fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid
Безглутенови солени мъфини

Солени мъфини с филе, сушени домати и спанак

Когато спазваш безглутенов режим мъфините са глезотия. Нещо, което си позволяваш от време на време. Ей, така, защото и на теб ти се иска да се поглезиш, да се почувстваш „нормален“. Поне аз ги усещам така нещата.

Чувствам се достатъчно нормална и без да ям мъфини, без да се опитвам да намеря еквивалентен заместител на всяка висококалорична нездравословна бомба от тесто, за която съм чувала или съм яла някога през живота си. Не изпитвам такава потребност, но пък знам, че мнозина от вас копнеят за такива неща.

Затова нямам търпение да я споделя с вас. Сигурна съм, че ще ги оцените подобаващо. Силно се надявам да ви харесат, да ги приготвите и изядете с огромно удоволствие.

Без глутен, без млечни продукти, високо протеинови, засищащи и ужасно вкусни – това са те. Може да ги хапнете за закуска или да ги сложите в кутията си за обяд. Ако търсите още идеи за обяд в кутия, тук има доста.

Солени мъфини с бадемово брашно, филе, сушени домати и спанак

Необходимите продукти за приготвянето на солени мъфини

За разлика от повечето палео мъфини, тези не изискват да имате цял кокошарник на терасата. Нуждаете се само от 3 яйца за направата на 6 кексчета. Към яйцата добавете смлени бадеми или бадемово брашно, кокосово брашно и нишесте от тапиока. Последното е необходимо, за да се подобри консистенцията и текстурата на кексчетата. Може да се замени с друго нишесте.

Идва ред на мазнината – изберете предпочитаната от вас. Зехтин, гхи (пречистено масло) или масло – всички са подходящи. Спазвайте пропорциите дадени в рецептата и измервайте точно, за да получите перфектен резултат на финала.

Гарнирането е моментът, в който може да дадете воля на въображението си. Комбинацията от свинско филе (вижте как може да приготвите домашно филе), ароматни сушени домати и свеж спанак е съвършена. Разбира се, може да я промените според вашите предпочитания. Спазвайте пропорциите и не използвайте продукти, които при термична обработка отделят вода, защото в резултат на това мъфините може да останат влажни и не изпечени.

Сушените домати, които използвах за приготвянето на мъфините, които виждате на снимките бяха микс жълти и червени. През лятото имахме обилна реколта от червени и жълти чери домати и много от тях изсуших и прибрах във фризера. Тъй като чери доматите не са месести, не ги изсуших напълно и затова ги прибрах във фризера. Това е причината в разрязания мъфин да виждате жълти парченца. Рецептата ще се получи и с други сушени домати. Ако са много сухи, накиснете ги в топла вода, за да набъбнат и да възвърнат мекотата си.

Безглутенови мъфини с филе, сушени домати и спанак

Насоки как да изпечете мъфините

Благодарение на достатъчното количество използвана мазнина, може да изпечете мъфините направо във формите за печене. След изпичане ги оставете за няколко минути да се охладят и след това ги извадете и охладете върху решетка. Разбира се, може да използвате и хартиени чашки, задължително поставени във форма за мъфини. Не ги печете само в хартиени формички, защото мъфините ще изгубят формата си. Ако не разполагате с форма за мъфини, оформете ги с помощта на лъжица като малки питки, подобно на тази рецепта за лимецови питки със сирене и ги изпечете до готовност.

Грабвайте яйцата, купите и лъжиците и да се захващаме с направата на тези солени мъфини с филе, сушени домати и спанак.

Мъфини без глутен
Солени мъфини с чедър и спанак (без глутен)

Солени мъфини с филе, сушени домати и спанак

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Ingredients
  

  • 3 бр яйца (големи)
  • 40 г смлени бадеми
  • 36 г нишесте от тапиока (1/3 ч.ч.)
  • 17 г кокосово брашно (2 мерителни супени лъжици)
  • 40 г печено/варено свинско филе
  • 20 г сушени домати
  • 20 г спанак
  • 60 мл зехтин или гхи
  • 1 г риган (1 ч.л.)
  • 3 г бакпулвер (1 ч.л.)
  • 2 г сол (1/2 ч.л.)

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 170 C (в режим с вентилатор).
  • Смесете сухите продукти в купа и разбъркайте добре.
  • В друга купа разбийте яйцата и прибавете към тях филето, нарязано на кубчета, ситно нарязаните спанак и сушени домати. Разбъркайте отново.
  • Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте с лъжица.
  • Намажете формите за мъфини с мазнина или сложете хартиени чашки във всяко гнездо. Разпределете сместа равномерно.
  • Сложете формичките в загрятата фурна и изпечете до златисто. Около 20 минути са достатъчни в моята фурна. Може да пробвате с клечка за зъби дали са изпечени.
  • Извадете готовите мъфини от фурната и ги оставете за няколко минути да се охладят във формата за печене. След това ги извадете от формата и ги охладете върху решетка.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти за солени безглутенови печива

Споделете рецептата с приятели, които се хранят отговорно и осъзнато и ценят качествената и вкусна храна.

Рецептата е адаптирана от EatDrinkPaleo.

 

Още рецепти

Хумус с авокадо (гуакамоле хумус)

Станка Стоянова

Бързи палачинки с ябълки и сушени плодове

Станка Стоянова

Салата от зеле, моркови и чушки

Станка Стоянова

3 коментари

Деница април 26, 2020 at 18:34

Рецептата звучи чудесно. Нишестето от тапиока с какво може да се замени?

Отговор
Станка Стоянова април 26, 2020 at 22:27

Здравейте 🙂 Нишестето от тапиока може да заместите с царевично или друго нишесте, както и с брашно по желание. Само кокосовото брашно не е подходящо, защото има силни абсорбиращи свойства.

Поздрави!

Отговор
Десислава февруари 4, 2021 at 22:45

Благодаря за прекрасните рецепти и безценните съвети!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече