fbpx

Кокосови пастички с мармалад от кайсии

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Кокосови пастички с марламад от кайсии

Кокосови пастички с мармалад от кайсии

Шоколадовите пастички, предизвикаха у мен неописуема емоция и намериха своето логично продължение в в лицето на тези сочни кокосови пастички с мармалад от кайсии. Кокосовите пастички приготвих специално за едни приятели, с които поради различни ангажименти не се бяхме виждали отдавна. В края на вечерта не остана нито една, а съпруга ми заяви, че дори му харесват повече от шоколадовите. За да можем и ние спокойно да си хапнем от тях са без глутен и лактоза.

Леката кисела нотка на мармалада от кайсии много добре си кореспондира със сочния и нежен кокосов блат. Начинът на приготвяне на тези кокосови пастички е много сходен с този на шоколадовите. Естествено има разлика във вкуса и използваните продукти. Чудесен е, когато искаш да изненадаш и зарадваш приятел или очакваш гости за вечеря.

Кокосови пастички без глутен с марламад от кайсии

Приготвяне на кокосовите пастички

За приготвянето на кокосовите пастички не са необходими специални умения. Нужна е обаче форма за печене с падащо дъно. Размерът на моята форма за печене е 27 х 18 см. При използване на форма с такъв размер се получават около 14-15 пастички с размер ~ 4 х 4 см. Падащото дъно улеснява изваждането на кокосовия блат от формата за печене. Ако не разполагаш с такава, опитай да използваш правоъгълна форма тава или форма за печене, но застели дъното й с по-широк лист хартия за печене. По този начин може да хванеш краищата на хартията и да извадиш блата след изпичане и охлаждане. Не съм го опитвала у дома, но подозирам, че е възможно блата да се счупи при подобно пренасяне.

Домашен мармалад от кайсии без захар, с мед и канела

Тъй като сезонът на кайсиите е към своя край, ето още няколко алтернативи за крем, с който може да се замести кайсиевия мармалад. Разбира се, вкусът ще бъде малко по-различен. Мармалад от праскови – има много по-фин вкус и добре си партнира с кокосовите блатове. Прасковен мармалад може да се приготви по рецептата за мармалад от кайсии. Шоколадът много добре си пасва с кокоса, затова за слепване може да се направи шоколов мус с авокадо, какао и някакъв подсладител или шоколадовия крем от рецептата за шоколадовите пастички.

Безглутенови пастички с мармалад от кайсии

Къде да открием необходимите продукти?

Тъй като често получавам въпроси къде може да се открият някои продукти, които използвам реших, че е добре да напиша няколко реда за два от продуктите, които присъстват в рецептата за кокосови пастички с мармалад от кайсии.

Паста от фурми

Пастата от фурми се приготвя от фино смлени фурми. Намира се трудно, дори за хора, които живеят в голям град. Използвах я в тази рецепта, защото бях купила малко количество, за да мога да я тествам. Може да бъде заместена с фурми. Количеството паста от фурми, посочено в рецептата по мои сметки се равнява на около 5-6 фурми от иранските. Ако фурмите са по-сухи и не толкова сладки, може да се наложи да се добавят няколко броя повече. За да се смелят по-лесно е добре да се залеят с топла вода и да престоят известно време в нея, за да омекнат. След това се блендират заедно с водата, в която са били накиснати.

Кокосово брашно

Кокосовото брашно е изключително хигроскопично и богато на фибри. Поема много вода и не е препоръчително да се замества с друг вид брашно. Кокосовото брашно се получава след смилане на меката пулпа, която остава след приготвяне на кокосово мляко. Пулпата се изсушава и се смила до получаване на фино брашно. Кокосовото брашно има отчетлив сладък послевкус.  В безглутеновите печива, които приготвям, използвам кокосово брашно, защото не консумирам зърнени храни. Спряла съм се на него като достъпен и добър вариант. Кокосово брашно има в био магазините, на щандовете за здравословни храни в големите търговски вериги, както и онлайн. Поради своята хигроскопичност кокосовото брашно се използва доста пестеливо. Една опаковка от 200 грама ми е достатъчна за около месец.

Кокосови пастички с мармалад от кайсии и мед

За финал, преди сервиране, може да поръсиш пастички с мед и кокосови стърготини. Подари порестата структура на блата, той ще попие меда. Това е чудесен лесен начин за корекция на сладостта на готовите кокосови пастички, ако консуматорите им имат „сладък“ зъб.

Кокосови пастички с мармалад от кайсии и мед

Кокосови пастички с мармалад от кайсии

Все още няма оценки
Cook Time 1 hr 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins

Ingredients
  

За блата

  • 2 бр големи яйца
  • 50 г паста от фурми
  • 250 мл вода
  • 3 с.л. кокосово масло
  • 4 с.л. кокосово брашно
  • 3 с.л. пълномаслени кокосови стърготини
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • ¼ ч.л. ябълков оцет
  • щипка сол

За мармалада от кайсии

  • 500 г кайсии (без костилките)
  • 1 пръчка канела или 1/4 ч.л. смляна на прах
  • 2 с.л. мед

Instructions
 

За мармалада от кайсии:

  • Нарежи кайсиите на парчета и ги сложи в малка тенджера с дебело дъно.
  • Прибави пръчката канела и свари мармалада, докато придобие желаната гъстота.
  • Отстрани канелата и го оставете да се охлади.
  • След това добави мед на вкус и разбъркай мармалада.

За кокосовия блат:

  • Нарежи пастата от фурми на парчета, сложи я в купата на блендера и я залей с 250 мл топла вода. Изчакай да престои няколко минути, след което блендирай.
  • Разбий яйцата в купа и прибави към тях пастата от фурми и разтопеното кокосово масло. Ако яйцата са много студени е възможно кокосовото масло да се втвърди, затова е най-добре яйцата да се оставят за кратко на стайна температура.
  • Прибави кокосовото брашно, смесено със содата, и кокосовите стърготини. Разбъркай.
  • Изсипи готовата смес в плитка тава с падащо дъно, която е застлана с хартия за печене.
  • Изпечи кокосовия блат около 15-20 минути в предварително загрята фурна до 170 градуса.
  • След като го извадиш от фурната, изчакай да се охлади.
  • Нарежи го на равни парчета. Сложи малко количество кайсиев мармалад върху половината от тях и сглоби кокосовите пастички.
  • Поръси готовите пастички с малко мед и кокосови стърготини.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Харесва ли ти тази рецепта?

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Сподели рецептата със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато, защото храната е нашият извор на живот и енергия! Благодаря, че си тук! Благодаря, че четеш и споделяш публикациите ми!

Още рецепти

Домашни точени безглутенови кори за баница

Станка Стоянова

Кои храни съдържат глутен

Станка Стоянова

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Станка Стоянова

3 коментари

Светла Балканска юни 30, 2018 at 12:23

Ако ползвам фурми за блата нужно ли е да добавя вода ?

Отговор
Станка Стоянова юни 30, 2018 at 17:06

Пастата от фурми, която използвам е много гъста. Направо се реже с нож, затова е необходимо да се блендира с малко вода, за да придобие течна констистенция. Ако използвате меки фурми, мисля че няма да има нужда от добавяне на вода. Все пак вижте сместа с каква консистенция ще се получи и ако ви изглежда прекалено гъста, добавете 1-2 с.л. вода.

Отговор
Валентина юли 19, 2020 at 10:46

Много сполучливи , направих вчера ,днес отново.Тъй като се сдобих с 1 килограм паста от фурми.Ще пробвам и шоколадовите.Благодаря ви за чудесните рецепти.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече