fbpx

Мармалад от кайсии с мед и канела

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Мармалад от кайсии с мед и канела

Мармалад от кайсии с мед и канела

Преди дни се сдобих с огромно количество кайсии от дървото в градината. След като в продължение на няколко дни ядохме кайсии на корем, започнах да се чудя за варианти какво мога да приготвя с тях. Първото, което ми хрумна беше мармалад от кайсии, който да използвам като пълнеж за едни кокосови пастички, които ще покажа съвсем скоро.

Този мармалад от кайсии обаче се оказа толкова неустоимо вкусен, че буквално го ям с лъжицата от буркана. Дъщеря ми също. Признавам си, че бях леко скептична дали ще й хареса. Мармаладът от кайсии има приятна кисела нотка, която лично на мен много ми допада. Неговата приятна киселост, нежно гъделичка небцето и те подтиква да прекалиш с количеството.

Мармалад от кайсии без захар

Кой не обича да гарнира палачинките си с мармалад или сладко? Аз все по-често избягвам точно тези кулинарни творения, защото приготвянето им изисква колосални количества захар. Захарта, както знаеш е в топ 3 на най-нездравословните храни. Освен това нейната сладост буквално подтиска вкуса на плодовете и понякога е трудно да разпознаеш от какви плодове е приготвено сладкото, което похапваш.

Моят мармалад от кайсии е без захар, а с малко количество мед, добавено след охлаждането му. Предназначението на меда е да омекоти и балансира киселия вкус на кайсиите, без да доминира над него. Пръчката канела, добавена по време на варенето на мармалада му придава интересна леко пикантна и екзотична нотка без да взема превес. Приготвя се бързо и лесно и може да му се насладиш буквално на мига. Този мармалад от кайсии е подходящ за гарниране на палачинки, за пълнеж на торта или мини пастички, може дори да го гребеш  с лъжица и да го хапваш директно от бурканчето.

Тъй като не съм специалист по консервирането, а по-скоро по замразяването, не се наемам да кажа дали и колко време ще бъде годен за консумация този мармалад от кайсии, ако се стерилизира. Обикновено го приготвям за директна консумация и го съхранявам в хладилник за 4-5 дни.

Домашен мармалад от кайсии без захар, с мед и канела
Домашен мармалад от кайсии без захар, с мед и канела

Мармалад от кайсии с мед и канела

Все още няма оценки
Cook Time 25 mins
Total Time 25 mins

Ingredients
  

  • 500 г кайсии без костилките
  • 1 пръчка канела или 1/4 ч.л. смляна на прах
  • 2 с.л. мед

Instructions
 

  • Нарежете кайсиите на резени.
  • Сложете ги в тенджера с дебело дъно.
  • Прибавете пръчката канела и сварете мармалада, докато придобие желаната гъстота.
  • Отстранете канелата и го оставете да се охлади.
  • Когато мармалада се охлади до стайна температура, добави меда и разбъркай.
  • Прехвърли мармалада в стъклен буркан и го съхранявай в хладилник до 5 дни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Харесва ли ти тази рецепта?

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Сподели рецептата със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато, защото храната е нашият извор на живот и енергия! Благодаря, че си тук! Благодаря, че четеш и споделяш публикациите ми!

Още рецепти

Крехки свински гърди на фурна

Станка Стоянова

Крем супа със спанак, целина и коренов магданоз

Станка Стоянова

Печени тиквички с чесън, копър и магданоз

Станка Стоянова

3 коментари

моника юли 31, 2017 at 16:41

Аз бих ти препоръчала да използваш така наречения пекмез от грозде , дут или рожкови за подслаждане на мармалада/конфитюра и лимонтозу за съхранението му. От години правя сладко от сезонните плодове с пекмез вместо захар и малко лимонтозу, за да не мухляса. Но не забравяй, че всичко се насипва с сухи бурканчета и току що свалено от котлона. Издържа до 2 години 🙂 макар че изчезва още на 2ия месец въпреки че го крия до зимата….

Отговор
Станка Стоянова август 17, 2017 at 15:26

Благодаря, Моника!

Отговор
Trifoni юли 3, 2019 at 20:35

Здравейте, няма защо да се притеснявате относно трайността на мармалада от кайсии, тъй като медът е най-силният естествен консервант. Той се използва о за съхранение на месо , извън хладилник. Благодаря ви за рецептата

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече