fbpx

Планиране на седмично меню

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Планиране на седмично меню – дали е висш пилотаж или умения, което всеки може да изгради? В тази статия ще ви споделя в няколко стъпки как да си съставяте седмично меню за хранене, което работи за вас и вашето семейство.

Готовите решения, макар и на пръв поглед полезни и улесняващи ежедневието, не всеки път са точно това, от което се нуждаете. Готовите менюта обикновено се съобразени с нечии други хранителни навици и предпочитания. Те са чудесен източник на вдъхновение.

седмично семейно меню

Кога започнах да планирам седмично меню?

През 2016 година, заедно със съпруга ми, решихме за няколко месеца да направим т.нар. елиминационна диета. Вече съм ви разказвала за нея и причините да си в моята история. Това беше коренно различен начин на хранене за нас. Някои от основните групи храни изведнъж се оказаха извън менюто ни. Освен това и двамата ходехме на работа. По това време работното ми време беше от 10 до 19, шест дни в седмицата.

Бяхме изправени пред сериозно предизвикателство. Трябваше да имаме ясен план какво ще ядем всеки ден от седмицата. Без план имахме два варианта – да стоим гладни или да нарушим режима. Затова се принудих да правя меню за всяка седмица. Два пъти седмично отделях по няколко часа, за да приготвя ястията от менюто. Това ни даде спокойствие и свали излишното напрежение, което пораждаше въпроса „Какво ще ядем?“.

След режима, продължих всяка седмица да съставям менюта, защото се бяха превърнали в рутина Разбира се, имало е седмици, в които съм пропускала да правя такива. Понякога от мързел, понякога поради други причини. В тези седмици осъзнах в каква степен едно меню може да облекчи ежедневието на една средностатистическа жена.

7 стъпки, които ще ви помогнат да съставите седмично меню, което работи за вас

На базата на моя опит, съставих 7 стъпков план, който да следвате, за да изготвите седмично меню, което работи за вас и вашите нужни. Лесно е, просто е, само следвайте няколко основни правила.

Заделете си време за планиране на меню

Няма какво да се лъжем. Седмичното меню спестява време, но планирането му отнема време. Обикновено около 30-60 минути. Зависи от човека. Тези, да кажем 60 минути, ви спестяват поне още 3х60 минути през седмицата, в които мозъкът ви е ангажиран със задачата да измисли какво да сготвите за вечеря (в най-добрия случай). В най-лошия, си задавате този въпрос и за закуска и обяд.

Изберете ден от седмицата вместете в дневния си график поне половин час за планиране на менюто за предстоящата седмица. Ако обикновено пазарувате в събота, най-добре е да съставите менюто в петък. Така ще знаете какви продукти е нужно да закупите.

Планирането е работа в екип

Ако съставяте меню само за себе си, е лесно. Ако менюто е семейно, споделете с тях плановете си за ястията, които предвиждате да включите в менюто. В никакъв случай не пропускайте да ги включите в планирането му, защото рискувате да се провалите. Попитайте ги какво им се хапва. Така менюто ще бъде съобразено с предпочитанията на всички, а и вие ще бъдете облекчени в измислянето на ястия. Ще си спестите също така намръщените физиономии за вечеря и реплики от типа на „Аз това не го ям“.

Съобразете менюто с вашия график

Всеки от нас има различен ритъм на живот. Важно е да съобразите менюто с вашия график по два параграфа – времето, с което обичайно разполагате за готвене, и извънредните ангажименти за предстоящата седмица.

Ако работите до късно или работното ви място е далеч от дома ви, най-вероятно вечер не разполагате с много време за готвене. Освен това, едва ли след дългия и напрегнат работен ден, това е мечтаното от вас занимание. В такъв случай предвидете 2 или 3 дни от седмицата, в които да сготвите за няколко дни напред.

Някои хора обичат да консумират само прясна, току що сготвена храна. В този случай ежедневното готвене е неизбежно. Обичайно ястията включени в менюто, трябва да са по-лесни и да се приготвят в рамките на 30-тина минути, заедно с подготовката на продуктите.

Проверете календара си за предстоящи събития, като срещи с приятели навън, рождени дни и други. Нанесете първо тях в менюто. Така ще знаете, че за тези дни не е нужно да се притеснявате какво ще сготвите. Ако семейството ви е по-голямо, не забравяйте да ги попитате и за техните планове.

Проверете с какви продукти разполагате

Преди да започнете същинското планиране и нанасяне на ястия в календара е много важно да знаете с какви продукти разполагате вкъщи. Проверете хладилника, фризера, шкафовете. Може да си водите и списъци с наличните продукти. Въпрос на личен избор и удобство.

Наличните продукти са първата отправна точка при обмисляне ястията, които да влючите във вашето меню. Използвайки наличните продукти ще спестите пари и ще редуцирате разхищението на храна. Още начини за пестене на средства ще откриете в статията Как да оптимизираме разходите за храна.

Планирайте „остатъците“

Важно е да запомните, че не е нужно да готвите нова храна за всяко хранене от деня. Една от целите на планирането на седмично меню е да сте подготвени за седмицата, а НЕ да готвите всеки ден. Обикновено планирам нашето меню така, че едно ястие да бъде за две хранения. Например вечеря за понеделник и обяд за вторник.

Независимо колко старателно и точно планираме менюто, почти винаги се случва да остане от някое ястие. Затова е добре да си предвидите и едно или две хранения, в които да изядете останалата ви храна. Кога ще си планирате хранения тип „изяж остатъците“ зависи изцяло от ритъма ви на готвене и вашето ежедневие.

Първоначално е добре да планирате едно две такива хранения през седмицата, например в сряда вечер и неделя на обяд. След като добиете достатъчно опит в планирането, ще можете по-лесно и точно да предвиждате дните, в които да хапвате ястията, които са ви изостанали от предните дни.

вкусно, разнообразно семейно меню, гофрети

Запасете се с идеи

Една от най-големите трудности при съставянето на меню е генерирането на идеи за ястия, които да влязат в менюто. При толкова много кулинарни блогове, сайтове и книги, идеите за различни ястия буквално извират от всички страни. Може да почерпите вдъхновение от безброй места.

Създайте си навик, когато ви попадне интересна рецепта, да си я запишете в специално отредена за целта тетрадка, файл или пък отметка (bookmark) в браузъра. Когато планирате менюто, отворете този файл и изберете рецепта от него. Включете най-много една-две нови рецепти в седмичното меню. Прекалено много нови рецепти, които не сте приготвяли досега, ще ви създадат излишен стрес.

Добре е да си направите и списък с всички любими ястия на вашето семейство. Така вече имате два много полезни списъка, пълни с идеи.

Определете тематични дни

Този малък трик не работи при всички, но наистина би ви помогнал по-лесно да съставите меню. Например вкъщи в събота имаме „специална вечеря“. Обикновено тогава приготвяме някое по-засукано ястие или много любимо ястие. Обикновено това е денят, който е запазен за месо на барбекю, домашни бургери или пък домашна безглутенова пица.

Други хора предпочитат всеки ден да са с предварително определена тема. Например в понеделник е ден за пиле, вторник – варива, сряда – яйца, четвъртък – вегетариански ден, петък – риба, събота – паста, неделя – свинско месо.

как да планираме седмично меню

Подгответе се с план „Б“

Нормално е в началото да изпитвате затруднения с планирането. Не се притеснявайте. С течение на времето ще свикнете и съставянето на меню, няма да ви отнема време и ще ви се струва лесно като детска игра.

Колкото и добре да сте планирали седмичното си меню, бъдете готови, че нещо може да се обърка. Може да ви задържат до късно на работа, може да ви излезе непредвиден ангажимент или просто да не си все яде супа тази вечер.

Подгответе се с резервен план. Всеки има запас от бързи, прости и супер лесни рецепти, които се готвят буквално за 5-10 минути. Бъркани яйца, омлет, миш маш, голяма купа салата с консерва риба тон и други. Вариантите са много.

Стремете се към балансирано, разнообразно и вкусно меню, съответстващо на вашите нужди. Няма нужда менюто ви да изглежда като менюто на ресторант с няколко звезди Мишлен.

В следващата статия ще дам отговори на най-често задаваните въпроси свързани с планирането на седмично меню.

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви статията как да планираме седмично меню, което работи за нас? Споделете я с близки и приятели, за които също би била полезна.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

*Снимките в тази публикация са направени с

Още рецепти

Най-добрите храни за микробиома

Станка Стоянова

Как да приготвим карфиолен ориз?

Станка Стоянова

Как да започнем с АИП? Примерно АИП меню

Станка Стоянова

1 коментар

Деси април 9, 2020 at 13:24

Много хубава статия! Благодаря!

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече