fbpx

6 рецепти с риба за необичащи шаран

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

 

6 рецепти с риба за необичащи шаран

Никулден е сред най-почитаните православни празници у нас. По традиция на празничната маса се поднасят рибни ястия.  Макар да е време на пости, на този ден е позволено да се яде риба. На Никулден най-често се приготвя пълнен шаран с орехи или ориз. Вижте моят вариант на котлет от шаран с лук и орехи.

Без значение дали имате или не именик, рибар, моряк или банкер у дома… Традициите са традиции именно те са ни помогнали да се съхраним като народ, затова продължаваме да ги спазваме и почитаме. Затова и на Никулден почти няма българска трапеза, на която да не присъства рибно ястие.

Обичате ли шаран? Не всички обаче харесват шарана, заради блатния вкус на неговото месо и големият брой дребни костици. Ако и вие сте сред онези, които не го харесват, вероятно всяка година щом наближи празника изпадате в тих ужас какво рибно ястие да приготвите. Днес ще ви дам 4 бързи идеи за рибни ястия, в които шаранът не е главен действащ герой.

Как да познаем дали рибата е прясна?

Често се случва да ни пробутват застояла риба или замразена и след това размразена риба като прясна. Колко е долнопробна тази практика дори не искам да коментирам. Затова ето как да познаем дали една риба е прясна.

  • Очите на рибата трябва да са изпъкнали, бистри и лъскави. Ако очите са започнали да хлътват и са мътни, по-добре подминете и изберете друга риба.
  • Люспите на прясната риба се отделят трудно. Люспите предпазват рибата от суровата водна среда. Люспите на прясната риба са лъскави и стегнати. Ако люспите на рибата се отделят много лесно, дори при лек натиск с пръст, не я купувайте. Това е сигурен белег, че рибата е уловена поне преди няколко дни и не е прясна.
  • Обърнете внимание на опашката и перките на рибата. Те трябва да изглеждат добре, да са „влажни“ и непокътнати. Разкъсаните и раздрани перки, както и тези, които са започнали да изсъхват, говорят за неправилно съхранявана или остаряла риба.
  • Прясната риба няма миризма. Ако усетите неприятна миризма, рибата е започнала да се разваля.
  • Натиснато с пръст месото на прясната риба веднага възвръща формата си. Ако след натиск, месото на рибата не възвърне формата ти, това е белег, че то е започнало да омеква и рибата е престояла дълго на рибния щанд.
  • Кожата на прясната риба трябва да бъде студена на допир, влажна и хлъзгава, но не лепкава.
  • Погледнете цвета на хрилете на рибата. Макар всяка риба има различен цвят на хрилете и обърнете им внимание. Хрилете на прясната риба са ярко червени. С напредване на времето цветът им започва да губи своята яркост и да потъмняват и станават тъмнокафяви, дори черни на цвят.
  • Рибата трябва да изглежда лъска, с лек металически оттенък. Ако забележите по рибата странни петна с кафяв, жълт цвят или тя е изгубила лъскавината си, това е сигурен белег, че е стара.

Какво да приготвим за Никулден?

Предпочитам рецепти с риба, които се приготвят много бързо и не изискват сериозна предварителна подготовка. Харесвам както морска риба, така и сладководна. Обикновено избирам прясна, охладена риба. Замразената риба винаги ми е последен избор. Подправките, които използвам са различни – в зависимост от вкуса, който искам да постигна или според това, с какви разполагам в момента.

Подходящи подправки за риба са девесил, копър, мащерка, магданоз, риган, розмарин, дафинов лист, черен пипер.

За да сглобите перфектното празнично ястие, изберете подходяща за сезона гарнитура като пюре от кореноплодни, например моркови или целина, печени сладки картофи, задушени броколи.

Ето ги и моите 6 любими рецепти с риба, които най-често приготвям у дома.

Филе от лаврак с бадемова коричка

Печено филе от лаврак

Скумрия в хартия с девесил, чесън и целина

Скумрия в хартия с девисил, чесън и целина

По същия начин може да изпечете пъстърва, лаврак, ципура. Може да замените девесила с копър, мащерка или друга ароматна подправка. Бързо, лесно и без да се носи аромат на печена риба из цялата кухня.

Печен паламуд с бяло вино и девисил

Печен паламуд с бяло вино и девесил

За съжаление тази година уловът на паламуд е много слаб, почти нищожен. Ако все пак успеете да намерите хубав паламуд, непременно го опитайте печен по този начин. По подобен начин може да приготвите други по-тлъсти и едри риби.

Скумрия с лук и домати 

Скумрия печена на фурна с лук и домати е моята рецепта фаворит. Толкова ми е вкусно и любимо това ястие. Баба ми, чието име нося, го готви божествено и тази рецепта ми е от нея. Това ще бъде и моят избор за Никулден.

Сьомгова пъстърва на фурна

Сьомгова пъстърва на фурна

Тук също имате възможност да предпочетете друг вид риба – пъстърва, лаврак, ципура и други бели риби са изключително подходящи, а сосът от печенето е чудесен. Добавете няколко лъжички гремолата от магданоз и рукола, когато сервирате рибата и ще имате едно прекрасно празнично ястие.

Салата с пушена скумрия и картофи

Салата с пушена скумрия, картофи и каперси

Още рецепти

Варена царевица в Instant Pot и традиционен метод

Станка Стоянова

Майонеза от авокадо

Станка Стоянова

Шоколадов мус с авокадо

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече