fbpx

Атрактивни идеи с плодове и зеленчуци

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

 

Ден на революцията в храненето 2018

Темата за детското хранене е обширна, много важна и за съжаление много болезнена. Детското хранене е тема, която буди все повече обществени дискусии и това не е случайно. Има нужда да се говори за детското хранене, защото от това зависи бъдещето и здравето на нашите деца. От нас зависи да направим промяната за нашата деца и да им покажем света на добра храна, да им покажем колко вкусни са плодовете и зеленчуците.

Ден на Революцията в храненето – къде, кога, какво?

След по-малко от 10 дни, на 18 и 19 май 2018, ще се проведе второто издание на Денят на Революцията в храненето, инициирано от фондация „За храната“. Тук може да прочетете повече за него и моята мотивация да посвещавам доброволно и напълно безвъзмедно голяма част от времето си в организирането и реализирането на това мащабно национално събитие.

По този повод в цялата страна ще се проведат безплатни детски кулинарни работилнички под мотото „Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“. По време на тези работилнички децата ще приготвят вкусни и атрактивни рецепти с пресни плодове и зеленчуци. Записването вече започна и местата бързо се изчерпват. Ако искате да запишете вашето дете за някоя от работилничките, може да го направите тук.

В Денят на революцията в храненето, 19 май, ще очаквам малките готвачи в р-т AllInclusive във Варна от 10:30 часа, за да се забавляваме и да готвим заедно.

Забавни идеи със зеленчуци за деца

Обединение в името на каузата

Целта на инициатива ни е да пробуди обществото, да провокира гласност, желания и действия към промяна на статуквото в детското хранене, както от страна на отговорните институции, така и от страна на родителите. Това обаче не бива да остава инцидентно събитие. Необходимо е да направим всичко по силите си, за да заобичат децата пресните плодове и зеленчуци и да станат неделима и любима част от дневното им меню.

За да се случи това, е нужно да обединим сили в името на тази цел, на тази кауза.  Обърнахме се към известни кулинарни блогъри и хора, активно прокламиращи здравословния начин на живот и ги помолихме да споделят подходящи рецепти или идеи за атрактивно поднасяне на плодове и зеленчуци, за да помогнем на повече родители.

Днес поемам щафетата от Маги Пашова, която вчера сподели чудесни идеи как чрез картини от плодове да  насърчим интереса детето към тях, и на свой ред ще ви покажа няколко мои любими идеи как да превърнем зеленчуците в атрактивна за децата храна.

Как да достигнем по-лесно до децата?

Децата учат най-лесно чрез игра и чрез опит. Децата обичат храната да изглежда добре. Забелязала съм, че трудно толерират храна с неприветлив външен вид. Нямам предвид да създаваме шедьоври, да плейтваме като истински Master Chef или да подреждаме картини от храна на всяко хранене, но е добре да се стараем храната, която поднасяме да изглежда красиво. Наслада за окото, наслада за стомаха.

Старайте се храната в чинията да е пъстра, да е шарена и разнообразна. Цветовете и красиво поднесената храната биха провокирали у всеки желание да я опита. Като се стараем да поднасяме храната по забавен, цветен и привлекателен за окото начин, много по-лесно ще събудим интереса на детето към нея. Освен това, колкото по-пъстра е храната толкова повече и различни нутриенти приемаме с нея. Чували сте „Изяж дъгата“, нали?

Изяж дъгата

„Изяж дъгата“ е забавна образователна игра, чиято цел е да насърчи детето да консумира ежедневно плодове и зеленчуци в различни цветове. Плодовете и зеленчуците се групират по цветове в шест групи. Представителите на всяка група са обединени освен от своя цвят и от ползата, която носят за здравето ни. Чрез тази игра децата се насърчават ежедневно да консумират поне по един представител на всеки цвят, за да се хранят разнообразно. Може да се състави таблица, в която детето всеки ден да отбелязва представители на кои групи храни е яло. Забавно и полезно.

Включвайте децата в приготвянето на храната. Давайте им подходящи за възрастта им задачки. Като да почистят граха от шушулките, да обелят краставица или морков, да накъсат салата… Те ще бъдат много щастливи и след това с много по-голяма охота ще изядат приготвеното ястие. Допълнителен бонус е пълноценно прекараното време заедно.

Идеи за атрактивно поднасяне на зеленчуци

Често се случва децата да се мръщят, когато им поднасяме сурови или сготвени зеленчуци. Това обаче не бива да ни отказва, просто трябва да намерим друг начин, за да стигнем до сърцата им. В случая зеленчуците до стомаха им.

Избрах да споделя с вас няколко цветни идеи за предлагане на зеленчуци, които лесно можете да приготвите и да адаптирате според продуктите, с които разполагате. Някои от тях може би сте срещали в интернет пространството в различни интерпретации. Всички обаче много силно впечатлиха 6 годишната ми дъщеря.

Пънчета от краставици с цветни клони

Пънчета от краставица с цветни клони

„Ехааа! Може ли да ям?“ Това беше първата реакция на дъщеря ми в мига щом видя тези пънчета. След това започна да любопитства как точно са направени и се впечатли, колко дълбоко съм успяла да издълбая краставицата.

Приготвянето на тези пънчета е много лесно. Нужна е една краставица. Нарязваме се на парчета с размер около 4-5 см. С помощта на кафена лъжичка издълбайте сърцевината на краставицата. Подсушете с хартиена салфетка излишната течност, което се отделя при издълбаването. Нарежете различни зеленчуци на пръчици – морков, червена и зелена чушка, целина. Напълнете всяко пънче с пълнеж по желание. Варианти за пълнеж са:

Сандвичи от краставица

Сандвичи от краставица

Сандвичите от краставица са идея на дъщеря ми. Вдъхновена от пънчетата, на нея й хрумна идеята, че със същите продукти може да направим още нещо – сандвичи. Заедно нарязахме краставицата на кръгчета. След това намазахме всяко кръгче с малко количество хумус, поръсихме със ситно нарязани чушка и морков и покрихме с още едно парче краставица.

Тези сандвичи могат да се приготвят с различни зеленчуци – сурови или печени тиквички, картофи, сладки картофи, патладжан, домат. За гарнирането на всеки сандвич може да импровизирате според продуктите, които имате в наличност. Това може да е домашен хумус, зеленчуков пастет, гуакамоле, крема сирене, резен кашкавал. Може да комбинирате няколко зеленчука, за да получите по-богат вкус и по-красива и привлекателна визия.

Лодки от чери домати

Лодки от чери домати с песто

Децата обожават малките плодове и зеленчуци. В техните представи те са много по-симпатични и лесно възприемчиви. Чери доматите обикновено много се харесват от децата.

Пълнените чери домати са леко пипкави за приготвяне и трябва да се малко по-внимателни с тях, защото са много по-нежни от краставиците. Разполовете чери домати с остър нож. С малка лъжичка изгребете семената. Напълнете всяка половинка с домашно приготвено песто и декорирайте по желание. Тези на снимката напълнихме с песто от магданоз, каперси и тиквени семки. Любимата ни комбинация е с песто от босилек.

Не се притеснявайте да импровизирате с вкусовете. Възможностите за плънка са много – пастет от леща, дип от авокадо, натрошено сирене, крема сирене с билки, изборът е ваш.

Интересни и вкусни идеи с плодове

Всяко парти, пък дори и здравословното такова, се нуждае от сладък акцент. Ако търсите интересни и атрактивни рецепти с плодове, които да предложите на вашите деца, вижте следващите идеи:

Ябълкови понички

Ябълкови понички - Рецепта, която децата могат да сготвят сами

Близалки от банани

Бананови близалки

Ягодов сладолед с ягодов сос

Безмлечен ягодов сладолед с ягодов сироп

Желиран крем с банан и боровинки

Суров крем с банан и боровинки с желатин

Бонбони от печена тиква с кокосови стърготини

Бонбони от печена тиква

Бананов сладолед с боровинки

Бананов сладолед с боровинки

Ягодова лимонада

Крем от авокадо и смокини

Крем от авокадо и смокини

Какво предстои?

Кампанията, която шеговито нарекохме помежду си виртуално плодово-зеленчуково парти, стартира вчера с публикацията на Маги  и ще продължи до 18 май с още апетитни, вкусни и полезни идеи и рецепти с плодове и зеленчуци. Предавам щафетата на очарователната вдъхновителка Инес Субашка от Inspired Fit Strong. Вижте кого още да очаквате:

09 май –Маги Пашова
10 май – Know How to Cook
11 май – Inspired Fit Strong
12 май – Fit Sweets by Lori
14 май – Здравей
15 май – No sugar
16 май – Gabriela Tsulin – Food Blogger & Food Photographer
17 май – Bionia

Не забравяйте, ще ви очакваме на 18 и 19 май в цялата страна. Запазете място за детето си тук.

Още рецепти

Лесен шоколадов тарт без глутен

Станка Стоянова

Салата от домати и чушки с чесън и ароматни подправки

Станка Стоянова

Какаови кексчета с малини и шоколад (веган)

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече