fbpx

Ревю: Съдомиялна за вграждане Bosch

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Съдомиялната е страхотна инвестиция за нас и за околната среда. Освен, че ни спестява време и ни отменя в миенето на съдове на ръка. Тя отдавна не е лукс или глезотия, а полезен уред за всяко домакинство.

Съдомиялна за вграждане Bosch

Как да изберем съдомиялна

Преди да пристъпим към избор на съдомиялна машина, е нужно да си отговорим на няколко въпроса.

  • Размер на уреда – Стандартно съдомиялните се предлагат в два размера – 45 см или 60 см. Използвала съм уред и в двата размера. Ако разполагате с място, препоръчвам да изберете съдомиялна с ширина 60 см. Събира много повече съдове и има достатъчно място за тави и тенджери.
  • Капацитет – Капацитетът на съдомиялната машина се измерва според броя комплекти за хранене, които могат да бъдат измити при един цикъл.
  • Тип – Съдомиялните машини са три типа – свободно стояща, вградена или настолна съдомиялна за поставяне върху плот. Кой от тях ще предпочетете е въпрос на личен избор. Вградената съдомиялна е добър избор, ако искате кухнята ви да има унифициран външен вид.
  • Цикли на миене (Програми) – Съвременните уреди често са снабдени с безброй функции, които несъмнено се отразяват на цената им. Съсредоточете се върху тези функции, които са важни за вас и бихте използвали. Това, което отличава програмите една от друга е продължителността, температурата на водата, налягането на водата и количеството използвана вода. По-големият набор програми, с които разполага една съдомиялна, не е гаранция за по-високо качество на уреда. Избирайте качество пред количество. Добрата съдомиялна трябва да разполага с програма за бързо измиване, отложен старт и програма за изплакване;
  • Кошници – В зависимост от типа и модела на съдомиялната, тя може да бъде оборудвана с една, две или три кошници. Третата кошница, наричана още чекмедже, обикновено е предназначена за прибори.
  • Отделение за прибори – отделението на прибори може да бъде подвижна малка кошничка, която се поставя в долната кошница или цяло чекмедже.
  • Ниво на шум – тъй като съдомиялната обикновено стои в кухнята, нивата на шум в работен режим не са фактор, който да пренебрегнем с лека ръка. Ако уредът е по-шумен, може да ви създава дискомфорт. Винаги поглеждайте техническата характеристика на уреда. Добре е да се спрете на модел с ниво на шум под 45dB.
  • Бюджет – на пазара има уреди за всеки джоб. Важно е да сме наясно каква сума можем да заделим и с какво бихме направили комромис, ако се наложи.

Дизайнът, размерът и издръжливостта на уреда са без значение, ако не се справя добре с основната си функция – да измива съдовете. Затова след щателно проучване се спряхме на съдомиялна Bosch.

Защо да избрахме съдомиялна за вграждане Bosch

При избора на на съдомиялна за нас беше важно да е с размер 60 см, защото готвя много и вкъщи винаги има купища мръсни съдове. Предишната ни беше 45 см и ни бе крайно недостатъчна. Обикновено тавите и тенджерите миехме на ръка.

Избрахме съдомиялна за пълно вграждане от 6-та серия на Bosch, с капацитет 14 комплекта, разход на вода ~10 литра и ниски нива на шум при работа. Кухнята, трапезарията и хола са в общо помещение, и затова едно от водещите ми изисквания беше уредът да работи максимално тихо.

Има 8 програми, програма за почистване на уреда, 3 специални функции и възможност за избор измежду 6 температури на измиване. Оборудвана е с две пръскащи рамена – по едно за всяка от кошниците, което осигурява много добро измиване на всички съдове.

Препаратът за измиване се поставя в специално отделение на вратата на съдомиялната. След включване на уреда, препаратът автоматично се „прехвърля“ в специална ниша, разположена в предната част на горната кошница на съдомиялната. Там той се разтваря напълно. Използвам таблетки и никога не са оставали неразтворени.

Съдомиялна за вграждане Bosch

Програми

Уредът има 8 програми – интензивна 70°C, автоматична (Auto) 45-65°C, eco 50°C, тиха 50°C, кратка 60°C, стъкло 40°C, бъpзa 45°C и предварително измиване.

Най-често използваме автоматичната програма, защото тя сама регулира температурата на водата и времето за изплакване според нивото на замърсяване на съдовете и обема на зареждане. По този начин се използва само толкова вода, колкото е необходимо.

За по-замърсени съдове, тенджери и тигани активирам опцията Intenzive Zone. Тя може да се активира към почти всяка от заложените програми. Осигурява повече налягане при впръскване на водата и максималната температура на програмата се поддържа по-дълго време. По този начин силно замърсените съдове, разположени в тази кошница, се почистват оптимално.

Ако имате бебе у дома, може да се включи опцията HygienePlus. Приложима е към повечето програми. По време на изплакването се поддържа температура до 70°C за около 10 минути, което гарантира максимална хигиена.

Кошници

Повечето модели на Bosch, както и този, който избрахме, са оборудвани с три кошници – две основни и едно издърпващо се чекмедже.

Горната кошница е предназначена за малки чинии, порцеланови и стъклени чаши и друга посуда с малък размер. Височината на кошницата може лесно да се регулира с до 5 см, дори когато е заредена. Това ми е много удобно в случаите, когато се налага да поставя по-високи чаши или съдове. Освен това е оборудвана и с два допълнителни рафта, които се прибират и изваждат при необходимост. Често ги използвам за поставяне на малки чашки, например за кафе, или по-плитки купички.

В долната кошница подреждам чинии и съдове за готвене – тенджери, тигани, тави. И двете кошници са снабдени с подвижни щифтове, които могат да се отварят при необходимост от стабилно разполагане на чинии. Обикновено неподвижните съдове са ми достатъчни и побират всички чинии, затова подвижните ги държа прибрани и използваме тази част от кошницата за тенджери, купи и други големи съдове. Подвижните ги вдигам, когато сме имали гости и има по-голям брой мръсни чинии.

Издърпващото се чекмедже е подходящо за поставяне на прибори или малки съдове. Много по-удобно ми е в сравнение с кошницата за прибори. Побира много повече прибори, по-лесно се вадят и поставят самите прибори, а освен това в него може да се сложат още капачки на буркани, белачка за зеленчуци, бъркалки, черпаци и други. Чекмеджето освобождава допълнително място в другите две кошници и по този начин в тях може да се разполагат повече на брой или по-големи съдове.

Съдомиялна за вграждане Bosch

Time Light функция

Едно от любимите ми удобства. С предишната ни съдомиялна никога не знаех кога е приключила работа и за да разбера се налагаше да отварям вратата на уреда. Благодарение на Time Light функцията нямам подобни неудобства със съдомиялната на Bosch. Информацията за това кой е текущият етап от програмата и колко време остава до приключване на работата се прожектира върху пода. Освен това има и звукова сигнализация.

Aqua Stop

Съдомиялната е оборудвана със защита против протичане. Ако датчикът засече теч, уредът автоматично спира работа и изпомпва водата. Тази защита е изключително важна за мен, защото е неприятно да се събудиш с наводнена кухня. Бих се лишила от други функции, но не и от тази.

Защита от деца

Уредът предлага възможност механично да се блокира вратата, за да се защити от деца. С малко дете у дома подобна защита е чудесно решение. Блокировката затруднява отварянето на вратата на уреда, съответно ограничава и достъпа до таблото за управление.

Програма за защита на стъклото

Съдомиялната разполага със специална технология за защита на стъклото. Уредът постоянно регулира степента на твърдост на водата, за да предпази деликатните стъклени съдове от корозионното действие на „меката“ вода. Вече не ме е страх да мия в съдомиялната любимите ми тънкостенни чаши.

Сензор за натоварване

Сензорът за натоварване спестява вода и енергия, когато уредът не е зареден до пълния си капацитет. Чрез въртящ се сензор за скоростта се определя нивото на водата в уреда. Когато в съдомиялната има повече съдове, за накисването им е нужно по-голямо количество вода и нивото на водата в уреда пада. Когато сензорът засече такава ситуация, той подава сигнал да се добави още вода.

Aqua Sensor

Друга приятна „глезотийка“ е т.нар. Aqua Sensor, който посредством светлинни лъчи управлява изплакването на съдовете и по този начин регулира използваното количество вода в зависимост от типа и степента на замърсяване. Той измерва помътняването на водата за миене и преценява дали да я изпомпа и да я замени с чиста.

Отложен старт

Както повечето съвременни уреди и тази съдомиялна има функция за отложен старт. Може да се настрои от 1 до 24 часа. Сравнително рядко я ползвам, но я споменавам, защото знам, че за мнозина е важна.

Сушене със зеолит

Не мога да не спомена, че след измиване съдовете са много добре подсушени. Това се дължи и на иновативната система за сушене със зеолит. Съдомиялната е оборудвана с контейнер със зеолит. Това е естествен минерал. Характерно за него е, че акумулира влага и топлоенергия и след това ги отдава отново. Благодарение на свойствата му, се пести електроенергия при сушенето му.

Съдомиялна за вграждане Bosch

Подобни статии

Хареса ли ви тази публикация

Хареса ли ви тази статия? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.


*Публикацията е в партньорство с Bosch Bulgaria. Всички уреди са закупени с лични средства и се използват активно в домакинството ми от 2018 година.

Още рецепти

Ферментирали зеленчуци

Станка Стоянова

Мисия здравословно хранене за цялото семейство

Станка Стоянова

Автоимунен палео протокол (АИП)

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече