fbpx

Сини сливи с шоколад, орехи и коледни подправки

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Коледни бонбони от сини сливи, шоколад и орехи

Сочни сушени сливи, пълнени с хрупкави орехи, обгърнати от вълшебни подправки и обилно поляти с шоколад за финал. Една от любимите ми празнични рецепти през този сезон. А от кога мисля за тях…

Идеята за тези бонбони се зароди преди няколко седмици. Буквално бях обсебена от мисълта за тях и нямах търпение да се родят. Първият ми опит не беше това, което очаквах, но вторият – да.

Имах нуждата да усетя как ароматни подправки като кардамон, канела, карамфил и индийско орехче си партнират идеално, за да придадат лек загадъчен вкус на пленителната симбиоза между сушени сливи и шоколад. Резултатът е неповторим и неустоим. 20 бонбона изчезват за миг.

Това са перфектните бонбони, с които да изненадате близки и приятели за празниците.

Поставени в подходяща кутия или буркан, опаковани и надписани грижливо, тези бонбони са чудесен коледен подарък. Подарък приготвен с отношение и любов. Подарък, който всеки би желал да получи, защото малките жестове са по-ценни от непремерения лукс и грандоманщина.

Сушени сливи потопени в шоколад, орехи и коледни подправки

Необходимите продукти за бонбоните

Както вече споменах, за да приготвите сушени сливи с шоколад, орехи и подправки са ви необходими сливи (логично, нали?), качествен черен шоколад (най-малко 70% какао) и кардамон, канела, карамфил и индийско орехче.

Сушени сини сливи

Сливите, в качеството си на главен герой, трябва да бъдат подбрани много внимателно. Нужни са ни меки и месести сливи, които не са изгубили изцяло своята сочност и нямат страничен мирис (попадала съм на такива и е много неприятно). Ако пък сушените сливи са много сухи, доста ще се измъчите с напълването, а и с яденето им.

Сушените сини сливи на Серена са идеални за целта. Всяка рецепта в сайта със сушени сливи е приготвена точно с техните, защото са месести и леко сочни, запазили своята естествена сладост и едва доловима кисела нотка.

Миналата година покрай Бъдни вечер случайно попаднах на техните сушени чушки. Малко по-късно разбрах, че освен сушени чушки, предлагат и най-различни сушени плодове и зеленчуци, отгледани и произведени в България. Приятно се изненадах, когато разбрах, че сушените сливи, череши и вишни, които дъщеря ми обожава и купувам насипни от малки магазини в града, също са произведени от тях. Без захар, без консерванти, само натурални сушени плодове и зеленчуци. Може да ги откриете в цялата страна. За координати – надникнете в сайта им.

Общото количество сливи, което е необходимо за изпълнение на рецептата е около 250 грама.

Сушени сливи с шоколад, орехи и коледни подправки

Орехи

Орехите се комбинират много добре със сините сливи, но ако желаете може да ги замените с бадеми или лешници. Както знаете, всички ядки е добре да се накисват преди консумация. Накиснете орехите за 4 часа във вода със стайна температура, за да се активират и да се неутрализират инхибиторите им. След това излейте водата, измийте ги и ги изсушете във фурната за няколко часа.

Цялото упражнение е леко безсмислено да се прави с 50 г орехи. Препоръката ми е да накисвате едновременно по-големи количества ядки, които след това да изсушите и да са ви под ръка, когато ви потрябват.

Черен шоколад

Изберете висококачествен черен шоколад с минимум 70% съдържание на какао. Не подценявайте избора му. Вместо черен шоколад може да използвате и какаова паста, но лично за мен е доста горчива и ми е трудно да я консумирам в натурален вид.

Сушени сливи с шоколад, орехи и коледни подправки

Кои са коледните подправки

Кардамон

Подправките са ми слабост. Особено кардамона. През зимните месеци го използвам много и често. Обожавам неговите силни и неповторими вкус и аромат. Винаги използвайте кардамон на шушулки, за да получите максимален резултат. Предварително смлян, кардамонът бързо губи своите вкус и аромат. Когато ви е необходим, разпукайте с ръце шушулките и извадете семенцата. Счукайте ги, нарежете ги на ситно (за няколко семенца е по-удобно) или ги използвайте цели. Внимавайте с употребата му и не прекалявайте с количеството.

Канела

Добрата стара канела всички я познавате и предполагам доста често я използвате. Щом някой спомене Коледа, съм сигурна, че едно от първите неща, за които се сещате е канела. С пикантен сладък вкус, тя е чудесна подправка за всеки сладкиш.

Карамфил

Карамфилът е много подценявана и слабо използвана подправка. Неговият специфичен и пикантен аромат винаги успява да създаде празнична атмосфера. Чудесно се комбинира с канела. В рецептата използвам само прясно смлените цветните пъпки без прилежащото им стъбълце. Може да използвате щипка-две смлян карамфил.

Индийско орехче

Индийското орехче има леко сладък и деликатен вкус. Ако имате възможност, ви препоръчвам да използвате прясно настъргано индийско орехче, защото ароматът му е по-силен. Ако разполагате само със смлян, сложете малко повече. То е финалният щрих от вълшебни коледни подправки вдъхващи живот на бонбоните от сушени сливи.

Сушени сливи с шоколад, орехи и коледни подправки

Хайде да запрятаме ръкави и да се залавяме с приготвянето на тези неустоими коледни бонбони от сушени сини сливи с шоколад.

Сушени сливи с шоколад, орехи и коледни подправки

Сини сливи с шоколад, орехи и коледни подправки

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 35 mins

Ingredients
  

  • 20 бр сушени сливи

За пълнежа

  • 50 г орехи
  • 20 г сушени сливи
  • 2 бр шушулки кардамон
  • ½ ч.л. канелата
  • 2 бр цветчета карамфил
  • 3 ч.л. черен шоколад (мин 70%)
  • щипка индийско орехче

За гарниране

  • 60 г черен шоколад (мин 70%)

Instructions
 

  • Разтопете шоколада на водна баня.
  • Разчупете шушулките кардамон и нарежете на ситно семенцата или ги смелете.
  • Сложете орехите в чопър или кухненски робот. Добавете сушените сливи и подправките. Смелете за кратко, докато се наситнят орехите. Не е нужно да бъдат фино смлени.
  • Прехвърлете ореховата смес подходяща купа. Прибавете 3 ч.л. разтопен шоколад и разбъркайте.
  • Разрежете сушените сливи по дължина, без да ги разрязвате изцяло.
  • Напълнете всяка слива с част от ореховата смес и я притиснете, за да се затвори, колкото е възможно. Подредете сливите с отвора нагоре в подходяща чиния или поднос.
  • С помощта на лъжица, поръсете всички сливи така че шоколада да попадне в отвора. След като стегне, той ще задържи плънката в сливата.
  • Приберете подноса на хладно, докато шоколада се втвърди.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за бонбони

*Публикацията е в партньорство със „Серена“

Още рецепти

Пълнени камби с киноа и праз

Станка Стоянова

Хрупкави броколи на фурна

Станка Стоянова

Салата с грах, царевица, печени чушки и кисели краставички

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече