fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Аспержите на скара изненадват сетивата с богат и наситен вкус и опушен аромат. Поднесете грилованите аспержи самостоятелно или като гарнитура към печено месо или риба.


Как да приготвим гриловани аспержи

Сезонът на аспержите започва в края на март и продължава до юни. Те са едни от първите пролетни зеленчуци. Много хора смятат аспержите за екзотична храна, но те са познати у нас отдавна. Малко известен факт е, че в началото на миналия век страната ни е била най-големият износител на аспержи в Европа. След като са обявени за буржоазна храна от тогавашната власт, отглеждането и потреблението им замират.

През последните години обаче аспержите все по-често присъстват на трапезата ни. Ще ги откриете както на фермерските пазари, така и в големите вериги. Много лесно можете да ги отглеждате и в градината. Единственото условие е да изчакате 2-3 години, за да започнат да дават реколта.

Аспержите имат много деликатен вкус. Могат да се консумират сурови в салати, или да се обработват термично. Могат да се бланшират, варят, пекат, сотират, гриловат или приготвят на пара. Както и да ги приготвите няма да сгрешите. Разнообразието от рецепти с тях е огромно.

Рецепти с аспержи

Днес ще ви споделя поредната бърза и много лесна рецепта, която обаче ще ви изненада с експлозия от вкусове.

Как да приготвим аспержи на скара

Грилованите аспержи се приготвят изключително лесно и бързо. Почиствате аспержите. Загрявате грила. Видът му не е от значение. Може да е барбекю на дървени въглища, електрическа скара, грил тиган или газово барбекю. Изпичате ги, овкусявате ги със сол, черен пипер, зехтин и лимонов сок, и са готови буквално за 5 минути.

Как да приготвим аспержи на грил

Грилованите аспержи може да предложим самостоятелно като предястие или като гарнитура към основното ястие. Няколко ястия, които си подхождат с гриловани аспержи:

Рецепта за аспержи на скара с лимонов дресинг
Рецепта за аспержи на скара с лимонов дресинг

Аспержи на скара с лимон и зехтин

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 3 mins
Total Time 8 mins
Servings 4 порции

Ingredients
  

  • 1 връзка аспержи
  • студено пресован зехтин
  • лимонов сок
  • сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Загрейте грила/скарата.
  • Подберете аспержи с приблизително еднаква дебелина, за да се изпекат едновременно. Прекалено тънките аспержи не са подходящи за гриловане. Измийте ги и ги подсушете. Отстранете твърдите краища. Хванете свещта (аспержата) с две ръце в двата края и я огънете. Тя ще се пречупи там, където започва да се втвърдява. Твърдите части може да запазите, да ги обелите и да ги използвате за супа.
  • Подредете аспержите върху грила. Ако използвате газово барбекю или барбекю на дървени въглища, разположете аспержите така че върховете им да не са изложени на директен огън.Изпечете за няколко минути, докато аспержите омекнат. Периодично ги въртете, за да може от всички страни да получат апетитен загар. Времето за печене на аспержите зависи от дебелината им. Обикновено около 2-3 минути са напълно достатъчни.
  • Докато са още топли, овкусете грилованите аспержи със сол на вкус, щипка черен пипер, прясно изстискан лимонов сок и тънка струйка зехтин.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за гриловани аспержи? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook. Заповядайте и във Facebook групите Вкусът на сезоните и Полезните уреди вкъщи.

Още рецепти

Кокосова панакота с нар

Станка Стоянова

Телешки кюфтета с праз на фурна

Tanya

Свински джолан с кисело зеле в гювеч

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече