fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Сочни пилешки филенца в хрупкава панировка от царевичен грис и подправки. Изключително лесни за приготвяне. Можете да ги приготвите на фурна или в еър фрайер.


Тези пилешки филенца са сочни отвътре и с хрупкава коричка отвън. Сервирайте ги със свежа сезонна салата и подходящ сос. А какво ще кажете да ги допълните с хрупкави пръчици от тиквички? Може да ги нарежете на ивици и да ги добавите към салата или паста. Има много начини да им се насладите.

Хрупкави пилешки филенца на фурна и в еър фрайер
Чиния COSMOS BLACK, прибори NOVECENTO PINK GOLD от malltohome.bg

Какви продукти са необходими

Пилешко месо – Макар да ги наричам филенца, предпочитам да използвам месото от бутчето, защото е много по-сочно и вкусно. Разбира се, може да използвате пилешко филе или бон филе. Когато използвате месо от пилешкото бутче почистете добре всички жили и излишната мазнина.

Яйце – Действа като лепило между месото и панировката.

Царевичен грис – Тайната на хрупкавата панировка на тези пилешки филенца е именно царевичния грис. След запичане той става неустоимо хрупкав.

Пушен червен пипер – Придава цвят и лек опушен вкус на филенцата. Ако не ви се намира пушен, използвайте сладък или пък лют червен пипер, за да им придадете пикантен вкус.

Риган – Пилешкото много си подхожда с риган. Други подходящи подправки са мащерка, розмарин, салвия. Тъй като розмаринът има много силен аромат, използвайте по-малко количество.

Чесън на прах – Добавя по-дълбок вкус. Може да използвате и лук на прах.

Пилешки филенца в еър фрайер
Instant Vortex Plus Air Fryer

Как да приготвим хрупкави пилешки филенца в еър фрайер (air fryer)

Приготвянето на пилешки филенца в еър фрайер (моят е Instant Vortex Plus) е много лесно. Потопете филенцата първо в разбитото яйце, след това в хрупкавата панировка. Настройте фрайера на 196 градуса и 7 минути. След като загрее, подредете пилешкото в кошницата за печене. Оставете разстояние между парчетата, за да може въздухът да циркулира свободно между тях.

Как да приготвим хрупкави пилешки филенца на фурна

Тези филенца може да изпечете и във фурната. Загрейте фурната на 190 градуса в режим с вентилатор. Подредете панираните филенца върху решетката на фурната. За всеки случай сложете под нея плитка тава, която да обира падналите от панировката трохи и сокове от месото. Печете пилешките филенца 12-15 минути.

Посоченото време за изпичане е ориентировъчно. В зависимост от размера на парчетата месо, нужното време може да бъде по-кратко или по-дълго. Винаги проверявайте за готовност с термометър за месо или като разрежете едно от филенцата.

Хрупкави пилешки филенца на фурна с млечен сос

Как да съхраним пилешките филенца

Най-добре е филенцата да се хапват, докато са още топли. Ако случайно ви останат, сложете ги в кутия и ги приберете в хладилника. Може и да ги замразите. След това само ги притоплете за няколко минути в еър фрайера или фурната.

Допълнителни насоки

Други рецепти с пилешко

Хрупкави пилешки филенца на фурна и в еър фрайер

Хрупкави пилешки филенца

Хрупкави пилешки филенца със сочна сърцевина в панировка от царевичен грис и ароматни подправки. Може да ги изпечете на фурна или в еър фрайер.
5 от 1 оценка
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins
Тип ястие Основни ястия
Servings 4 порции

Equipment

  • Instant Vortex Plus или друг air fryer или фурна
  • 2 купи
  • 1 вилица или бъркалка за яйца
  • 1 мерителна лъжица

Ingredients
  

  • 800 г пилешко месо филе, бонфиле или обезкостен бут
  • сол

За панировката

  • 1 яйце размер L
  • 150 г царевичен грис
  • 1 ½ ч.л. пушен червен пипер или обикновен
  • 1 ½ ч.л. риган
  • ¾ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. мащерка
  • ½ ч.л. сол
  • ч.л. черен пипер

Instructions
 

  • Нарежете пилешкото месо на парчета с ширина около 3-4 см. Дебелината е добре да бъде около 1,5 см. Ако са по-дебели, увеличете времето за печене. Внимателно почистете жилите, ако използвате месо от бутчето.
  • Овкусете месото със сол. По желание може да добавите и друг подправки.
  • Разбийте добре яйцето в една от купите. В другата смесете всички съставки за хрупкавата панировка и ги разбъркайте добре.
  • Потопете всяко парче месо първо в яйцето, а след това в царевичната панировка.

Приготвяне във фурна

  • Преди да панирате пилешките филенца включете фурната да загрява на 190 градуса в режим с вентилатор.
  • Подредете панираните филенца върху решетката на фурната. Под нея сложете тава, за да предпазите дъното на фурната от трохи и/или сокове от месото. Може да изпечете филенцата и върху хартия за печене, но ще трябва да ги обърнете веднъж.
  • Печете за около 12-15 минути в зависимост от размера на пилешките филета. Препоръчвам да разрежете едно от тях, за да прецените дали са добре изпечени.

Приготвяне в air fryer / еър фрайер / Instant Vortex Plus

  • Включете Instant Vortex Plus в режим Air Fry. Настройте го на 7 минути време за готвене и 196° С. В зависимост от размера на пилешките филенца, може да се наложи да коригирате времето за печене с 1-2 минути.
  • След като уреда загрее, подредете няколко пилешки филенца на разстояние едно от друго, за да може въздуха свободно да циркулира между тях. Изпечете до готовност. Не е необходимо да обръщате филенцата, но може да го направите при звуковия сигнал, ако желаете.
  • Повторете, докато изпечете всички филенца. Това количество обикновено се изпича на 3 пъти.
Ключова дума Instant Pot, Без глутен, Без млечни
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за хрупкави пилешки филенца? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Солени мъфини с филе, сушени домати и спанак

Станка Стоянова

Песто от левурда (див чесън)

Станка Стоянова

Табуле с киноа

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече