fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Майонеза от авокадо

Майонеза от авокадо

Сосовете са истинско предизвикателство за всеки. Сосът може неимоверно да обогати вкуса на едно ястие, но може и да го превърне в тотален провал. Днес ще си говорим за един друг сос – майонезата. В своя класически вариант тя се приготвя от сурови яйца, олио и лимонов сок. Много разпространена е и млечната майонеза. Преди, когато ядях млечни продукти, често прибягвах до последната, когато бързо ми трябваше майонеза.

Днес ще ти споделя рецептата ми за майонеза от авокадо, с която често гарнирам солените палачинки на закуска. Това не е точно майонеза, а студен сос на основата на авокадо. Тъй като вкусът и консистенцията му много наподобяват на майонеза, мисля ще се съгласиш с мен, че може да му казваме майонеза от авокадо. Редно е да отбележа, че вкусът на класическата майонеза трудно може да се постигне с тези продукти. Майонезата от авокадо е чудесен избор, ако имаш здравословни проблеми и не можеш да консумираш яйца и/или млечни продукти или пък си взел решение да не се храниш с животински продукти. Подходяща е и за хора, които са в елиминационна фаза на АИП.

Необходими продукти за приготвяне на майонезата

Рецептата за майонеза от авокадо е проста и лесна.  Включва продукти, които всеки има у дома или лесно може да си набави – авокадо, лимонов сок, ябълков оцет, зехтин, сол и няколко листенца естрагон.

Майонеза от авокадо

Майонеза от авокадо с естрагон. Защо?

Естрагонът е подправка, която рядко използвам, но идеално си партнира с останалите продукти в тази рецепта. Той придава на майонезата от авокадо много изтънчен вкус. Тъй като съм я опитвала и във вариант без естрагон, тази с добавени пресни листа от билката ми е фаворит. Естрагонът има специфичен и леко пикантен вкус. Известен е у нас и под името тарос. Най-често се използва в ястия с пиле, риба, морски дарове и яйца. Подходящ е за подправяне и на ястия със зеленчуци и картофи.

Количеството естрагон, което се използва в рецептата за майонеза от авокадо, не е голямо, но е добре да сме запознати с полезните свойства на храните и в частност билките и подправките, които използваме за овкусяване на ястията.

Здравословните ползи от консумацията му са безброй – повишава апетита, влияе благоприятно при нарушения в храносмилателната дейност, подобрява синтеза на стомашен сок и помага за успокояване на възпалителните процеси, оказва общо укрепващо и успокояващо действие на нервната система и още, и още. Богат източник на витамин А и С, както и на витамини от група В. Съдържа минерали като калций, манган, желязо, мед, магнезий, калий и цинк.

Как да съхраним майонезата?

Майонезата от авокадо може да издържи в хладилник до 3-4 дни. За мен е най-вкусна след като престои една вечер в хладилника. На следващата сутрин нейните вкус и аромат са много по-богати. С нея може да се гарнират палачинки, печено месо, кюфтета. Може да я поднесеш като разядка с нарязани на пръчици моркови и краставица.

Майонеза от авокадо (майонеза без яйца)
Майонеза от авокадо (майонеза без яйца)

Майонеза от авокадо

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins

Ingredients
  

  • 2 бр авокадо (250г)
  • 2 ½ с.л. лимонов сок
  • ¼ ч.л. оцет
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. вода
  • сол на вкус
  • 7-8 листа естрагон

Instructions
 

  • Разполови авокадото, отстрани костилката и го нарежи на кубчета.
  • Сложи го в купата на кухненския робот.
  • Добави зехтина, водата, нарязаните листа естрагон, ябълковия оцет, лимоновия сок и малко сол.
  • Пасирай всичко, докато се получи гладка хомогенна смес.
  • Прехвърли готовата майонеза в стъклен буркан.
  • Съхранявай в хладилник до 3-4 дни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за майонеза

Вижте тук още 16 рецепти с авокадо.

Последвай ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриеш още вкусни идеи, дневни менюта, непубликувани рецепти и възможност да надникнеш „зад кулисите“.

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Сподели рецептата за майонеза от авокадо със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

Още рецепти

Празнична торта с праскови

Станка Стоянова

Крем супа със спанак, целина и коренов магданоз

Станка Стоянова

Гуакамоле

Станка Стоянова

4 коментари

Диди юли 16, 2017 at 10:46

Здравейте! Естрагона може ли да се замести с друга подправка, която да придаде подобен вкус? Не мога да намеря в магазините при нас.

Отговор
Станка Стоянова юли 16, 2017 at 13:37

Здравейте! В момента не се сещам за подправка, която може да наподоби вкуса. Може да я пропуснете, ако не може да намерите. Правила съм майонезата и без естрагон, също ми харесва. Просто естрагона леко повдига вкуса.

Поздрави!

Отговор
Божидарка март 16, 2018 at 13:58

Със сигурност ще направя майонеза с авокадо, но без естрагон, много ми е силна тази подправка и не ми харесва. После ще споделя.

Отговор
Станка Стоянова март 16, 2018 at 23:47

Дори и без естрагон става много вкусна! Вярвам, че ще ти хареса. Ще се радвам да споделиш 🙂

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече