fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Най-накрая се престраших да опитам тученицата. Полезната тревица, която на село най-безкомпромисно изстръгваме от земята и захвърляме в купчината плевели. Вече ще си я заделям за похапване. Представям си учудените погледи на роднините.
Ако сега научавате, че може да си похапвате без грам притеснение от тази тревица, ето малко полезна информация за ценните й свойства.

23.07.2005
Тученицатата в България се води за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.

Допреди няколко десетилетия този зеленчук се е оценявал по достойнство. Днес обаче е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна. За широкото му използуване в миналото говори фактът, че се е култивирал въпреки изобилието му в диворастящ вид.

Тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези  ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.

Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.

За диабетиците например рецептата е много лесна – режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.

 Източник на информацията: в-к Монитор



Още рецепти за салати с краставица

Салата от краставици и тученица с меден дресинг

Салата от краставици и тученица с меден дресинг

Все още няма оценки
Servings 1

Ingredients
  

  • 1 бр краставица
  • ½ бр глава червен лук
  • 3-4 бр стръка тученица
  • 1-2 бр стръка копър
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. орехи (ситно нарязани)

За дресинга

  • 1 ч.л. мед
  • 2 ч.л. винен оцет
  • 4 ч.л. зехтин
  • щипка хималайска сол

Instructions
 

  • Нарязваме краставицата на големи кубчета, лука на полумесеци, а чесъна на тънки шайби.
  • Поставяме ги в чиния за сервиране.
  • Върху тях поръсваме листенцата на тученицата, копъра, накъсан на едри парчета и орехите. Най-добре е предварително да накиснем орехите за няколко часа.
  • За приготвянето на дресинга, в подходяща купа сипваме меда, прибавяме солта  и оцет.
  • Разбъркваме, докато меда се разтвори
  • Накрая добавяме зехтина.
  • Поливаме салатата с дресинга и поднасяме.
Tried this recipe?Let us know how it was!

За приготвянето на дресинга, в подходяща купа сипваме меда, прибавяме солта  и оцет. Разбъркваме, докато меда се разтвори. Накрая добавяме зехтина.
Поливаме салатата с дресинга и поднасяме.

Още рецепти

Домашна майонеза без яйца

Станка Стоянова

Салата от карфиол с маслини и каперси

Станка Стоянова

Как да избираме и съхраняваме грах

Станка Стоянова

3 коментари

Анонимен юли 31, 2013 at 16:24

Здравейте! Работих с руски специалисти, сред които имаше и арменци. Наричаха тученицата /някъде й казват и тлъстица/ портулак, с "к" накрая. Бяха учудени, че у нас е известна само като плевел. И я приготвяха точно варена, заедно със стъбълцата, естествено младите стебла. Нарязана на ситно,охладена след варенето, полята с много чесън и магданоз /ускус/, магданоз, кориандър и нещо, което те наричаха риган, по-скоро червен босилек. Те си носеха семена, сееха си тук подправките, така че не съм много наясно какво беше. Даже веднъж се пошегуваха с мен, че никога няма да позная от какво е салатата. Правих я 2-3 пъти. Сега вие ми припомнихте за тученицата, тлъстицата, портулака…Поздрави от мен: Ана

Отговор
tillia август 1, 2013 at 05:26

Танче, чудесна салата – свежа, вкусна и здравословна! И аз добавям листенца тученица в салати.
Поздрави и приятен ден!

Отговор
Candy август 1, 2013 at 05:59

Доскоро и аз я познавах като плевел. Странна работа. Това е като глухарчетата:). Напоследък обаче доста се говори за нея. Не съм се престрашила да я опитам, но при теб е доста подканящо. Салатката е много свежа, а и здравословна. Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече