fbpx

От къде да купя безглутенов хляб?

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Нещото, което най-много липсва на голям процент от хората, които по една или друга причина, не консумират продукти съдържащи глутен, е хлябът. Един от най-често задаваните въпроси в различни форуми и групи е „От къде да купя безглутенов хляб?“. Разбираемо е. Хлябът е залегнал в храненето ни и за мнозина е предизвикателство да се лишат от него.

Мен също често ме питате „От къде да купя безглутенов хляб?“. Знаете, че съм почитател на домашно приготвената храна и насърчавам всеки, които има условия и възможност, да приготвя сам храната си. Включително и хляба. За съжаление, не винаги това е възможно. Аз също си купувам безглутенов хляб от време на време. Затова реших, че една статия, в която да събера пекарните, които предлагат безглутенов хляб би била много полезна за всички, които се хранят без глутен.

Още тук държа да отбележа, че тази статия е изцяло с информационна цел. Не получавам никакви облаги от никоя от пекарните, включени в тази статия. Целта ми беше просто да събера на едно място информацията за пекарните в България, които произвеждат безглутенов хляб.

От къде да купя безглутенов хляб?
Снимката е илюстративна.

Как подбрах пекарните?

Направих проучване в интернет и социалните мрежи за малките занаятчийски пекарни в цялата страна. Някои от тези пекарни съм посещавал лично, за други знам от приятели и познати, а трети открих при интернет проучването ми.

Направих списък с около 25 пекарни в цялата страна. Искаше ми се броят на пекарните да е по-голям, но тези успях да открия в интернет пространството. За съжаление някои от тях нямат онлайн присъствие, или ако присъстват, не са активни. Ако знаете пекарна, която произвежда безглутенов хляб, но не я откривате в списъка, пишете ми. Ще се радвам да ми помогнете да допълним списъка.

Влязох в контакт с тях и помолих да ми предоставят информация дали произвеждат безглутенов хляб и какъв е съставът му. Получих отговор от около 90% от пекарните, с които се свързах. За съжаление по-малко от половината от тях произвеждат и предлагат безглутенов хляб. Но пък в някои от пекарните освен безглутенов хляб ще откриете и разнообразие от безглутенови печива, като пици, бисквитки, соленки и други. В пекарните, в които НЕ се предлага хляб, приготвен от безглутенови продукти, ще откриете огромно разнообразие от хлябове и печива приготвени с квас и различни видове пълнозърнесто брашно – ръж, лимец, спелта, пшеница и други.

В тази връзка, искам да уточня, че като автор на тази статия, НЕ нося отговорност за актуалността на информацията, качеството на предлагания хляб, неговата наличност и цена. Във всеки един момент, всяка от пекарните може да вземе решение да промени асортимента и/или състава на предлаганите от нея хлябове. По разбираеми причини, това може да не бъде отразено своевременно в статията. Информацията за състава на всеки от безглутеновите хлябове, поместена в тази статия, ми е предоставена лично от самите пекарни.

За въпроси във връзка с хляба, моля да се обръщате директно към пекарните. Уверявам ви, че собствениците им са много отзивчиви и с радост и удоволствие ще отговорят на всички ваши въпроси.

Важно уточнение

Поради мащаба на пекарните и особеностите на производството, съществува риск от кръстосано замърсяване с глутен. Ако страдате от цьолиакия, най-добре е да консумирате единствено домашно приготвен хляб или такъв, за който сте сигурни, че не е замърсен с глутен.

Къде се продава безглутенов хляб?

Ето кои са пекарните, в които може да откриете хляб приготвен от безглутенови зърнени храни:

София

Пекарна „БезЕта“
гр. София, ул.“Майор Горталов“ 17

Хляб микс от просо, елда, ориз, нахутен квас, сол, зехтин, агар-агар, подправки. По желание към хляба има орехи, ленено семе и други.

Пекарна „Слънце и Луна“
гр. София, ул. „Алабин” 22
гр. София, ул. „ул. „Цар Асен I-ви“ 80Б
гр. София, ул. „6-ти септември“ 39

Свободен хляб – Брашно от елда /около 90%/, Брашно от царевица, Хималайска сол, Квас от безглутенови брашна.

Хляб с Ориз и Царевица – брашно от ориз, брашно от нахут, брашно от царевица, сода за хляб, хималайска сол, квас от безглутенови брашна.

Хлябът на Нена
гр. София, бул. „Братя Бъкстон“ 69 (Търговски комплекс „Рея“)
гр. София, ул. ‘“Черковна“ 38
гр. София, ул. „Райко Алексиев 3“, Пазара на Младост 1

Хляб с брашна от нахут, елда, кафяв ориз, просо и царевица, сода за хляб, сол и вода.

Варна

Пекарна „Златното зрънце“
гр. Варна, ул. „Братя Миладинови“ № 146
гр. Варна, жк Бриз, ул. „Василаки Пападопулу“ 55

Нахутен хляб със семена – брашно от нахут 14%, оризово брашно , закваска(брашно от нахут, вода), БИО нишесте от тапиока, брашно от елда, био кокосово масло, семена в променливо сътношение 12%(ленено семе, чиа, слънчогледово семе), сол.

Пловдив

Дон Батон
гр. Пловдив, ул. „Ангел Кънчев“ 10 (зад Четвъртък пазара)

Хляб приготвен от пълнозърнесто брашно от нахут, закваска от грах, пълнозърнесто брашно от елда, пълнозърнесто ленено брашно,пълнозърнесто брашно от царевица, пълнозърнесто брашно от ориз, розова хималайска сол.

ХлябЪ
гр. Пловдив, бул. „Коматевско шосе“ 71К

Хляб приготвен от пълнозърнесто оризово брашно, пълнозърнесто царевично брашно, маени дрожди, семена.

Бургас

Тезгях
гр. Бургас, ул. „Фердинандова“ 73
гр. Бургас, ул. „Стефан Стамболов“ 13

Хляб приготвен от пълнозърнесто брашно от ориз, пълнозърнесто брашно от нахут и оризов квас. Брашната са смлени в каменна мелница.


Последвайте ме във Facebook, Instagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Крем супа от тиквички и аспержи

Станка Стоянова

8 рецепти за коледни сладки без глутен

Станка Стоянова

Печен паламуд с бяло вино и девесил

Tanya

1 коментар

Юлияна април 10, 2021 at 13:57

Винаги много полезна, подробна и достовера информация!
Благодаря❤❤❤!

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече