязах кейла на ивици, гъбите хвърлих в тигана с една нарязана на ивици червена камба, която също имах останала в хладилника от оборката на градината. Добавих малко чесън, сол и черен пипер… Воала! За по-малко от 5 минути приготвих прекрасна топла, пъстра и пълна с вкус и ценни вещества гарнитура за моите любими кюфтета с праз. Една подсказка, с печено месо също се комбинира чудесно. А колко красиво ще стои на Коледната трапеза…

Макар да изглежда грубоват, кейлът е доста нежен. Не се нуждае от дълга термична обработка, а само леко да го докосне топлината, за да омекне и да придобие прекрасен наситен цвят. Не го гответе прекалено дълго, за да не загубите всички полезни вещества, които съдържа. Те наистина са много и си заслужава кейлът да присъства в менюто ни от време на време.

Къде да открием кейл?

Кейл вече може да откриете по пазарите в големите градове, също така на фермерските пазари и платформите за поръчка от производители. Много български производители вече го отглеждат. Във Варна има на Колхозния пазар, на Фермерския пазар и някои от големите хранителни вериги. Ако не можете да намерите кейл, не се отказвайте от рецептата. Заместете го със спанак, манголд или друг зеленолистен зеленчук. Резултатът ще бъде също толкова добър.

А ако постим?

Тъй като сме в период на пости, ако постите, заместете пречистеното масло (гхи) с предпочитана от вас растителна мазнина и имате прекрасно ястие, което може да допълните с шепа орехи или сварен нахут.

Задушен кейл с кладница и червена чушка

Ето я и рецептата с точните количества и удобен вариант за печат, за да ви е под ръка, когато се налага.

Задушен кейл с кладница и червена чушка

Задушен кейл с кладница и червена чушка

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins
Servings 1

Ingredients
  

  • 3-4 бр листа кейл
  • 50 г кладница (за предпочитане по-малки гъбки)
  • 1 бр червена чушка
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. гхи
  • сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Измийте кейла под течаща вода. Отстранете дръжката и го нарежете на ивици.
  • Почистете семената на чушката и я нарежете на тънки ивици.
  • Почистете гъбите и ако са по-едри, ги нарежете също на ивици.
  • Обелете скилидката чесън и я нарежете на тънки шайби.
  • Сложете пречистеното масло в загрят тиган. Задушете гъбите и чушката за няколко минути.
  • Прибавете чесъна и гответе, докато започне да освобождава аромата си. Нужни са му не повече от 1-2 минути. Внимавайте да не започне да прегаря.
  • Накрая добавете кейла. Разбъркайте и щом започне да променя цвета си, дръпнете тигана от котлона. На кейлът му е необходима буквално минута, за да омекне.
  • Подправете със сол и щипка черен пипер.
  • Поднесете като гарнитура за печено месо, кюфтета или самостоятелно.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Храната трябва да бъде вкусна, да бъде красива, да бъде полезна, но и да не отнема часове в кухнята. Времето прекарано със семейството е по-ценно. Споделете рецептата за задушен кейл с кладница и червена чушка с близки за вас хора, които ценят вкусната и полезна храна. Обещавам да ви бъдат благодарни! И аз ви благодаря!

Още рецепти

Печено паприковано свинско филе

Станка Стоянова

Чиа пудинг с райска ябълка

Станка Стоянова

Яхния от зелен боб с моркови

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече