fbpx

Зелен боб с магданозено-чеснов дресинг

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Зелен боб с магданозено-чеснов дресинг с горчица

Зелен боб с магданозено-чеснов дресинг

Повечето хора смятат зеления боб за скучна храна и ако изобщо го консумират, то е на яхния или гювеч. Преди няколко години и у нас ситуацията беше идентична. Много от моите познати не купуват зелен боб, защото не знаят какво да приготвят с него, извън традиционните яхния и гювеч, които вече споменах…

Днес ще споделя още една вкусна рецепта, която ще те накара да заобичаш зеления боб и ще го направи чест гост на трапезата – зелен боб с магданозено-чеснов дресинг. Тайната на тази салата от зелен боб е в дресинга. Както знаеш, дресингът е душата на всяка салата. Няколко скилидки чесън, оцет, зехтин, горчица и няколко стръка магданоз правят чудеса със зеления боб. Точните пропорции ще откриеш в рецептата по-долу.

Зелен боб с магданозено-чеснов дресинг

Какво ни дава зеления боб?

Зеленият боб е с богат витаминен и минерален състав. Съдържа витамини А, С и К, манган, калий, магнезий, желязо, калций и ценни аминокиселини. Зеленият боб съдържа повече влакнини и по-малко протеини в сравнение със зрелия боб. За моя радост, зеления боб не ми създава храносмилателни проблеми, каквито имам с фасула и лещата, и през лятото, когато е в сезон, си позволявам да го консумирам често.

Как да изберем зелен боб?

Избирам млади шушулки, защото са по-крехки и приятни за консумация. С напредване на зреенето, цвета на шушулката на боба започва да изсветлява (ако е зелен), да се втвърдява и да образува „конци“. Има над 200 сорта зелен боб, които се различават по цвета и сорта на шушулката. За приготвяне на салати предпочитам зелен боб с цилиндрични шушулки, т.нар. салатен сорт. Той е с тънка шушулка и се твърди, че не образува „конци“, но това е в младата му фаза. От собствен опит се убедих, че това твърдение не е вярно на 100% за по-големите шушулките, които са започнали да преминават в етап на зрялост. Затова избирай внимателно зеления боб, ако получиш позволение, разбира се. Продавачите на пазара често не позволяват, което понякога ме огорчава.

Зелен боб с дресинг с горчица, магданоз и чесън

Как да подготвим зеления боб?

Подготовката на зеления боб е кратка. Преди да се сготви е необходимо с остър нож да се почистят крайчетата на шушулките. В зависимост от размера на шушулката е най-добре да се нареже на няколко парченца. Това ще направи консумирането на салатата много по-лесно. Зеленият боб, когато ще се хапва на салата се вари за 4-5 минути във подсолена вода. След това незабавно се отцежда от водата и обилно се облива със студена вода, за да спре процеса на готвене. По този начин бобът ще остане хрупкав и ще запази прекрасния си зелен цвят.

С какво да комбинираме зеления боб?

За мен зеления боб е чудесен като салата или гарнитура. Комбинира се много добре с домати, чесън, копър, магданоз, лимон. Една от салатите, които най-често приготвям през лятото у дома е тази от зелен боб с домати и червен лук. Най-често го поднасям като гарнитура към печено месо, наденица, кюфтета или риба.

Домашна наденица с гарнитура от зелен боб и домати
Домашна наденица с гарнитура от зелен боб и домати

Зелен боб с магданозено-чеснов дресинг

Все още няма оценки
Cook Time 15 mins
Total Time 15 mins
Servings 2

Ingredients
  

  • 300 г зелен боб

За дресинга

  • 2 скилидки чесън
  • 8-10 стръка магданоз
  • 1 ½ с.л. ябълков оцет
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. горчица
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Сложи вода в дълбока тенджера, добави сол и изчакай да заври.
  • Почисти крайчетата на боба и нарежи шушулките на къси парчета.
  • Свари ги за 4-5 минути във врящата вода. След което ги отцеди и охлади под течаща студена вода.
  • Обели скилидките чесън и ги счукай. Прехвърли го в тясна и висока купа.
  • Отстрани дръжките на магданоза и го прибави го към счукания чесън.
  • Добави останалите продукти за дресинга и пасирай всичко с пасатор, докато се получи хомогенна смес.
  • Овкуси охладения боб с дресинга. Разбъркай добре и при необходимост посоли допълнително.
  • Остави салатата за 15-20 минути в хладилника, след което сервирай.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Харесва ли ти тази рецепта?

Помогни ми да популяризираме полезната храна, защото тя е привлекателна, вкусна и лесна за приготвяне. Тя е сезонна и достъпна.  Сподели рецептата със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато, защото храната е нашият извор на живот и енергия!
Благодаря, че си тук!

Още рецепти

Домашна лимонада от бъз с мед

Станка Стоянова

Супа топчета без застройка

Станка Стоянова

Суров крем от авокадо и смокини

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече