fbpx

Мисия здравословно хранене за цялото семейство

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Храната е здраве. Вече почти няма човек, който да не знае това. Всички знаем колко важно е да се храним правилно, да даваме на тялото си здравословна храна – качествена, пълноценна и разнообразна. Промяната на хранителните навици на цялото семейство обаче е трудна задача. Не веднъж съм получавала писма от читатели, с молба за съвет как да процедират със семейството си, което буквално саботира всичките им опити за предлагане на здравословна храна.

Здравословно хранене за цялото семейство

Понякога промяна в начина на хранене се налага поради здравословни причини, например заболяване, а в други случаи с цел превенция и осигуряване на по-пълноценно, качествено и разнообразно хранене за цялото семейство. Не са редки случаите, в които не срещаме нужната подкрепа и разбиране от близките си. Особено за хората, които инициират промяна в начина си на хранене в следствие заболяване, подобна подкрепа е много важна.

Винаги ще бъда изключително благодарна на съпруга ми, че без да се замисли, подкрепи желанието и усилието ми да направим промени в начина си на хранене. При това не веднъж, а цели два пъти. Първият път беше, когато се роди дъщеря ни, а вторият, когато реших да започна няколко седмична елиминационна диета, за да видя какъв ефект ще има върху здравето ми. Повече за това разказах преди време в моята история.

Промяната не беше лесна. Особено първият път се случи много бавно и плавно. Вторият път беше почти от днес за утре. Това, което ни даде сили и мотивация беше взаимната подкрепа, която оказвахме един на друг и най-вече разговорите защо е нужна тази промяна и какво искаме да постигнем.

Митове за здравословното хранене

Често хората подхождат скептично и негативно към здравословното хранене заради погрешни и закостенели представи що е то. Всеки има различни разбирания какво е „здравословно хранене“, . С моята философия за здравословно хранене, може да се запознаете тук.

  • Скъпо е – Да, може да бъде скъпо, но не е задължително. Всичко зависи от изборите, които правим. Можем да се храним здравословно дори и да разполагаме с ограничен бюджет. Повече информация ще откриете в статиите Как да се храним здравословно с ограничен бюджет и Как да оптимизираме разходите за храна;
  • Безвкусно еРецептите в Know How To Cook (и не само) са доказателство, че е възможно да се храним с вкусна, качествена и пълноценна храна.
  • Трудоемко е – Някои ястия изискват сложни техники, дълга подготовка и много време в кухнята, но всъщност има и много пълноценни ястия, които могат да се приготвят за 20-30 минути. Всичко опира до подбора на ястия.
Как да се справим с негативните нагласи на семейството към здравословното хранене

Как да се справим с негативните нагласи на семейството към здравословното хранене?

Ако ви предстои промяна или вече сте започнали такава, но се сблъсквате с негативните нагласи на останалите членове на семейството ви към здравословното хранене, следващите редове са за вас. Те съдържат няколко прости общовалидни съвета, които помагат за по-лесно преминаване през процеса на промяна и правят мисията „здравословно хранене за цялото семейство“ възможна. Прилагала съм и прилагам всичко това у дома. Няма значение дали искате просто да започнете да се храните с по-качествена и пълноценна храна или се налага да започнете специфичен хранителен режим.

  1. Говорете – Първата и може би най-важна стъпка. Седнете и спокойно поговорете с останалите членове на семейството си. Обяснете им защо е важно да промените начина си на хранене. Какво ще спечелите от това – не само вие, а цялото семейство. Осигурете си подкрепа.
  2. Въвеждайте промените постепенно – Въвеждайте промените плавно. Не се опитвайте за един ден да преобърнете на 180 градуса начина на хранене на семейството си. Първият промяната при нас беше много плавна и бавна. Вторият път беше доста по-драстична и рязка. Рязката промяна носи много напрежение и шансовете за неуспех/саботаж са много по-големи. Въвеждайте нови храни постепенно.
  3. Започнете с малки стъпки – Сменете мазнината, която използвате за готвене, техниката на готвене, премахнете брашното от ястия, в които то е напълно излишно. Например яхнии с картофи, може да сгъстите като пасирате няколко от вече сварените картофи с малко количество от соса. Боб, леща и някои супи също може да сгъстите по същия начин. Изпробвано е многократно.
  4. Сезонно, локално, качествено – Купувайте повече сезонни зеленчуци и плодове (вижте тук календарите със сезонни храни за всеки месец от годината), чисти меса, цели зърнени храни и варива, качествени млечни продукти (ако консумирате такива). Избягвайте високо преработените храни.
  5. Четете етикета – Когато пазарувате, започнете да обръщате внимание на съдържанието изписано върху опаковката на продукта. Понякога се случва така, че продукти, за които мислим, че нямат добавки и различни адитиви, всъщност се оказва, че съдържат куп подобрители, овкусители и прочие. Ако продуктът съдържа прекалено много и непознати за вас съставки и/или съдържанието е прекалено дълго, просто го върнете на рафта и изберете друг.
  6. Експериментирайте умерено – Не се впускайте още в началото в смели експерименти. Заложете на рецепти, които са близки до вашия вкус и настоящия ви стил на хранене. По този начин промяната ще стане плавно, няма да е драстина и ще се приеме по-лесно.
  7. Бъдете пример за подражание – Яжте храната, която бихте искали и останалите членове на вашето семейство да яде. Особено, ако имате деца, е много важно да бъдете ролеви модел за тях. Ако искате децата ви да ядат повече пресни плодове и зеленчуци, яжте и вие такива. Нека ви виждат как хапвате с удоволствие салата. Само така може да събудите и техния интерес. Може да не се случи веднага, но това не е повод да се отчайвате или да се отказвате.
  8. Хранете се заедно – Храненето е социален акт. Време за споделяне и време за семейството. Хранете се заедно, като едно семейство. Сервирайте храната, която сте приготвили и насърчете всеки да си сложи от нея чинията. Вкъщи сервираме храната най-често в купи или чинии за сервиране и след това всеки
  9. Красота в чинията – Няма нужда храната да изглежда засукана и аранжирана като в ресторант с няколко звезди Мишлен, но все пак е добре да има привлекателен външен вид. Не забравяйте, че първо се храним с очите. Обикновено, колкото по-цветна е храната, толкова по-апетитно изглежда в нашите очи. Най-важното обаче е освен да изглежда привлекателно и да бъде вкусна. Само така ще ги спечелите.
  10. Разнообразявайте – Приготвяйте зеленчуците по различен начин, за да може всеки член от семейството да открия своя вкус и предпочитан начин на приготвяне. Например, запечете броколите на фурна, вместо да ги варите или пък ги добавете сурови в салата. Предложете суровите моркови нарязани на тънки ленти (с помощта на белачка), вместо да нарязани на пръчици. Първите изглеждат много ефектно на салата и върху сандвич. Дъщеря ми, например не обича готвено зеле, но обожава зелева салата.
  11. Направете готвенето и пазаруването семейно занимание – Включете семейството си в планирането на седмичното меню, пазаруването и приготвянето на храната. Направете ги част от целия процес. Допитвайте се до тях за идеи за ястия, които да приготвите. Пазарувайте заедно, ако е възможно и ги включвайте в приготвянето на храната. Особено за децата това е много важно, защото така изграждат по-добра връзка с храната. Освен това са много по-склонни да опитат храна, в чието приготвяне са участвали.
  12. Търпение и постоянство – Последен, но не и по-важно съвет. Бъдете търпеливи и не се отказвайте при първите неуспехи. Както всички знаем, търпението винаги се възнаграждава.

Ако тази статия ви е харесала и сте намерили полезна информация, споделете я с близки и приятели, за които също би била ценна и полезна.


Последвайте ме във Facebook, Instagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Ферментирали зеленчуци

Станка Стоянова

Рецепти за Великден

Станка Стоянова

Как да приготвим броколи?

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече