fbpx

Денят на Революцията в храненето

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Ден на революцията в храненето

Денят на Революцията в храненето. Ден, който ще отбележим за втора поредна година. Ден, в който хиляди деца готвят заедно…. Ден, който обединява стотици българи в името на по-добро утре за нашите деца, за по-добра, чиста, полезна и пълноценна храна.

Запазете си датите 18 и 19 май 2018. Съвсем скоро ще обявим местата, на които ще се проведат безплатни детски работилници. Следете страниците на FoodRevolution Bulgaria и Фондация „За храната“ за повече информация.

Защо го правя?

  • защото вярвам, че ние сме това, което ядем;
  • защото съм майка;
  • защото нашите деца имат право да се хранят с пълноценна и полезна храна;
  • защото здравето на децата е на първо място;
  • защото децата са нашето наследство и бъдещето е пред тях;
  • защото затлъстяването в детска възраст е застрашително явление и все по-широкомащабно;
  • защото малко преди да навърша 30 години разбрах, че страдам от автоимунно заболяване, което е провокирано от множество фактори – един от който некачествената храна, и успях да овладея с промяна в начина на хранене.

Каква е моята лична причина?

Виждали сте менюто на децата в детските градини и училища, нали? Това е седмичното меню на една детска градина, което приятелка беше така добра да сподели с мен. (Подчертаните текстове са такива, защото приложението не ги открива в речника си).

Какво ядат децата в детската градина?

Менюто в детските градини

Забелязвате ли някаква закономерност?

Разнообразието и изобилието от тестени храни и далеч по-малките количества плодове и зеленчуци е плашещо. Разнообразието в храненето е само привидно. Тутманик, руло, сандвич – в основата си е една и съща храна – бяло брашно, която просто е означена с различно име. Зеленчуци присъстват единствено в обедното хранене и веднъж в следобедната закуска, а плодове – един единствен път – в петък следобяд.

Желанието ми да осигуря на детето ми достъп до качествена и пълноценна храна ме накара да предпочета частно детско заведение, с възможност да избирам каква храна да получава, пред държавното. Не защото съм богата и се чудя какво да си правя парите, не защото искам да парадирам с нещо, не защото искам детето ми да живее под похлупак, а защото искам детето ми да се храни с истинска храна. Искам да получава достатъчно количество плодове и зеленчуци, да се храни балансирано и разнообразно.

Много скоро осъзнах, че е егоистично да искам това само за моето дете и да се спасявам поединично. Всички деца са равни. Всяко дете има право да се храни с пълноценна храна. Всяко дете има право да бъде здраво. С общи усилия, можем да осигурим истинска, разнообразна и пълноценна храна за всяко дете. Не само у дома, а и в детската градина, в училище.

От Food Revolution до фондация „За храната“

Това ме провокира да стана официален посланик на движението на Джейми Оливър Food Revolution, което цели да популяризира здравословното хранене сред деца и възрастни. Така се запознах с другите момичета посланици от България. Съдбовна среща!

Всички заедно – стотици доброволци от цялата страна, организирахме първия мащабен Food Revolution Day през 2017. След това се роди фондация „За храната“, в която съм доброволец и която работи в подкрепа на сбъдване на целта, която ни обединява – пълноценно, балансирано и здравословно хранене за нас и децата на България.

Food Revolution Day 2017

Денят на Революцията в храненето през миналата година беше отбелязан у нас като мащабно национално събитие. Организирахме 36 детски кулинарни работилници в 13 града – Варна, София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък, Добрич, Севлиево, Велико Търново,  Русе, Перник, Ботевград и Момчилград. В работилниците се включиха близо 1000 деца на различни възрасти.

Имах честта и удоволствието да водя две от работилниците, които се проведоха във Варна. Първата от тях беше в Детската къща, за която може да прочетете повече тук, а втората се проведе в Социалната чайна с 20 деца – вижте снимки от събитието.

Ден на революцията в храненето 2018

Тази година планираме Денят на революцията в храненето да бъде още по-мащабен и на картата на революцията да се присъединят още градове. Денят ще премине под мотото

„Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“

В рамките на двата дни (18 и 19 май 2018) ще има детски кулинарни работилнички в различни локации – детски градини, училища, магазини, пекарни, заведения за хранене. Заедно с децата ще приготвяме вкусни рецепти с разнообразни плодове и зеленчуци. Децата ще се включат активно в приготвянето им, а накрая, разбира се, ще опитат ястията, които са приготвили с двете си ръце. Информация как може и вашето дете да се включи в някоя работилничките, очаквайте скоро на страниците на FoodRevolutionBulgaria и Фондация „За храната“.

Децата умеят да готвят

Много често, ние родителите, съзнателно или не, изключваме децата от някой ежедневни домакински дейности. Пример за такава е готвенето. Колко често позволяваме на децата да се включат и да ни помогнат с приготвянето на вечерята, например?

За да им помогнем да изградят здрава и стабилна връзка с храната и отношение към нея, трябва да ги допуснем в кухнята. Без значение каква е тяхната възраст. Дори най-малките могат да се включат. За децата готвенето е емоция, преживяване, опит и начин да натрупат безценно знание. А нали знаете, че това, което приготвиш сам е най-вкусно и сладко?

Моята 6 годишна дъщеря обожава да готви и често ми помага. Много се забавлява да готви за себе си, понякога и за нас, а изяждането на творението в края на готвенето е гарантирано. Ако се чудите как да включите и вашето дете в готвенето, подговила съм две рецепти подходящи за приготвяне от малки готвачи. Рецептите са нов прочит на някои любимите за децата лакомства, но във вкусен и здравословословен вариант. Ще се радвам да споделите снимки на вашите вкусни творения.

Ябълкови понички
Ябълкови понички - Рецепта, която децата могат да сготвят сами

Бананови близалки
Бананови близалки

Включете се в Денят на революцията в храненето

Ако имате желание да ни подкрепите с дарение, материали или суровини за провеждане на работилниците, подаръци за децата или по друг начин, пишете ни на имейл aboutfoodfoundation@gmail.com .

Още рецепти

20.05.2017 – Детска кулинарна работилница в The Social Teahouse за Food Revolution Day

Станка Стоянова

13.04.2017 – Работилница „Великденски яйца с багрите на природата“

Станка Стоянова

17.09.2017 – Детска работилница в подкрепа на Карин дом

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече