fbpx

Шоколадово брауни с нахут и орехи

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Шоколадово брауни с нахут и орехи

Коледа е уют! Коледа е топлина и любов! Коледа е време за чаша чай, шоколадово брауни, огън в камина, снежни преспи, споделени моменти! От мен рецептата за браунито, от вас – останалото. Хм, снежните преспи може да ви затруднят малко… Но пък мечтите са безплатни.

Помните ли, че когато пред вас дефилира безглутеновата морковена торта ви споменах за едно шоколадово брауни без глутен, което идва съвсем скоро. От тогава минаха почти 20 дни, но вече е тук. Готово да бъде приготвено за Коледа. Да бъде споделено с приятели и близки… Да стане свидетел на искрен смях и споделени тайни, на шум от скъсана хартия и радостни детски гласчета… Да бъде!

Влязла съм в сериозно Коледно сладкоправене и подозирам, че по Коледа изобщо няма да ми е до сладкиши, но за това друг път. Сега да се фокусираме върху това шоколадово брауни, което съм сигурна, че ви кара да се преглъщат пред мониторите. Ако сте маниак на тема шоколад, продължете да четете.

Сигурно вече се питате какво ви е нужно, за да приготвите шоколадовото изкушение, което ви гледа от снимките. Няма да ви държа повече в напрежение. Основата му е нахут. Да, нахут! Ако не знаете, никога няма да познаете, че е приготвено от нахут. Смело може да предложите браунито на всеки скептик, който твърди, че здравословната храна е скучна, гадна и безвкусна и да му натриете носа след това. Последното го споделям от собствен опит.

Безглутеново брауни

Какви продукти са необходими за браунито

Нахутът вече го споменах. Освен него ви е нужен качествен черен шоколад, с минимум 70% съдържание на какао, за предпочитане без лецитин или със слънчогледов такъв, шепа фурми, кокосово масло и тахан. Имате избор между сусамов и лешников. Първият е доста по-евтин, но пък си заслужава да инвестираме малко повече във втория, заради вкуса. Изборът е ваш, който и да предпочетете, ще ви свърши работа.

Приготвяне на браунито с нахут

Приготвянето е лесно и приятно. Може да помолите децата да ви помогнат. Ще бъде чудесно семейно преживяване, а и те ще научат нещо полезно. Ще видят как от няколко съставки се получава чудесно шоколадово брауни. Както винаги щом в рецептата има варива, ядки или семена, първо трябва да престоят няколко часа във вода. За нахута този престой е между 18 и 24 часа. През това време е добре поне 2 пъти да му смените водата. След това го сварявате по познатия ви начин – в студена вода и сменяте водата щом заври.

Разтопявате шоколада на водна баня. Отцеждате сварения нахут и заедно с фурмите, кокосовото масло, тахана, разтопения шоколад и щипка сол го завъртате за няколко минути в кухненския робот. Целта е да получите гладка, хомогенна смес. След това добавяте едро нарязани орехи, разбърквате с лъжица и изсипвате сместа в подходяща форма с падащо дъно, която предварително сте застлали с хартия за печене.

Печете 15-20 минути в предварително загрята на 170 градуса (с обдухване, вентилатор) фурна. При допир топлото брауни е все още меко. Не се изкушавайте да го печете дълго, защото ще стане сухо и трошливо. Щом клечката излезе суха, извадете го от фурната и го оставете да се охлади. Когато изстине, браунито ще стегне. Възможно е краищата му, които са били в допир формата, да са малко по-сухи, но това е нормално. Браунито е сочно и влажно от вътре.

Безглутеново брауни

Подходящо ли е за мен

Казах ли ви, че браунито е без глутен и без лактоза? Май пропуснах, но сега поправям тази грешка. Подходящо е за хора страдащи от цьолиакалия, с непоносимост към глутен, вегани, постещи, както и за всички, които харесват вкусната храна. Защото полезната храна може и е вкусна, привлекателна и изкушаваща. Полезната храна храни не само душата, но и тялото. Нека я направим част от нашия ден.

Споделете рецептата за шоколадово брауни с нахут с ваши приятели, които ценят вкусната и полезна храна и са направили този осъзнат избор за себе си. Благодаря, че ми помагате да популяризираме истинската храна, онази приготвена със сезонни и достъпни продукти и много любов.

Рецепти за сладкиши без глутен

 

Безглутеново брауни

Шоколадово брауни с нахут и орехи

Все още няма оценки
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Ingredients
  

  • 250 г сварен и отцеден нахут
  • 100 г черен шоколад (мин. 70% какао)
  • 10 бр фурми (без костилки)
  • 50 г ситно нарязани орехи
  • 3 с.л. разтопено кокосово масло
  • 3 с.л. тахан (лешников или сусамов)
  • щипка сол

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 170 градуса с обдухване.
  • Разтопете шоколада на водна баня.
  • Сложете в кухненски робот всички продукти без орехите.
  • Смелете ги, докато получите хомогенна смес.
  • Прибавете орехите и разбъркайте с лъжица.
  • Застелете форма с падащо дъно с хартия за печене.
  • Изсипете сместа и печете за 15-20 минути в загрята фурна.
  • Готовото брауни ще бъде все още меко на допир, когато го извадите от фурната, но след охлаждане ще стегне.
  • Не го оставяйте във фурната за по-дълго, защото ще се изсуши и ще стане сухо и трошливо.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Салата от краставици и тученица с меден дресинг

Tanya

Пържен патладжан с доматен сос | Berenjenas con salsa de tomate

Станка Стоянова

Ябълков сладкиш с мед и канела

Станка Стоянова

14 коментари

Елина април 28, 2018 at 11:41

Благодаря за рецептата, страхотно се получи! Направих го с какаова маса и добавих малко кленов сироп.

Отговор
Станка Стоянова април 30, 2018 at 18:14

Благодаря за споделянето! 🙂

Отговор
Мария октомври 30, 2019 at 15:04

Е това вече е един от любимите ми десерти!
Невероятен е и преди да се изпече, и след това!
Вече няколко пъти го правя и си отделям тайно една част САМО за мене,
защото децата го търсят постоянно, докато не го излапат 🙂
Записана в тефтера ми за „вечни“ рецепти 🙂
Благодаря, Таня!

Отговор
Станка Стоянова ноември 5, 2019 at 19:32

Това брауни присъства вече в много тефтери 🙂 На нас също ни е много любимо. Най-хубавото е, че мнозина не могат дори да разберат, че е от нахут. 🙂

Отговор
Мариета декември 8, 2019 at 01:13

Точно търся рецепта за лесно брауни за „торта“ за рожден ден 🙂 Дали може вместо фурми да се сложи мед? И какво количество според вас? Благодаря!

Отговор
Станка Стоянова декември 8, 2019 at 13:31

Здравейте, не съм пробвала да замествам фурмите с друг подсладител. Може би ще се получи, но не мога да кажа със сигурност. Съжалявам, че не мога да помогна.

Поздрави!

Отговор
Веси юни 24, 2020 at 22:27

Възможно ли е да се ползва нахут от консерва, вместо суров който се кисне и вари в последствие?

Отговор
Станка Стоянова юни 29, 2020 at 13:10

Здравейте,
Нахутът от консерва има добавена сол, която може да се усеща в браунито след изпичане. Затова препоръчвам да се приготвя с нахут сварен в домашни условия.
Поздрави!

Отговор
Деяна март 19, 2021 at 18:45

Здравейте, извинете, че се намесвам, но сърце не ми дава да подмина запитването ви! Моля ви, не слагайте мед на какъвто и да е сладкиш, който подлежи на термична обработка, защото той не само губи своите полезни свойства, но става токсичен при висока температура , доказано е! Използвайте меда за сурови десерти, чудесни се получават! Успех!

Отговор
Петя декември 22, 2021 at 22:44

Здравейте! Изпробвах рецептата със сварен нахут от буркан/консерва. Въпреки, че има добавена сол, не се усеща в сладкиша. (Вероятно има значение и марката.) Добре е нахута да се изплакне добре преди употреба. Добавих повече фурми, за да се подсигуря, че няма да се усеща солта.
Много вкусен сладкиш! Благодаря за рецептата!

Отговор
Станка Стоянова януари 6, 2022 at 11:15

Благодаря за споделения опит! 🙂 Радвам се, че браунито си спечели още един почитател. 🙂

Отговор
Дарина Щерева януари 22, 2022 at 16:27

Здравейте, за посочените количества продукти, форма с падащо дъно, с какъв размер, в диаметър, препоръчвате да се използва?

Отговор
Станка Стоянова януари 22, 2022 at 21:30

Здравейте, форма с диаметър около 20 см би била подходяща.

Отговор
Мария Стоянчева март 4, 2022 at 08:52

Това е най-добрата рецепта за брауни, без житни и млечни, която съм пробвала. Първият път го препекох малко – стана ронливо, но си беше вкусно. Ще пробвам пак може, би с лешници вместо орехи.
Много ви благодарря! Уникално е!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече