fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Пристрастяващо вкусни мариновани репички, които можете да използвате за гарниране на сандвичи, бургери, салати, печено месо. Приготвят се много бързо и могат да издържат седмици в хладилника.


Репичките са прекрасен пролетен зеленчук. Свикнали сме да го консумираме суров и най-често го добавяме към зелената салата, но всъщност с него можем да приготвим още много вкусотии.

Знаете ли, че репичките могат да се пекат? Опитвали ли сте? Много са приятни на вкус. Могат също така да бъдат ферментирани (повече за ферментиране на зеленчуци прочетете в статията) или мариновани. Ферментирам репички от години, обикновено през пролетта, когато няма други подходящи за целта зеленчуци, но маринованите репички открих преди няколко седмици.

мариновани репички рецепта

Влюбена съм във вкуса им. Свежи, приятно кисели с пикантни нотки. Буквално са пристрастяващо вкусни и не мога да спра да ги ям. Дори да не сте почитател на репичките, дайте им шанс. Мариноването променя вкуса им и характерната им лека горчивина се изгубва. Репичките поемат много добре вкусовете на маринатата и придобиват сладко-кисел-солен вкус.

Какви продукти са необходими

Репички – За бурканче от 300 мл ви е необходима голяма връзка от десетина репички с диаметър, колкото монета от 50 стотинки. Ако репичките са по-дребни, предвидете по-голямо количество. Репичките трябва да се нарежат много тънко. Шайбите трябва да са с дебелина около 2 мм. Може и по-тънки. Колкото по-тънки са резените репички, толкова по-бързо ще поемат вкусовете и ароматите от маринатата.

Режа ги на ръка с остър нож, но може да използвате мандолина или кухненски робот.

Оцет – Използвам домашен ябълков оцет, но и винен ще свърши работа. Тъй като различните оцети са с различна киселинност, това може да окаже влияние на вкуса. След първото приготвяне ще усетите дали има нужда да промените количествата, за да отговарят на вашия вкус.

Вода – Първоначално използвах вода и оцет в съотношение 1:1, но ми бяха по-кисели и след няколко опита започнах да добавям по-голямо количество вода в маринатата.

Мед – Няма как да приготвите сладко-кисела марината без добавяне на подсладител. Тествала съм рецептата само с мед, но кленов сироп, агаве, дори кафява захар, също биха били подходящи в случая.

Подправки – За допълнителен вкус добавете семена синап (препоръчвам микс от жълт и черен синап), семена черен пипер, стрък копър и скилидка чесън. Може да дообогатите вкуса и с тънък резен червен лук.

Това са базовите продукти за приготвяне на бърза туршия от репички. Можете да я дообогатите като прибавите други подправки и продукти. Опитайте да добавите семена кориандър или дафинов лист. Не прекалявайте с черния пипер, защото колкото повече престояват репичките, толкова по-отчетливо се долавя вкуса му.

Как да мариноваме репичките

Нарязаните репички поставете в подходящ буркан. На дъното сложете стрък копър и резените чесън. Смесете водата, оцета, синапените семена, зърната черен пипер и солта. Кипнете сместа и след като я отместите прибавете меда. Разбъркайте и с горещата марината залейте репичките. Оставете ги да престоят около час на плота, след което ги прехвърлете в хладилника.

След няколко часа репичките ще променят цвета си. Розовата пигментация на кората им ще оцвети маринатата. Сърцевината ще се оцвети в бледорозово

Сандвичи с мариновани репички и авокадо

За какво да използваме маринованите репички?

Вероятно вече се чудите за какво и как да използвате маринованите репички. Можете да ги добавите към всяко ястие, което бихте гарнирали и с маринован лук. Ето някои идеи за приложението им:

  • Консумирайте ги самостоятелно, като предястие или салата;
  • Използвайте ги за гарниране на сандвичи;
  • Добавете ги към тако или бургери;
  • Прибавете ги към любимата ви салата.

Колко време издържат

Съхранявайте буркана с бързата туршия от репички в хладилника. Там тя може да издържи 3-4 седмици. Имайте предвид, че колкото повече престояват, толкова по-пикантни стават, и вкусовете на подправките са по-интензивни.

мариновани репички пролетна рецепта

Други рецепти за мариновани храни

мариновани репички пролетна рецепта

Мариновани репички

Пристрастяващо вкусни мариновани репички, които можете да използвате за гарниране на сандвичи, бургери, салати, печено месо. Приготвят се много бързо и могат да издържат седмици в хладилника.
5 от 1 оценка
Prep Time 10 mins
Време за престой в хладилника 12 hrs
Total Time 12 hrs 10 mins

Ingredients
  

  • 1 връзка репички
  • 100 мл вода
  • 1 с.л. мед
  • 60 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. семена синап жълт и черен
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък копър
  • 1/2 ч.л. сол

Instructions
 

  • Измийте и почистете репичките. 
  • Нарежете ги на тънки шайби. Дебелината трябва да е около 2мм. Ако ви е трудно да ги нарежете толкова тънко на ръка, използвайте мандолина или кухненски робот.
  • Поставете копъра и нарязаната на филийки скилидка чесън на дъното на подходящ буркан (с вместимост около 300мл е подходящ за това количество продукти). 
  • В огнеоупорен съд сложете водата, оцета, солта и синапеното семе. Загрейте ги и щом сместа кипне, отдръпнете съда от котлона.
  • Прибавете меда и разбъркайте.
  • Залейте репичките с горещата марината. 
  • Затворете буркана с капачка и го оставете на плота за около час, докато се охлади. След това го приберете в хладилника.
  • Репичките са готови за консумация след около 8-12 часа. Колкото повече престояват, толкова по-пикантни стават.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за безглутенов шоколадов тарт? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Песто от левурда, спанак и магданоз

Станка Стоянова

Хапки с пушена сьомга и заквасена сметана

Tanya

Средиземноморска салата с нахут

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече