fbpx

Желиран крем с банан и боровинки

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Желиран крем с банан и боровинки

Историята на един крем с банан и боровинки

Сигурна съм, че първият въпрос, който изниква в съзнанието ви в момента е „Къде посред зима ги намери тези боровинки?“ Имам замразени от лятото. През лятото замразявам множество плодове и зеленчуци, с които да разнообразявам менюто ни през онези месеци от годината, когато разнообразието е сведено до минимум.

Когато към горната картинка добавим и една почти 6-годишна девойка, на която всеки ден изпращам храна за детската градина, замразяването на продукти е много оправдана инвестиция на време и продукти. Когато беше по-малко, много често следобедната й закуска беше суров крем от различни плодове. Точни рецепти няма – всичко беше на око и според наличностите.

След това започна да връща пълни бурканчета с крем, защото били променили цвета си или разни други не съвсем правдоподобни причини. Тогава си казах, че не си заслужава да инвестирам време в приготвяне на храна, която после бива върната и изхвърлена и започнах да й изпращам цели плодове, ядки, от време на време сурови бонбони, безглутенов тиквеник или някой сандвич.

Преди дни обаче бях много приятно изненадана, когато ме помоли да й направя кремче, като онези, които й правех преди. На такава молба няма кой да откаже. Речено сторено и днес ви го представям – желиран крем с банан и боровинки, защото и на двете ни хареса много. На мен ми хареса не само вкуса му, а и това, че за по-малко от 15 минути приготвих следобедна закуска за следващите 3 дни.

Суров крем с банан и боровинки с желатин

Необходими продукти и начин на приготвяне

Както казах по-горе, този желиран крем с банан и боровинки се приготвя буквално за минути, но му е нужно да престои няколко часа в хладилника, за да стегне. За да го приготвите у дома ви нужни банани и боровинки, естествено. Колкото по-узрели са бананите, толкова по-добре, защото ще бъдат по-сладки. Освен плодове имате нужда от кокосово мляко, малко количество качествен желатин, няколко капки лимонов сок и мед за допълнително подслаждане, ако е необходимо.

Всички продукти, без желатина, отиват в блендера и се смилат до хомогенност. Смесвате желатина с малко вода, разтваряте го на водна баня и го прибавяте към останалите продукти. Разбърквате добре и разпределяте в чашки, купички, бурканчета или каквото друго ви хрумне. Приберете го в хладилник и след като стегне, е готово за консумация. Може да го използвате и като крем за сурова торта.

Още идеи за използване на крема

Ако не обичате авокадо, а искате да приготвите сурова торта с боровинки, този желиран крем с банан и боровинки бил подходяща алтернатива на посочения в рецептата. Имайте предвид, че ще е необходимо да увеличите количествата, за да получите по-дебел слой крем. От посочените по-долу продукти, ще получите около 500 мл готов крем, който би бил достатъчен за торта с диаметър около 16-18 см, но не и по-голяма.

Ако в момента сте в елиминационна фаза на АИП, хапва ви се нещо, но не знаете какво – този крем е много подходящ. Всички използвани продукти са 100% съвместими и може да се поглезите с него. За още подходящи за режима ястия и десерти, може да разгледате колекцията ми с АИП рецепти.

Желиран крем с банан и боровинки

Още рецепти с боровинки

Желиран крем с банан и боровинки

Желиран крем с банан и боровинки

5 от 1 оценка
Prep Time 10 mins
Време за охлаждане 5 hrs
Total Time 5 hrs 10 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 200 г банани (без обелките)
  • 100 г боровинки (замразени или пресни)
  • 160 мл кокосово мляко
  • 2 ч.л. мед
  • 50 мл вода или кокосово мляко
  • 1 с.л. мерителна с.л. желатин
  • ½ с.л. лимонов сок

За гарниране

  • 50 г боровинки

Instructions
 

  • Сложете бананите, боровинките, кокосовото мляко, меда и лимоновия сок в блендер. Пасирайте ги до гладка консистенция.
  • Разтворете желатина в 50 мл вода или кокосово мляко. Сложете го на водна баня, за да се втечни.
  • Прибавете желатина към готовата плодова смес и разбъркайте.
  • Изсипете крема в подходящи купички и го приберете в хладилник за няколко часа, докато стегне.
  • Преди поднасяне гарнирайте с още боровинки.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете с приятели

Последвайте ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриете още вкусни идеи, дневните менюта, непубликувани рецепти и първи да видите какво ви готвя.

Ще се радвам да споделите вашите впечатления и снимки. Оставете коментар под рецептата, пишете ми или споделете на стената на страницата във Facebook  или в Instagram.

P.S. Присъединете се към Facebook групата за приятели на Know How To Cook – Know How To Cook – готвим заедно полезна и вкусна храна. Там може да споделяте, да задавате въпроси, да обменяте мнения, опит и знания, но най-вече заедно да се радваме на вкусните и полезни ястия, които приготвяме за нас и нашите близки.

Още рецепти

Галет с боровинки и сирене

Tanya

Веган брауни с тиквички и горски плодове

Станка Стоянова

Грах с тиквички и моркови в масло

Станка Стоянова

4 коментари

Ника август 1, 2018 at 15:43

Снощи направих кремчето, но без да слагам лимон. Стана страхотно! Благодаря за хубавата рецепта!

Отговор
Станка Стоянова август 1, 2018 at 20:31

Благодаря, че сподели! Лимонът съвсем не е задължителен. Добавям го, за да предотвратя промяна на цвета на крема. Рецептата търпи импровизации така че може много да се експериментира. 🙂

Поздрави!

Отговор
Радостина Дамянова ноември 8, 2022 at 11:31

Здравейте, може ли да се използва за крем на торта с обикновени блатове?

Благодаря!

Отговор
Станка Стоянова ноември 8, 2022 at 13:46

Здравейте,

Възможно е, но не съм го ползвала с тази цел. Може би ще е нужно да намалите малко желатина, за да не е толкова стегнат като консистенция.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече